Lysende trender innovative belysningsideer

Pærer i dag

Med de facto forbud mot konvensjonelle lyspærer gjennom EU lampeiere har stått overfor problemet i flere år at de nå må velge den mest passende fra en rekke alternativer. Den klassiske turen til spesialforhandleren for å kjøpe en “60 -talls pære” er nå erstattet av konverteringstabeller for watt, forskjellige funksjoner og forskjellige design, som ikke bare alle har forskjellige lystemperaturer, men ofte også forskjellige responstider.

Det kan være vanskelig å holde styr på denne jungelen av lyskilder. Derfor, i det følgende, de viktigste trendene og mulighetene i direkte sammenligning. Og en ting på forhånd: Forresten, den gode gamle lyspæren er langt fra død.

Innovative lysideer

Belysningsideer, innovative lamper, pendellamper

Lysende trender belyser ideer innovative muligheter

Belysning ideer ledet lyspære lyspære

Oversikt over funksjonalitet

Lampene til husholdningsbruk tilgjengelig på markedet i dag er forskjellige ikke bare når det gjelder tilkoblingstyper som tråd, bajonettlås eller plug-in base, men også i noen tilfeller ganske betraktelig når det gjelder funksjonalitet, som grovt kan deles inn i tre hovedkategorier:

  • lyspærer inneholde en elektrisk leder inne som strømmen strømmer gjennom, varmer den opp og får den til å lyse.
  • Gassutladningslamper består av et gassfylt glasslegeme samt en anode og en katode. Hvis en spenning passeres gjennom den, ioniserer gassen og avgir lys. Dette inkluderer for eksempel lysstoffrøret.
  • Lysemitterende dioder er halvlederelementer, hvis de utsettes for spenning, stimulerer elektronene inne til å migrere – lys produseres.

Belysningsideer Led lamper pendellamper

Belysning ideer led pærer energisparende lampe

Trendene for hjem og hage

1) Halogenpærer

De såkalte øko-halogenlampene er en nær slektning til den gamle lyspæren. Imidlertid har de noen fordeler: Blant annet er de mye mer energieffektive. Også de vil snart bli utestengt av et europeisk dekret – men det er sikkert ikke ennå. Halogenlampen inneholder en wolframfilament og en halogengassfylling. I dag brukes vanligvis gassformig jod til dette. Når lyset slås på, begynner ledningen å lyse – frem til dette punktet har den samme funksjon som en lyspære. Imidlertid starter temperaturen på filamentet en reaksjon av jod med wolframatomene, slik at et veldig sterkt, hvitt lys genereres. Uten jod ville en så kompakt glassdel veldig raskt tåke og bli blind på grunn av frigitte wolframatomer. Siden halogenet forhindrer denne reaksjonen, kan imidlertid glødende halogenlamper være mye mer kompakte enn konvensjonelle glødelamper. De egner seg derfor spesielt godt i huset for mindre, mer iøynefallende lamper samt flekker og leselys. I tillegg brukes de hvor som helst konstant, alltid like sterkt lys ved samme temperatur er nødvendig, for eksempel ved fotografering med blits.

Belysning fotostudio LED -pærer

2) Energisparende lys

De energisparende lampene, referert til som “kompakte lysrør” av eksperter, er de faktiske etterfølgerne til glødelampen, fordi de i dag fyller de fleste rollene som glødelampen tidligere hadde påtatt seg, for eksempel belysning i stua. Den energisparende lampen er en av gassutladningslampene, nærmere bestemt kvikksølvdamp-lavtrykkslamper. Så det er til en viss grad knyttet til lysstoffrørene som fremdeles henger millioner av ganger på kontorer i dag. Slik at den har lignende dimensjoner som en lyspære, er glasshuset til den energisparende lampen vanligvis utformet som en glødetråd. Det er kvikksølv i den. Hvis spenningen nå tilføres lampen av lysbryteren, varmer en ballast i basen først katodene. Hvis disse er varme nok, fordamper kvikksølvet, ioniserer og antennes til slutt.

Denne lange rekkefølgen av funksjoner er også grunnen til at kompakte lys vanligvis trenger litt tid for å oppnå full lysstyrke. I huset er dette spesielt irriterende når det er behov for raskt lys raskt, for eksempel på trapper. Imidlertid har energisparerne også et mye høyere lysutbytte enn glødepæren og kan også produseres i et stort utvalg av fargetemperaturer. Du kan velge å ha en blåhvit glød og dermed føle deg kald eller rødlig og derfor varmere. Imidlertid er det en spesiell funksjon som reduserer bruksområdene for energibesparende lamper: selv ved omgivelsestemperaturer under 15 ° C synker lysytelsen raskt mens oppstartsfasen forlenges. Som et utendørs lys, for eksempel med bevegelsesdetektorer, er de derfor mindre egnet. Og hvis lampene er skadet, kan de også utgjøre en helserisiko. Da slipper kvikksølvet, som er svært giftig. Ikke minst av denne grunn (og den formen som ikke akkurat er visuelt tiltalende med åpne lamper), er den energisparende lampen for mange flere en slags “uelsket stebarn” som bare brukes fordi det ikke er flere lyspærer. På grunn av måten de fungerer på, kan lampene også avgi høyfrekvente lyder, som folk oppfatter som ubehagelige “pip”.

Lyspærer, LED-lyskilder, energibesparende

3) LED -lamper

Den store suksessen de siste årene kalles lysemitterende diode, og funksjonaliteten har allerede blitt nevnt kort. Den store fordelen med LED -en er at den genererer praktisk talt ingen varme når den lyser. Dette skyldes det faktum at lysdioden fungerer med en ekstremt høy grad av effektivitet sammenlignet med andre lyskilder: LED-en omdanner nesten all energien som tilføres den til lys. Dette betyr at den trenger betydelig mindre strøm for samme lysutbytte som en lyspære. Omvendt sørger moderne LED også for at mye sterkere lys kan genereres med samme spenning. De første LED -lyskildene hadde den største ulempen at de genererte en høy andel blått, kaldt lys. Rom som ble opplyst med lysdioder virket ikke veldig behagelige som et resultat.

I mellomtiden har imidlertid industrien muligheten til å bygge lysdioder med andre fargetemperaturer, slik at de er nesten ubegrenset egnet for innvendig belysning. Imidlertid: Ekte dagslyslamper som de som brukes av Bürohstuhl24 -portalen for belysning anbefalt av kontorer, eksisterer ennå ikke i LED -sektoren, men den inneholder ingen giftige stoffer som kvikksølv. Forresten: det er nå også LED -lys som ser ut som en frostet glasspære i form og er utformet på en slik måte at de også stråler i alle retninger. Bare profesjonelle kan da gjøre en reell forskjell. LED -en har imidlertid også andre fallgruver: Det er praktisk talt umulig å produsere større lamper med nøyaktig samme fargetemperatur. I huset, med flerarmede lys og lamper, kan dette bety at lysdiodene i dem alle lyser i en annen farge. Hvis du vil unngå dette, bør du sørge for at alle diodelampene som brukes faktisk kommer fra samme serie (vanligvis angitt med lotnummeret på esken).

Belysning LED pærer lamper

4) lysrør

Det klassiske lysrøret er også kjent som et neonrør, selv om begge lampeformene fungerer litt annerledes: Lysrøret er fylt med forskjellige edelgasser fra argon til helium, men ikke neon (lystemperaturen endres avhengig av gassen). Hvis spenningen tilføres denne gassen, lyser den. Imidlertid i det ultrafiolette området som er usynlig for det menneskelige øyet. Glassene til lysrørene er derfor belagt på innsiden med et fluorescerende stoff som omdanner lyset og gjør det synlig. Gassneonet er i det virkelige neonrøret. Dette har fordelen av at det skinner i det synlige området av seg selv – men neonrøret gir en rød -oransje farge. For dagslyslamper må derfor lysrør med annen gassfylling brukes. Siden begge designene ikke er veldig elegante, er de spesielt egnet for indirekte belysning av rom bak paneler. Men rørene kan betale seg selv fullt ut, fordi de vanligvis har en veldig lang levetid, slik at utveksling sjelden er nødvendig. Imidlertid genererer de også varme, så det må utvises forsiktighet når du installerer og plasserer dem.

Belysning ideer led pærer led lamper

5) Spesielle lyspærer

Selv om det faktisk er forbudt av EU og andre land, eksisterer det faktisk fortsatt, den gode gamle lyspæren. I form av såkalte spesialpærer. Dette inkluderer vanlige lyspærer med en lengde på mer enn 60 millimeter, som er spesielt støtsikre takket være tykkere glass og innkapslede filamenter og derfor faktisk er beregnet på spesielle områder som byggeplasser. Imidlertid: Dette smutthullet i loven ble utnyttet av for mange EU -borgere, slik at Brussel reagerte. Til Februar 2016 lampene kan fortsatt selges lovlig (de finnes hovedsakelig i jernvarehandel), da er sjokk- og vibrasjonsmotstand ikke lenger ansett som et spesielt kriterium. Imidlertid: Som spesielle varmelamper for terrarier, inkubatorer og så videre, så vel som belysningsapparater for (lysbilde) projektorer, har gjenstridige glødelampevifter fortsatt en veldig liten bakdør åpen på grunn av lovgivningen – selv om det er for rent lys, takk til fremskritt i andre lyspærer -Konstruksjon er nå nesten helt overflødig, siden selv fargetemperaturen til lyset kan genereres av andre armaturer.

Lamper og lys LED -pærer enkle hengende lamper

Hva hva?

I lys av det faktum at et komplett atomkraftverk kan reddes hvis lyspærer ikke lenger brukes i Tyskland, kan det bare haster rådes til å begrense alle applikasjoner til de andre lyskildene. Spesielt den energisparende lampen har etterlatt sine tannproblemer de siste årene og er nå en fullverdig lyskilde som ikke lenger er dårligere når det gjelder levetid. Den lysemitterende dioden bør brukes der hvor maksimal utbytte med minimalt forbruk er nødvendig. Og der lystemperatur og lysstyrke er viktig, er det plass til halogenpæren. Og sist, men ikke minst, har lysrøret fortsatt sin rett til å eksistere i indirekte belysning bak paneler eller i den synlige varianten som en sterk fargekontrast i brannalarm rød eller safirblå. I tillegg kan røret selvfølgelig også skinne hvor godt lys er viktig og ikke optikk: i kjellere og andre ledige rom.

LED pærer lamper og lys

Bildekilder:

1) Unsplash (CC0 -lisens) Pixabay.com

2) Unsplash (CC0 -lisens) Pixabay.com

3) Kara fotolia.com

4) demerco fotolia.com

5) Michale Tieck fotolia.com

6) ilyarexi fotolia.com

7) fotomek fotolia.com

8) demarco fotolia.cm

9) Hans (CC0 -lisens) Pixabay.com

10) chones fotolia.com

11) Clarini fotolia.com