Lysplanlegging er alt!

Bare med riktig belysningsplanlegging kan du gjøre hjemmet ditt veldig koselig! Hvis du planlegger belysningen riktig, vil du ikke bare bringe den nødvendige mengden lys inn i hjemmet ditt, men også komfort og et vakkert utseende. Først og fremst avhenger det av det vakre velværet hjemme, men fantastiske aksenter kan også settes med lyset. Å ha kunnskap på dette området er da sterkt anbefalt!

Et vellykket interiørdesign er basert på godt taktekket belysning. Nøkkelen til vellykket romdesign er belysningsplanlegging på forhånd. Siden belysning har en direkte innflytelse på vår følelse av velvære, bør man ta nok tid og utforme en klar belysningsstrategi. Avhengig av designkonseptet, velger du forskjellige typer belysning og kombinerer dem ofte. Det er et must å ta hensyn til funksjonalitet og effektivitet. på https://www.getlight.de finner du et bredt spekter av ideer og alternativer for hjemmebelysning.

lysdesign moderne stue med uvanlig gulvlampe

Lys opp de enkelte områdene i rommet

Hvert romdesign er veldig individuelt, og det er vanskelig å si hvilken belysning som er best for eksempel i stuen eller soverommet. Imidlertid bør visse regler for smart rombelysning overholdes. Gulvbelegg, vegg- og takfarge, møbler og dagslys er viktige kriterier når du planlegger belysning.

Et lysdesign krever at rommets funksjoner bestemmes på forhånd riktig belysning å innse. Fordi hvert rom vanligvis består av flere områder, og disse krever forskjellig lys. Vurder nøye hvor du ser på TV, leser en bok eller gjør jobben din.

lysplanlegging i stua moderne interiør og uvanlige lysarmaturer

Hva slags belysning er det?

Når det gjelder belysning, er det noen begreper du bør vite. Generelt skilles det mellom direkte og indirekte lys. Hva er forskjellen? Hvis lyset reflekteres fra taket eller veggene, så handler det om indirekte lys. Takvaskere og LED -lister er lys som gir indirekte lys. Med direkte belysning, derimot, blir lyset rettet direkte mot overflaten som må belyses. Bordlamper og spisebordlamper avgir slikt lys.

Generell belysning

Hele rommet er opplyst av den generelle belysningen. Det anbefales at den generelle belysningen, også kjent som grunnleggende og primærbelysning, tilpasses størrelsen på rommet. I noe større rom bør du vurdere flere takforbindelser eller planlegge innebygde lys på forhånd. Det er viktig at det ikke dannes skygger.

belysning design i stuen lampe design tradisjonelle og stilige

Sekundær belysning

Men hvis du vil skape en viss stemning i rommet, så handler det om sekundær belysning.

  • Aksentbelysning: Med aksentbelysning belyser du ikke rommet, du angir bare aksenter. Derfor beskrives sekundærbelysningen også som aksentbelysning. Hvis du vil belyse et mørkt hjørne, eller hvis du vil trekke oppmerksomheten til et bestemt bilde eller hele veggen, trenger du spesiell belysning for det. En vegglampe eller gulvlampe er perfekt i dette tilfellet.
  • Motlys: bakgrunnsbelysningen er også en del av den sekundære belysningen. Hvis du vil skape stemning i et enkelt område av rommet med lys, så snakker vi om stemningslys. For eksempel kan det opprettes et fint lesehjørne i stua.

Funksjonelt lys og orienteringslys

Når man snakker om orienteringslys, mener man de lysene som brukes til spesifikke formål, for eksempel for å belyse arbeidsplassen. Taklamper med bevegelsesdetektorer gir også funksjonelt lys. Men lyset kan også være litt dempet og bare lette orienteringen i et mørkt rom. I dette tilfellet handler det logisk om orienteringslys. På denne måten kan du belyse for eksempel trapperommet og gangen.

lysdesign i spisesalen pompøse lysekroner og stilige vegglamper

Designet

I moderne interiørdesign er lamper ikke bare lyskilder. Belysningsarmaturene er trendy og funksjonelle: du gir både lys og høydepunkter. I denne forstand er det av stor betydning hvilke armaturer som velges for de enkelte rommene. Hvis du er klar over hvordan du vil dele og designe rommet, så er det din tur til å velge riktig lampedesign. Stor vekt er lagt på utformingen av belysningsarmaturene. Gulv- og buelys fremstår som utmerket dekorasjon. Spesielt gulv- og gulvlamper er ekstremt interessante designerløsninger. Vegg- og gulvlamper fascinerer med sitt moderne utseende. Når det gjelder spotlights, LED, innebygde og kontorlys, derimot, har designet en tendens til å ta et baksetet til fordel for funksjonalitet. Men selvfølgelig bør lys være innskrevet i interiøret. Trenger du en pompøs lysekrone eller en som helst vil gå ubemerket hen? Innovative lamper med høy produktivitet og miljøvennlig design er også tilgjengelige for å skape et moderne hjem.

lysplanlegging i stua med forskjellige lamper og stripeteppe

Velger du riktig belysning for ditt hjem? Med tanke på at dette er et veldig subjektivt begrep, håper vi at vi har gitt noen tips for å hjelpe deg med å finne den riktige belysningen for hjemmet ditt! Selvfølgelig spiller dine personlige krav, behov og preferanser en sentral rolle i dette. Fordi det er veldig viktig å belyse ditt eget hjem på best mulig måte for å føle deg komfortabel der! …