belysning hjemme design sofa foran peisen

Hvordan velge riktig belysning for stuen din

Som sentrum for livet og leiligheten brukes stuen på en rekke måter. Enten du ser på TV, slapper av, skriver, leser, lytter til musikk, underholder gjester eller spiller spill – hver aktivitet stiller forskjellige krav til lysforholdene. De fleste av dem vil derfor ikke klare seg med bare en enkelt lyskilde.

Minst tre lys er heller passende for en gjennomsnittlig stue med en gulvareal på 20 kvadratmeter. På toppen av det, med riktig belysning stuen kan settes i scene og en koselig atmosfære kan skapes. Med enkle triks kan du også fordype stua i en hyggelig atmosfære. Uansett er det viktig at belysningskonseptet er gjennomtenkt og nøye planlagt. Fordi den romlige effekten i stor grad bestemmes av belysningsgraden, skyggen og typen lamper.

Lysende sofa gjengi oransje

Blanding av lamper for forskjellige krav

Rundt riktig belysning For å kunne lage for stua, bør det være nok tilkoblinger for det kunstige lyset. Dette betyr at det bør planlegges noen ekstra stikkontakter for et nytt bygg. Og når det gjelder eksisterende bygninger, kan kommende renoveringsarbeider brukes til å installere ekstra tilkoblinger i stuen. Siden hver aktivitet krever forskjellige lysforhold, bør en blanding av lamper med forskjellige lyse farger og styrker fordeles over hele rommet i stua.

Energibesparende lampe, halogenpære & Co.

Etter at konvensjonelle lyspærer gradvis ble utestengt, står mange forbrukere overfor problemet med å ikke vite hvilke alternative lyspærer som skal brukes. Selv om lysstyrken til lyspærene bestemmes av deres wattstyrke, er verdiene til energisparende lamper et helt nytt territorium for mange. Den originale 60-watts lyspæren erstattes av en 11-watts energibesparende lampe.

belysning-energibesparende

Hvis du også vil skape en koselig atmosfære, bør du velge energisparende lamper i “varm hvit”. For punktlignende lys bør imidlertid halogenpærer brukes. De riktige pærene for riktig belysning er blant annet tilgjengelig fra Mueno online portal.

Lag en atmosfære med øyer og lys aksenter

Rom som er fullstendig opplyst uten skygge, synes mange er ubehagelige som et legerom eller et venterom. Imidlertid kan denne kjedelige atmosfæren lett motvirkes. Hvis det opprettes lysøyer, det vil si at visse områder belyses sterkere enn andre, ser rommet mye mer behagelig ut. I tillegg bør vakre detaljer eller ting som har en spesiell verdi bringes i fokus og settes i gang med lette aksenter. Videre bør lyskilder skjermes så langt som mulig, slik at øyet kan vandre uforstyrret gjennom rommet og øyet ikke blir blendet av et plutselig lyspunkt. Spesielt kveilet energisparende lamper utvikler bare sin fulle lysstyrke under en lampeskjerm.

belysning energisparende lampe euro