Kan du forestille deg tomatsausen uten den særegne basilikumduften? Neppe, vil vi si! Fordi det aromatiske kjøkkenkrydderet også er en del av pesto, pasta og pizza og gir disse rettene en umiskjennelig smak. Ja, basilikum er en populær urt som er mye brukt i tysk kulinarisk kunst. Imidlertid kan den finnes i nesten alle land rundt om i verden. Det er så populært i dag at det er kjent som et kulinarisk høydepunkt. Men i tillegg til den store bruken på kjøkkenet, er det også en verdifull medisinsk plante. Du har sikkert drukket en varm basilikum -te med forkjølelse eller magesmerter og umiddelbart følt deg lett, ikke sant? Takket være dets helbredende vitale stoffer, har basilikum vist seg å være en veldig nyttig medisinsk plante og aktivitetsspekteret er ganske bredt. I denne artikkelen vil du finne ut hva annet du bør vite om denne urten og bruken av den på kjøkkenet og helbredende kunst.

Disse friske bladene er den populære kulinariske urten til mange tyskere.

Friske basilikumblader

  • Hvor kommer basilikum fra?

Den lille grønne planten er en av de mest kjente og mest populære urter i verden. Den kommer opprinnelig fra de tropiske områdene i Afrika og Asia. Planten ble først dyrket i India, hvor bladene fremdeles regnes som hellige i dag. Det har vært kjent i Middelhavet i 3500 år.

I antikken ble den helbredende kraften til basilikum verdsatt, men i middelalderen ble planten rost og avvist samtidig. For eksempel var det mennesker som oppdaget bruken av skorpionstikk og berømmet den raske helbredelsen. Andre sa imidlertid at den sterke basilikumduften hadde en tendens til å tiltrekke seg skorpioner og spre følelser av hat blant venner. Men den medisinske urten har etablert seg over tid på grunn av den positive effekten på kropp og sjel og er i dag mye verdsatt og brukt som en aromatisk kulinarisk urt (enda mer enn århundrer siden!).

I løpet av mange århundrer ble urten noen ganger nektet, noen ganger rost.

Friske basilikumblader på kjøkkenet

  • Hva er de typiske egenskapene til basilikum??

Ved siden av salvie og rosmarin er basilikum en av de mest typiske urter i Middelhavsområdet. Forskere er klar over mer enn 60 arter, inkludert den vanligste ocimum basilikum, også kjent som kongelig urt. Gresk basilikum (minimum minimum) og indisk basilikum (Ocimum sanctum) er også populære. Dette er typiske urteaktige planter som vokser mellom 20 og 60 cm i høyden. Bladene er grønne, eggformede, litt buet oppover. De er vanligvis 4 til 6 tommer brede. Duften av urten, som kommer fra de essensielle oljene i plantebladene, er veldig særegen og umiskjennelig. Urteplanten er årlig her og blomstrer mellom juni og september. Hvis du vil fryse eller tørke basilikumblader, må du høste dem før blomstringsfasen. Dette er den beste måten å bevare aroma og smak. I denne forbindelse anbefales det imidlertid å fryse basilikumbladene i stedet for å tørke.

 Basilikumbladene er grønne, eggformede, svakt buet oppover.

Basilikum grønne blader

Vårt ekstra tips: Vær spesielt oppmerksom på skadede ark når du kjøper. Gule flekker kan skyldes plantevirus eller sopp!

Det grønne krydderet kan dyrkes hjemme i en gryte eller dyrkes ute i hagesengen.

Omsorg for basilikum hjemme i en gryte

  • Noen tips for omsorg for den populære kulinariske urten

Hvis du dyrker den velkjente kulinariske urten i en gryte eller har den i urteplaten ute i hagen, trenger du fortsatt å vite noe om omsorgen. Det er en lyskilde og liker solrike, varme og skjermede steder. Den foretrekker også næringsrik og godt drenert jord. I sommermånedene må urter og urter helles rikelig. Men vær forsiktig! Vannlogging kan føre til rotrot! Det vil si, vanne forsiktig og aldri la jorden tørke ut!

Et kulinarisk høydepunkt som du absolutt må ha på hånden på kjøkkenet.

Grønne basilikumblader

  • Bruker basilikum på kjøkkenet

I dag brukes den aromatiske urten mye på kjøkkenet. Du setter ikke bare pris på den særegne duften, men også den litt søte og litt pepperaktige smaken. Dette passer fantastisk til forskjellige spesialiteter fra italiensk mat, men også til fiskeretter, pasta og salater. Basilikum passer fantastisk til retter som inneholder hvitløk, paprika, tomater og olivenolje. I dag kan vi knapt forestille oss en salat laget av mozzarella og tomater uten basilikum. Det er også umulig å forestille seg Pesto alla Genovese uten den. Thai basilikum er alltid en uatskillelig del av asiatiske retter. På kjøkkenet brukes hovedsakelig friske basilikumblader, som bevarer aromaen og smaken godt.

 Pesto med mye basilikum er en ekte delikatesse!

Pesto med mye basilikum

  • Basilikum i medisin

Vi nevnte det i begynnelsen av denne artikkelen, denne grønne urten er en verdifull medisinsk plante. Det er medisinsk anerkjent og det vanlige forbruket kan være til stor hjelp for alles helse. Det sunne virkningsspekteret av basilikum er mangefasettert. Dette er basert på de vitale stoffene i de grønne bladene. For å nevne noen få – superelementer, mineraler og vitaminer, for eksempel mangan, kobber og vitamin C. Listen over sunne ingredienser inneholder også betakaroten, kalsium, jern og vitamin K. Basilikum -te anbefales for stress, depresjon og humør svinger. Også for luft i magen, urolig mage og tap av matlyst. Massasje med basilikumolje kan kurere migrene, svimmelhet og søvnløshet. Det er også bra for menstruasjonssmerter og menopausale symptomer og kan lindre leddsmerter. Den essensielle oljen hentet fra bladene av basilikum har antiinflammatoriske effekter, er også antibakteriell, smertestillende og kreftdempende. I prinsippet kan det tas internt eller påføres huden.

 Basil eterisk olje er et alternativt middel.

Eterisk olje laget av basilikum blader alternativ middel

Ekstra tips: Bruk av høyt konsentrerte basilikumpreparater anbefales ikke for små barn, gravide og ammende mødre;.

Medisin rett fra naturen!

Basilikum blader blomster medisin fra naturen

Basilikumoljen er også et alternativt middel for multiresistente bakterier og betennelser. Det kan brukes der antibiotika ikke lenger er effektive. Påført internt har den essensielle oljen en sterk krampestillende og antiinflammatorisk effekt. Den avslappende og smertelindrende effekten er uovertruffen.

Kjenner du et annet naturmiddel som brukes så mye i medisin?

 Friske blader der mye helbredende kraft er skjult.

Frisk basilikum etterlater helbredende kraft i naturen

 Basilikumets essensielle olje kan tas internt eller påføres huden.

Basil eterisk olje

 Basilikum-ingefær limonade er en absolutt trenddrink om sommeren.

Basilikum ingefær limonade en trendy drink om sommeren

 Det er godt å alltid ha ferske basilikumblader på hånden på kjøkkenet ….

Ha ferske basilikumblader på hånden på kjøkkenet

 … og vite nøyaktig hvordan du bruker dem når du lager mat.

Vet nøyaktig hvordan du bruker basilikumblader i matlagingen

 Mange vitale stoffer finnes i disse grønne bladene.

Grønne basilikumblader inneholder mange vitale stoffer