Å drive en husstand med alle sine plikter krever mye planleggingsevne. Ikke alle lykkes med å kombinere husarbeid, shopping, jobb og muligens også barnepass med barns lek. Spesielt de ukentlige kjøpene har med seg et stort stresspotensial hvis de ikke er basert på fornuftig forberedelse og implementering. Alle som tror at de virkelig kan leve meningsfylt og stressfritt med et kjøp “på lykke” tar derfor stort sett feil og blir for ofte i overfylte butikker. Hvis de viktigste ingrediensene til middagen mangler etter shopping, er stress uunngåelig. Heldigvis kan du imidlertid også bringe mer orden og struktur inn i din egen shoppingrutine på kort tid. De fem tipsene nedenfor vil få alt tilbake på sporet.

  • Lister gjør livet lettere

Hva å gjøre-lister på kontoret og gjestelister er på en familiefeiring, handlelister er når du driver en husholdning. Rett og slett uerstattelig. Det er derfor verdt å planlegge i minst en halv time før hvert kjøp og skrive ned alle tingene du trenger i detalj. Det kan hjelpe hvis du lager en komplett måltidsplan for de neste syv dagene i begynnelsen av en uke. Handlelisten kan deretter fylles ut veldig enkelt ved hjelp av oppskriftene. I tillegg bør den ansvarlige personen gå gjennom huset eller leiligheten og se etter sjampoflasker, vaskemiddelbokser og andre ting som må fylles på eller byttes ut i nær fremtid. Hvis du vil ha litt mindre stress når du lager en handleliste, kan du enkelt la den vokse i hverdagen. Passer til dette ifølge haushaltstipps.com Blokker som kan henges eller settes ned sentralt. Store barer ser fine ut, men de kan ikke tas med til supermarkedet. Så hele listen måtte kopieres igjen kort tid før du handler.

Bild Blokker stressfri shopping i hverdagen

En godt strukturert liste hjelper når du handler. (Kilde: miradeshazer (CC0 lisens) / Pixabay.com)

Når det gjelder strukturen til en handleliste, bør den utformes i henhold til den vanlige strukturen i klassiske supermarkeder. Siden frukt og grønnsaker stort sett er like bak inngangen, blir de lagt inn øverst på handlelisten. Alle andre matvarer som kjøtt, pasta, ris eller krydder kan deretter enkelt deles inn i grupper. Dette forhindrer målløs vandring i supermarkedet, som ofte sløser med mye tid.

  • Smart planlegging av handleturer

Ofte står dagligvarer og andre varer på handlelisten som et enkelt supermarked ikke kan selge. Derfor må flere butikker gå mot den ukentlige handleturen. Selv om antallet individuelle handleturer i Tyskland synker og trenden er en Rapport fra impulse.de Flyttet til one-stop shopping, mange kunder handler i flere butikker etter hverandre. Her er det viktig å planlegge rekkefølgen på transaksjonene fornuftig. En butikk der ferskt kjøtt eller frossen mat skal kjøpes, bør være på slutten av handleturen, spesielt om sommeren. Den ansvarlige personen kan trygt anskaffe apotekredskaper og varmebestandige varer i begynnelsen av shoppingrunden. Dette reduserer tidspresset mens du handler.

  • Bygge opp forsyninger, handle sjeldnere

Å sette opp et pantry er et av de viktigste tipsene på veien til en stressfri husholdning. Mange matvarer har en relativt lang best-før-dato og kan derfor lagres i flere måneder. Menn og kvinner kjøper best større mengder pasta, ris, belgfrukter, drikkevarer eller krydder og uåpnet hermetikk når de er på salg. Det sparer penger, og handlelisten blir kortere i nær fremtid. I tillegg, med et velfylt pantry, er det også mulig å tilberede et spontant måltid hvis det ikke er nok tid til shopping.

Bilde syltetøy stressfri shopping

Et strukturert og velfylt pantry forenkler vanlig shopping. (Kilde: jarmoluk (CC0 lisens) / Pixabay.com)

I pantryet bør leilighetseierne legge opp en liten liste som viser gjeldende inventar. Når noe blir tatt fra hyllene, noterer personen det på papiret. Dette unngår plutselig mangel på grunnleggende mat.

  • Del ansvar

I moderne husholdninger er det nå vanlig at ikke bare én person tar seg av vanlig shopping. For å holde byrden på alle familiemedlemmer så lav som mulig, deler i det minste mannen og kona ærendene ærlig. I fremtiden kunne mannen passe på å kjøpe tunge drinker, eller kjøre forbi slakteren på vei hjem fra jobb og hente ingredienser til middag. Avhengig av tid og familiesituasjon er innkjøpsarbeidet delt så rettferdig. Dette sikrer ikke bare mindre stress når du handler, men kan også gjøre atmosfæren i familien mer avslappet. Hvis ingen føler seg igjen i stikken med sine kjøp og husarbeid, oppstår ikke potensielle problemer i utgangspunktet. Dette er også et viktig punkt på veien mot effektiv stressreduksjon..

  • Ikke handle på travle tider

Det er tider når mange mennesker liker shopping. Dette bestemmes hovedsakelig av den generelle daglige rutinen. Høytider i supermarkeder er derfor hovedsakelig etter jobb mellom 16 og 17 og om morgenen mellom 10 og 11 am De som ønsker å handle i fred uten å måtte dele en korridor med flere mennesker og deretter må stå i en lang kø, bør unngå disse tider. En titt på nåværende åpningstider for supermarkedene i nærheten hjelper deg med å planlegge shopping utenom rushtiden.

Bilde markedet stress gratis shopping

Ukentlig shopping er langt mindre stressende i tomme ganger. (Kilde: ElasticComputeFarm (CC0 lisens) / Pixabay.com)

Etter all erfaring er supermarkeder spesielt tomme tidlig på morgenen og sen kveld. Hvis markedet åpner klokken sju, kan ukentlig shopping gjøres halv åtte. Og hvis det ikke er tid om morgenen, er det verdt å gå til et supermarked som er åpent til 22.00 på kvelden. Shopping mellom 20.00 og 22.00 vil sannsynligvis tilby den mest avslappede handleopplevelsen.