Astronomer og romforskere har kalt det en banebrytende oppdagelse. Natten til 15. februar 2020 oppdaget forskere i den amerikanske delstaten Arizona en annen ledsager på jorden. Et team av astronomer som jobber med Catalina Sky Survey (CSS) -prosjektet har oppdaget et annet, lite himmellegeme som for tiden kretser rundt jorden. Det er tilsynelatende en ny minimåne på planeten vår. Det har for tiden det skammelige navnet 2020 CD3. Objektet har antagelig gått i bane rundt jorden i omtrent tre år, men vil bare forbli i bane for en kort tid. I de neste linjene vil du finne ut hva mer vi vet om denne følelsen!

 Jorden har en andre måne, men bare midlertidig. Den kalles Mini-Moon 2020 CD3.

Minimåne andre måne bane rundt jorden 2020 CD3 liten bare midlertidig

  • En minimåne rundt jorden? Hva er det?

Hvis du spontant reagerte på samme måte, er det helt forståelig! Det skjer ikke ofte at jorden har en ny ledsager eller at månen har et søsken. Det er imidlertid ikke umulig! Nå er det sannsynligvis en liten asteroide.

“Det ble ikke funnet noen forbindelse til et kjent menneskeskapt objekt,” heter det i pressemeldingen fra International Astronomical Union (IAU). Av denne konkluderer man med at dette er et lite himmellegeme. Mest sannsynlig ble den “fanget” av tyngdekraften mens den fløy forbi jorden. Minimånen har kretset rundt jorden siden den gang og forårsaket mye spenning i forrige uke.

Minimånen er bare på størrelse med en bil!

Minimåne andre måne i bane rundt jorden 2020 CD3 oppdaget på nattehimmelen i Arizona

  • Spesifikk informasjon om jordens minimåne

Først rapporterte forskeren Kacper om den nye minimånen Wierzchos rpå Twitter. Der skrev han: “Kurt etter at lagkameraten min Teddy Pryne og jeg oppdaget objektet, vi bestemte banen og fant at den ble fanget opp av tyngdekraften”. Imidlertid var det fortsatt uklart om det var “en naturlig eller kunstig gjenstand, for eksempel romskrot”. Det er derfor begge forskerne har kalt det “mulig mini-måne”. Ifølge forskerne har den lille månen en diameter på rundt 1,9 til 3,5 meter. Den har faktisk dimensjonene til en bil og har derfor ikke blitt funnet før nå. Den nye minimånen er betydelig mindre enn den “faktiske” jordledsageren. Månen vår er kjent for å ha en diameter på ca. 3500 kilometer. Som kjent kretser den naturlige satellitten rundt jorden på mer enn 27 dager. Minimånen 2020 CD3 tar 47 dager å gå i bane rundt jorden en gang.

 Den blå planeten har for tiden to måner.

Minimåne andre måne går i bane rundt jorden 2020 CD3 den blå planeten to måner på kort tid

  • Minimånen skal bare gå midlertidig i bane rundt jorden

Forskere kaller den nyoppdagede minimånen et “objekt som er midlertidig bundet til jorden”. Den ble tiltrukket av tyngdekraften og har gjort seg komfortabel i jordens bane. Nå går den i bane rundt den blå planeten i en bred oval. Ved å gjøre det forblir det vanligvis utenfor banen til den store månen. Steinblokken fra verdensrommet sies å ha kommet inn i jordens gravitasjonsfelt i 2017 eller 2018. Bane til minimånen 2020 CD3 er imidlertid ikke stabil, så den kan ikke bli her for alltid. Den nye ledsageren vil trolig forlate Earth-Moon-systemet i april 2020. Det vil si om omtrent en måned. Vi må vente!

 Den hvite ringen skal representere den midlertidige bane til minimånen 2020 CD3.

Minimåne andre måne går i bane rundt jorden 2020 CD3 hvite krøller midlertidig bane rundt den nye satellitten

  • 2020 CD3 er ikke den første minimånen på jorden

The International Astronomical Union (IAU) rapporterer at mer enn 50 observasjoner har bekreftet eksistensen av CD3 -minimånen 2020. Dette er imidlertid ikke første gang Jorden har hatt en midlertidig minimåne. En annen liten asteroide gikk i bane rundt planeten vår fra september 2006 til juni 2007. Denne “blinde passanten” ble kalt RH 120 i 2006 og sirklet rundt jorden fire ganger før han flyttet bort igjen. I august 2016 hadde vi en midlertidig ledsager igjen. Det var trolig også en asteroide, som også tidligere ble fanget opp av jordens gravitasjonskraft og dermed bremset. Det falt over Sør -Australia og brant opp.

Offisielt har jorden bare en måne. Og det forblir slik.

Minimåne andre måne bane rundt jorden 2020 CD3 offisiell bare en måne

  • Interessante fakta om måner i solsystemet

Det er også interessant å vite at jordmånen vår er en av de største måner i solsystemet. Den ble sannsynligvis dannet for 4,5 milliarder år siden fra restene av en massiv kollisjon med et annet himmellegeme. Bare to planeter i solsystemet har ingen satellitter, og de er Venus og Merkur. Mars er nær asteroidebeltet og har to måner fanget i gravitasjonsfeltet. Mens Jupiter kan ha mer enn 79 måner, er det bare fem i bane rundt Pluto.

Ingen kan si hvordan det vil gå med vår midlertidige minimåne.

Bane til den nylig oppdagede minimånen var ikke en ellipse, men en vill frem og tilbake rundt jorden.

Minimåne andre måne går i bane rundt jorden 2020 CD3 bane ingen ellips en vill frem og tilbake

Minimåne andre måne i bane rundt jorden 2020 CD3