En vinsmaking foregår vanligvis i tre trinn

Hvem som helst på en Vinsmaking har deltatt vet at dette foregår i tre trinn. Først handler det om utseendet, deretter om lukten og først til slutt om drikking. Men hva handler de individuelle trinnene egentlig om??

Notater er nyttige

Det kan høres rart ut, men ta notater i løpet av Vinsmaking å gjøre det gir god mening. For på denne måten kan du sette ord på sanseinntrykkene og registrere dem. Senere kan du lese av helhetsinntrykket fra den eller bruke notatene til sammenligning. Hvis du deltar i en profesjonell vinsmaking, vil du sannsynligvis motta såkalte smaksark som du kan fylle ut og senere sammenligne med andre deltakere.

En vinsmaking foregår vanligvis i tre trinn

Fargelære som et optisk inntrykk

Du har sikkert sett dette før: Vinkjennere vinker med vinen i glasset og ser på de såkalte tårene som dukker opp. Dette betyr at vinen renner nedover den indre glassveggen i tykke dråper. Jo mer det går ned, jo mer lønn har han. Et annet trinn handler om fargetone og intensitet som du best kan oppfatte mot en hvit bakgrunn. Røde viner varierer fra rødbrun til rubinrød eller til og med svart rød med lilla toner. I utgangspunktet bidrar intensiteten til fargen rødvin mye om alderen, men også om det voksende området. Hvite viner kan være grønn-gul til gylden-gul eller lysebrun. Følgende prinsipp gjelder her: jo eldre vinen er, jo mørkere er den.

Bedømmelse av nesen basert på kjente lukter

Det neste trinnet er lukten, som er best beskrevet ved hjelp av kjente lukter. Det kan godt hende at en fin dråpe lukter honning, lakris eller tjære. Generelt er det syv forskjellige smaksfamilier, alt fra blomster til fruktig til grønnsak eller krydret og karamellisert. En mikrobiologisk eller røykfylt lukt er også mulig.

Til slutt er det smaken

Som det siste trinnet i Vinsmaking du kan da også smake på vinen i ordets rette forstand. For å bedømme smaken perfekt, bør du først nippe til den sakte og holde den i munnen en stund. Hvis du beveger den frem og tilbake med tungen din, kan smaken intensivere. I denne sammenhengen snakker eksperter om å “tygge vinen gjennom”.

Først og fremst handler det om forholdet mellom surhet og sødme, siden det er nettopp disse to smakene som har sterk innflytelse på en vin. Aromaer som deretter utvikles beskrives på lignende måte som duften og deles inn i forskjellige familier. Et annet viktig kriterium er tekstur, det vil si hvordan vinen føles i munnen.