En merkelig hendelse, en epokal konstellasjon av to store planeter, forventes 21. desember 2020. Forskere kaller det den store sammenhengen mellom Jupiter og Saturn. De to gassgigantene beveger seg så nær hverandre på kveldshimmelen at de står i kø når de sees fra jorden. Sist gang begge planetene kom så nært var i middelalderen, kort tid før soloppgang 4. mars 1226. Alle som savner dette unike himmelske fenomenet i desember 2020 må vente til 2080. Så vårt råd: se opp på himmelen neste mandag, 21. desember. Jupiter og Saturn er da så nær hverandre som om de var et himmelsk legeme. Pass på at du ikke går glipp av dette sjeldne astronomiske fenomenet!

 Et blikk på stjernehimmelen: En sjelden sammenheng mellom Jupiter og Saturn vil skje 21. desember 2020.

Konjunksjon av Jupiter og Saturn Utsikt over stjernehimmelen store stjernebildet av planetene

Hvordan oppstår den store sammenhengen mellom Jupiter og Saturn??

Vi vet alle at planetene i solsystemet kretser rundt solen i forskjellige hastigheter. De innhenter jevnlig hverandre. Dette er også tilfellet med Jupiter og Saturn. Jupiter er kjent for å være den største planeten i solsystemet.

Det tar omtrent tolv år å gå rundt solen. Saturn er også en gigant blant planetene, men den er lenger ute enn Jupiter. Derfor trenger Saturn omtrent 30 år for å fullføre sirkelen rundt solen. Så det hender at Jupiter hvert 20. år tar igjen Saturn og overhaler ham på den indre bane. Denne hendelsen kan observeres 31. mai 2000, og den neste lignende stjernebildet av de to planetene vil være 31. oktober 2040. Imidlertid kommer de veldig sjelden så nær hverandre at de ser ut som et himmelsk legeme sett fra jorden.

Selv om de to gassgigantene kommer nærmere, er det en avstand på rundt 660 millioner kilometer mellom dem.

Konjunksjonen mellom Jupiter og Saturn kommer nærmere, men avstanden er 660 millioner km

Imidlertid forblir de to gassgigantene på forskjellige avstander fra hverandre hver gang. Hellingsvinklene deres til jordplanet er også forskjellige for hver sammenheng mellom Jupiter og Saturn. I desember passerer Jupiter litt under Saturn. 21. desember I 2020 vil avstanden mellom de to planetene være mye mindre, seks minutter med bue for å være presis. Derfor er årets forbikjøringsmanøver noe spesielt. Jupiter og Saturn vil smelte sammen til et felles lyspunkt og se ut som et lysende punkt på stjernehimmelen. Den neste epokegjørende konjunksjonen mellom Jupiter og Saturn forventes ikke å skje før i 2080. Men hvem vet hva som vil skje i solsystemet frem til denne datoen?

 På grunn av den epokale stjernebildet ser Jupiter og Saturn ut som en dobbel planet mandag 21. desember 2020.

Konjunksjon av Jupiter og Saturn begge planeter er veldig nær å ligne en dobbel planet

Hvordan se på det sjeldne opptoget til planetene?

Den store sammenhengen mellom Jupiter og Saturn er uten tvil årets største himmelske opptog. 21. desember klokken 16.30, kl Vintersolverv de er da på linje med jorden og solen. Planetenes store stevnet kan observeres med det blotte øye når været er klart. Det beste du kan gjøre er å se planetmøtet på stjernehimmelen med kikkert eller teleskop. Hele himmelopptoget kan sees lavt over sørvesthorisonten, men det varer bare en kort stund. Dessverre går den glødende planetduoen ned før klokken 19 umiddelbart etter solnedgang. Imidlertid er det verdt å prøve å observere den epokale sammenhengen mellom Jupiter og Saturn neste mandag. Den neste stjernebildet av de to planetene vil være om 20 år, men da vil de ikke være så nær hverandre.

 Planetmøte på kveldshimmelen

Konjunksjon av Jupiter og Saturn Planet -møte på kveldshimmelen Spektakel av planetene

 Den store sammenhengen mellom Jupiter og Saturn og vintersolverv faller sammen 21. desember 2020.

Konjunksjon av Jupiter og Saturn på vintersolverv 21. desember 2020

Julemøtet til Jupiter og Saturn ser grafisk slik ut.

Konjunksjon av Jupiter og Saturn juletreff av planetene

Konjunksjon av Jupiter og Saturn vår solsystemgrafikk