Fair trade og bærekraftig mote – den subtile forskjellen

I daglig bruk og i mange praktiske aspekter er grensene mellom begrepene bærekraftig mote og rettferdig handel uskarpe. Faktisk overlapper meningene og filosofiene bak disse to definisjonene mange steder. Imidlertid kan de ikke likestilles. For kjøpere som ønsker å gjøre et bevisst valg, er forskjellen avgjørende.

Fair trade klær

Fair trade klær bærekraftige motetrender

Uansett hvilken variant du velger – for bærekraftig, etisk eller rettferdig måte gjør du deg selv og hele verden en stor tjeneste. Og faktisk har vi ikke å gjøre med et “enten – eller spørsmål” her, fordi rettferdig handel er inkludert i begrepet “bærekraftig mote”.

Likevel er det verdt å skille disse to mer presist. Vil du vite hvorfor det er det??

Hva er fair trade mote?

Fair trade klær merkevare bærekraftig mote

Rachel Kibbe er grunnleggeren av motemerket Helpsy. Hun påpeker at det ikke er noen presise kriterier for hva den etiske produksjonsprosessen for mote bør inneholde. Det handler mer om å forbedre dem når det gjelder bærekraftig utvikling av lokalsamfunn og hele verden.

Og hva er fair trade? Hva er forskjellen? Vi vil forklare dette i de neste linjene.

La oss lære mer om den eksakte definisjonen av de to begrepene ved å evaluere dem for noen få punkter.

Godt handlede varer

Fair Trade klær Fair Trade Foundation bærekraftig mote

definisjon

Fair Trade: Det er det smalere uttrykket. Dette refererer først og fremst til merker som behandler ansatte rettferdig under produksjonen, dvs. ikke utnytter dem eller bringer helsen i fare.

Etisk (bærekraftig) mote: Etisk mote er mye bredere. Dette begrepet handler om å bringe fordeler for samfunnet. Etisk mote inkluderer fair trade, men står også for utvikling og velstand i samfunnet. Videre kan en produksjon kalles bærekraftig eller etisk hvis den er aktivt engasjert i miljøvern.

Klær laget av økologisk bomull er ikke bare fair trade, men også bærekraftig mote

Fair trade klær økologisk bomull bærekraftig mote

Merkevarebygging

Merket er det neste punktet hvor forskjellene mellom rettferdig handel og bærekraftig mote kan sees veldig tydelig.

Med Fair Trade er det spesifikke retningslinjer som må overholdes. Det er regionale, nasjonale og internasjonale. Det er ingen spesifikke regler når det gjelder bærekraftig mote. Her har vi å gjøre med etiske koder som alle – produsenter og forbrukere – streber etter å oppfylle.

Jobber med naturlige stoffer og farger

Fair trade klær Stoffer deprimerer bærekraftig mote

arbeidsforhold

For rettferdig handel er oppfyllelsen av et minimum av betingelser nødvendig for de ansatte. Det er ingen strenge retningslinjer for etisk mote. Det som teller er å strebe etter å bidra til velstand og livskvalitet i de forskjellige samfunnene.

Rimelige arbeidsforhold 

Fair trade klær rimelige arbeidsforhold bærekraftig mote

Livskvalitet forbedring

Fair trade klær bærekraftige arbeidsforhold for mote

konklusjon

Målene om rettferdig handel og etisk mote sammenfaller til en viss grad. Felles for dem er måten de behandler sine ansatte på. I rettferdig handel og på etisk vis må de behandles godt, slik at de tjener nok og oppnår høy levestandard, i tillegg til å være trygge på jobben.

Med fair trade og etisk måte må alle ansatte behandles godt

Fair trade klær bærekraftig mote

Fair Trade anser alle disse forutsetningene som tilfredsstillende til en viss grad. Bærekraftig mote fremmer også utviklingen av samfunnet, miljøvern, etc. De ytterligere aspektene som er nevnt er også svært viktige for rettferdig handel, men bare for så vidt de angår rettferdig behandling av ansatte..

Når vi ser nærmere på, er det andre filosofier bak begrepene “etisk mote” og “rettferdig handel” om hvordan rettferdig behandling av ansatte kan oppnås. I følge Fair Trade -tilhengere må det være visse faste regler for å gjøre det. Den etiske måten mener at disse i seg selv er utilstrekkelige og på en måte begrenser ideen om human behandling av mennesker.

WAER FAIR!

Fair trade klær kjøper bærekraftig mote

Det er derfor jakten på forbedring teller på etisk vis, og dens representanter er avhengige av moral og empati. Det som teller der er det objektive resultatet og følelsen av å være rettferdig, og ikke så mye om det er anerkjent av et sertifikat eller ikke.

Finn lokale produsenter som tilbyr fair trade mote

Fair trade klær bærekraftig mote lokal produsent