Det kommer sikkert til å skje deg: Du sitter komfortabelt i hagen eller på terrassen med venner over kaffe og kake. Kaken blir angrepet av en veps! I stedet for å få panikk i dette tilfellet, bør du se deg rundt og se hvor vepsene har reirene i nærheten. Det er mer et ubehag for de fleste å se veps rundt seg. Derfor vil du fjerne vepseboet umiddelbart. Hvis du, som mange andre hageeiere, ikke er langt unna denne tanken, bør du være forsiktig! Veps er under naturvern hos oss, så det er lovlig forbudt å kontrollere dem eller flytte reirene deres. Hvordan og når kan du gjøre noe mot disse fredelige dyrene, hvordan kan du handle? Vi forklarer nedenfor.

Fjerne et vepsebo? Vent litt, du burde vite det om det!

Veps reir fjerne reir på tregren i hagen grønne blader en veps

  • Fjerne vepsebol? Hvorfor er det ikke lov?

Veps er i utgangspunktet fredelige dyr og vil ikke bli til sjenanse hvis du ikke stimulerer dem og holder deg borte fra dem. Imidlertid må man ikke glemme, de har en giftig brodd og kan være farlige for allergikere og barn. Vi har to hovedarter, for eksempel vanlig veps (Vespula vulgaris) og tysk veps (Vespula germanica).

Akkurat som bier, humler og horneter, er de underlagt artsbeskyttelse. De pollinerer blomster for å dekke behovet for nektar der. På denne måten bidrar disse insektene til balansen i naturen. Imidlertid blir de stort sett sett på som ubudne gjester i hagen eller på terrassen.

 Fra vår til høst angriper veps kaker, brus og iskrem.

Fjern veps reir Veps på fruktkake samle nektar, men er en plage for kakeelskere

  • Hvor bygger vepskolonien reir??

Et rede fungerer som et ly for insektene i bare ett år. Om vinteren dør hele vepsefamilien, bare den unge dronningen overlever under gode omstendigheter. Våren etter ser hun etter et nytt hekkested. Vepsreir er hovedsakelig bygget i tørre og skjermede hulrom. For eksempel under taket eller i et hjørne av husfasaden eller hagestua. Et rede kan også plasseres på et steingjerde eller trestamme. Dyrbestanden kan nå opptil 7000 insekter på midtsommeren.

 Slik ser et vepsebo ut.

Vepsreir fjerner mange veps fra et honningkake rede på en steinvegg

 Vepsedronningen legger eggene i bikakene.

Fjern veps reir Nest honeycombs legge veps dronning egg

  • Ikke provoser vepsene – dette er en bedre idé enn å fjerne vepsebolet

Hvis du tåler vepsene, er dette en bedre idé enn å ødelegge reiret. Vårt råd i dette tilfellet er å holde en avstand på omtrent seks meter. Hvis du lar vepsene være i fred, vil de ikke svi fordi de ikke er i fare for å forsvare hjemmet sitt. Det er best å ta vare på barna dine, for de små liker å leke i hagen og gå barbeint på plenen. Men noen ganger er det veps i fuktig gress eller på fargerike blomster. Regelen her er: ikke provosere insektene! Ikke gjør raske bevegelser eller stimuler dyrene! Det er lett å kjøre bort individuelle veps, men hvis det er flere, vær forsiktig! Barn og eldre kan være allergiske mot vepsestikk. I et slikt tilfelle bør du umiddelbart oppsøke lege for behandling.

Veps stikker når fare er nært forestående!

Fjern vepsens rede Stingveps når fare truer med å forsvare seg

  • Hvordan kan du fjerne et hvepsreir i en nødssituasjon??

Hvis vepsene blir en skikkelig plage i hagen din, må du få profesjonell hjelp. Det er bedre å ikke gjøre det selv, for i dette tilfellet må du betale en høy bot. Straffene varierer fra stat til stat, så vi anbefaler deg å finne ut mer om dem på forhånd. Den sikreste og mest vellykkede måten å bli kvitt insektene på er å søke hjelp fra en eksterminator eller kontakte en lokal birøkter. I helt spesielle nødstilfeller kan du til og med ringe brannvesenet. Alle de profesjonelle som er nevnt ovenfor, bruker verneklær og vet nøyaktig hvordan de skal fjerne eller flytte et hvepsebo.

Om sommeren er vepsene ubudne gjester i hagen vår.

Fjerne hvepsreir Om sommeren er veps ubudne gjester i hagen

Vi vil heller fraråde andre uprofesjonelle metoder. Her mener vi for eksempel å bruke vepsespray eller skum til formålet er ikke en god idé. De inneholder giftige stoffer som er skadelige for miljøet og derfor ikke anbefales. Og har du hørt om røyking av et vepsebo? Dette er heller ikke en egnet metode for å kontrollere insekter og fjerne et vepsebol. Du kan sette deg selv i fare fordi vepsene reagerer veldig aggressivt på røyken. Det ville være like upassende å bruke vann med høytrykksstråleinnretning for å fjerne vepseboet. Du vil ikke lykkes med å gjøre dette, men det kan bare skade deg selv.

 Først, se deg rundt for å se om det er et vepsebol i nærheten av deg.

Vepsreir beveger seg bort Se deg rundt og oppdag et hvepsebo i nærheten

Ikke fjern reiret selv, men få profesjonell hjelp.

Veps er fredelige insekter og vil ikke svi med mindre vi stimulerer eller provoserer dem. De gir mye til den naturlige balansen, så det ville være veldig nyttig hvis vi kunne leve sammen i fred. Er den?

La vepsene være i fred!

Fjerne vepsens reir Veps foretrekker å la fredelige dyr være i fred

Tro det eller ei, dette er fredelige dyr!

Veps foretrekker å la fredelige dyr være i fred

Å ødelegge reiret ditt er ikke en god tanke.

Fjern vepsebol, ødelegge eller flytte. Ikke en god tanke. Vepsebo på trevegg