Det vil bare være den tiden igjen om noen dager – St. Patrick’s Day kommer og millioner av mennesker over hele verden feirer grønt! Store parader arrangeres 17. mars hvert år, ikke bare i Irland og Nord -Irland, men også i andre land hvor St. Patrick’s Day er en offisiell høytid, for eksempel det britiske oversjøiske territoriet Monserrat og den kanadiske provinsen Newfoundland. Også i Tyskland feirer mange mennesker på denne dagen, kler seg i grønt, drikker irsk whisky eller øl, har på seg grønne shamrocks og koser seg. Ja, St. Patrick’s Day feires stort og stort i dag. Men hvordan kom det til? I det følgende vil vi forklare hvorfor akkurat det feires 17. mars, og hvor kommer denne irske tradisjonen fra. Fordi hver festival er viktig for oss … for noen av oss er St. Patrick’s Day noe spesielt – en gammel folkefest som lever videre ….

Alle kan føle seg litt irske på St. Patrick’s Day!

St. Patricks Day

  • Hvor kommer tradisjonen med St. Patrick’s Day egentlig fra??

De som ønsker å se dypt tilbake til historien til irske tradisjoner, vil oppdage mange interessante ting der. Patrick var en irsk biskop fra 500 -tallet som konverterte befolkningen i Irland til kristendom. Dessverre er mange fakta og spennende legender flettet inn i informasjonen om livet hans, noe som gjør det vanskelig å skille sannheten fra mytene.

I følge tradisjonen kom Patrick opprinnelig fra England, han var faktisk britisk. Han ble holdt som slave på øya i seks år. Der ble han religiøs, han klarte å flykte tilbake til England med skip, og han hadde en mystisk drøm: han skulle komme tilbake til Irland for å spre kristendommen på øya. Derfor studerte han noen år i et fransk kloster, ble ordinert til biskop og deretter sendt til Irland av paven. Han gjorde stort misjonsarbeid på øya.

 Den grønne kløveren er fremdeles et symbol på flaks og lykke i dag.

Patricks Day kløver symbol

Navnet på St. Patrick er innhyllet i forskjellige legender. En av dem er at han frigjorde Irland fra slangepesten. Men biologer benekter enhver antagelse om at det i det hele tatt eksisterte slanger. Det sies at St. Patricks oppdrag brukte shamrocks som læremidler for å illustrere den hellige treenighet for det irske folket. Dette er grunnen til at kløveren er så populær i Irland og fortsatt er akseptert i dag som et symbol på lykke og lykke. I tillegg ble den mettede grønne av shamrocks den mest populære fargen på irene og ble valgt som den nasjonale fargen sammen med hvit og oransje. Hvis du vil feire St. Patrick’s Day som irene i dag, må du ha på deg minst et grønt klesplagg.

Grønt, hvitt og oransje er irske nasjonale farger.

St. Patrick's Day Parade Girls

Ett problem gjenstår. Historikere krangler fortsatt om det eksakte året da den katolske biskopen Patrick døde. Det antas imidlertid at det skjedde 17. mars, AD 461, da han skulle være 76 år gammel. Siden har den 17. dagen i mars symbolisert St. Patrick. Siden 1780 har helgen blitt erklært Irlands offisielle skytshelgen, og siden 1903 har 17. mars blitt offisielt feiret som en festdag i landet.

 17. mars er den påståtte døden til St. Patrick, så denne dagen feires som St. Patrick’s Day.

St. Patrick's Day 17. mars offisiell høytid

  • Patricks Day har mottoet: Nå kan du feire som irene!

Som du kan se, er det en god historisk grunn til at verden lyser med grønn feber 17. mars hvert år. Tradisjonelle gudstjenester holdes noen steder på denne dagen, men de fleste vil kose seg som irene på St. Patrick’s Day. Det er knapt noen religiøs baktanke, bare den festlige atmosfæren i paraden er overveldende. Du bruker den festlige anledningen til å kle deg grønt, ta de grønne klærne ut av skapet og gå på feiring. Grønne fester arrangeres i forskjellige barer og puber, selv ølet som tilbys er grønt. Det er spesielle St. Patrick’s Day -menyer som inneholder deilige irske spesialiteter som cornbiff og kål, servert med irsk sodabrød. Folk liker å drikke irsk kaffe og spise irsk kake.

 Alle irske spesialiteter for St. Patrick’s Day er grønne!

St. Patrick's Day Irske spesialiteter alle grønne

Søtsaker viser også den symbolske shamrock, selvfølgelig i grønt!

Godterikake symbolsk shamrock dominert av grønt

St. Patrick’s Day vokser i popularitet, og den irske festivalen feires mange steder rundt om i verden. Kort sagt, på denne høytiden går paraden verden rundt. I sine grønne kostymer går folk gjennom gatene i den store verdensmetropolene, lager musikk og feirer St. Patrick’s Day med venner og kolleger! Den irske festivalen er veldig populær i London, Boston, New York, Chicago, Argentina og Australia. Velkjente bysymboler skinner i grønt lys overalt, for eksempel rådhuset i München, for bare å nevne et spesifikt eksempel. Men det er andre slike eksempler i andre land, for eksempel pariserhjulet London Eye, det skjeve tårnet i Pisa, Empire State Building i New York og den imponerende statuen av Kristus i Rio de Janeiro – alle disse landemerkene lyser grønt på 17. mars. En hel elv, Chicago River, endrer deretter farge og blir grønn! På denne dagen vises verden i en grønn kappe, og den feires til sent på kvelden!

Har du lyst til å delta i år også??

Den grønne paraden går verden rundt!

Feirer St. Patrick's Day -parade med grønne kapper på

 Med dans

St. Patrick's Day Parade på gaten og danser grønne kostymer

 … og musikk

Lag musikk St. Patrick's Day Parade grønn

 Irsk kaffe er også farget grønt.

Irish Coffee farget grønt St. Patrick's Day

Verden feirer St. Patrick’s Day med irene! Og som deg!

St. Patricks Day feirer grønne klær masker grand parade

Du må ha minst ett grønt klesplagg på denne ferien.

Irsk høytid bruker i det minste et grønt klesplagg

 Feir St. Patrick’s Day med stil!

St. Patricks Day feirer i stil jenter festlige klesparade

 … og drikker vanligvis mye øl!

Feir St. Patrick's Day med venner og drikk mye øl

Festen kan nå begynne!

St. Patrick's Day feirer unge mennesker kledd i grønt og festen begynner