friske kroppsbarn som hopper i naturen

Hva skal vi egentlig si med “sunn mat for barn”?

Alle trenger en viss mengde energi for å opprettholde hovedfunksjonene i sin egen kropp. Denne grunnregelen er glemt av noen mennesker som er oppslukt av vekttap, slanking og ser bra ut. Men når du mister synet på det primære formålet med sunt kosthold, er det vanskelig å holde fast ved det.

Hva betyr sunn ernæring egentlig for barn?

sunn mat for barn som spiser grønnsaker

Å drikke juice er sunt

sunn kropp barn mate juice

Hvordan får du energien

Man glemmer også at det finnes andre energikilder enn mat. Mat, væske, søvn, varme og luft er ikke mindre viktig i denne sammenhengen enn selve maten.

Sov godt

sunn mat for barn sunn søvn

Spis salat og drikk juice

sunn kropp barn spiser salat drikke juice

Drikk fruktjuicer

sunn kropp drikke fruktjuice livsstil

spise sunt?

sunn kropp sunt liv sett på plass restriksjoner

Pust inn frisk luft

sunn mat for barn frisk luft

de sunn næring til barn og media for masseinformasjon

De siste årene har alle medier som informerer massepublikummet snakket om sunt kosthold. Barn har en spesiell plass i dette. Foreldre gir alt videre til de minste, men på grunn av de strenge kravene glemmer de at forbud og permanent avståelse fra et grunnleggende næringselement ikke nødvendigvis er sunt på sikt.

Barna liker å spise smørbrød

sunn mat for barn som spiser smørbrød

Befri deg fra “must”

Mange eksperter er av den oppfatning at konsekvent å unngå den ene eller den andre maten, i tillegg til å spise produkter som ikke smaker godt, men burde være godt, ikke vil ha så store konsekvenser i det lange løp. Hvis du skal lære sunn mat til barna dine, er det viktigste for sistnevnte å lære å lytte til deres egen kropp.

Søtsaker eller frukt?

sunn kropp spiser sunn frukt kontra søtsaker

De små barna

La oss nå snakke om hvordan sunne matvaner er formet hos barn. Noen kvinner bytter til et spesielt regime når de forstår at de er gravide.

De følger råd fra forskjellige spesialister og får også barnet til å følge visse begrensninger

sunn kropp sunn spisestil

Du må være oppmerksom på at du allerede modellerer avkommet ditt på dette stadiet. Vær oppmerksom på at en ekstern person, selv om den er veldig erfaren, ikke ideelt kan bestemme dine egne og ditt barns behov. Gjør det og lytt til rådet.

Men vær oppmerksom på at det bare er du som kan finne ut hva som virkelig passer for deg og hva som ikke er det

sunn mat for barn gravid kvinne

Når det gjelder kiloene – du kan spise og nyte i denne perioden uten å føle deg skyldig. Sannheten er at de fleste kvinner lett kan gå ned i vekt etter graviditet hvis de bare vil.

Etter barns fødsel

Etter fødselen er barnet relativt uavhengig av dine sunne matvaner. Du har forskjellige måltider. Jo, et sunt kosthold er relatert til morsmelk de første månedene.

Hvilken diett er best for babyene?

sunn mat til barn

Men moren bestemmer fortsatt hva den lille skal og får spise. Også her spiller sosialt press en veldig sterk rolle. Som regel er disse mødrene antatt å være gode, som mater barna sine med nøye utvalgte matvarer som antas å være sunne. Men normene bør egentlig best tas som et tiltak som man bare følger så langt ens egen intuisjon tillater. Lytt også til barnas signaler.

Fordi de også har sin egen følelse av hva som er rett og hva som er galt

sunne kroppsfôr småbarn tips

drikk melk

sunn kropp barn liten jente som drikker melk

Unngå detaljerte diskusjoner med andre mødre. Fordi disse omhandler sammenligninger, som vanligvis ikke er særlig nyttige. Hver organisme er veldig individuell og har sine egne behov. Denne tommelfingerregelen gjelder med full kraft for barn og et sunt kosthold.

Tidlig barndom

La oss forlate babyer litt og gå videre til tidlig barndom. Nå trenger barna mindre og mindre hjelp med den grunnleggende ernæringen. I løpet av denne perioden er behovet for glukose svært høyt. Barna er altfor glade for å spise godteri.

Hvem liker ikke sjokolade?? 

sunn mat for barn godteri sjokolade

Disse demoniseres, men faktisk feil. Vanligvis skyldes økningen i de fleste tilfeller ikke det økende forbruket av søtsaker, men snarere det faktum at barna ikke beveger seg nok. Tillit til barnas indre behov. De vet vanligvis bedre hva slags mat de trenger i et gitt øyeblikk. Det gjelder oss alle. Som regel har vi imidlertid glemt hvordan vi skal lytte til kroppen vår på grunn av restriksjoner. Så hvorfor må barn gå den samme feil veien i sunt kosthold.

Søtsaker fascinerer hvert barn

sunn mat for barn søtsaker forbudt eller ikke

å drive med sport

friske kroppsbarn driver med idrett

La barna leke ute sammen

sunn kropp barn trener gjør sport

Hvilken sport liker jentene mest??

sunn mat for barnesport

Konklusjonen

Tendensene og prinsippene som barnet lærer å spise sunt, det vil si å lytte til sin egen kropp, blir bare sterkere med årene. Utfordringene blir bare mer mangfoldige. Fordi de minste kommer i kontakt med mange andre ytre påvirkninger og må lære hva som er bra eller dårlig for dem. Dette gjelder både type og mengde mat. Husk at hvis et barn spiser for mye eller feil ting, er det et tegn på psykisk lidelse og ubalanse.

Når du har funnet årsakene til dette og fjernet dem, vil barna naturlig nok igjen kunne bestemme hva som er sunt og hva som ikke er sunt

sunn kropp barn forbudt mat

Nyt den vakre maten sammen med familien

sunn mat til barn mor

Selvfølgelig må du også være kritisk

Ikke misforstå oss! Vi sier ikke at du ikke skal være kritisk til maten vi og barna spiser. Men tvert imot. Fordi evnen til å tenke også er en funksjon av kroppen vår, og vi må bruke den.

Liker du egentlig frukt?

sunn ernæring for barn foreldre rollemodell

Vi kan også lage vaner. Barna må bli kjent med god og sunn smak gjennom oss. Vi har muligheten og til en viss grad ansvaret for å lære det til barna våre på best mulig måte.

For hvordan kan du ellers fortelle om frukt og grønnsaker smaker godt eller dårlig?

sunn mat for barn som spiser frukt

Budskapet vårt er å få hovedformålet med sunt kosthold for barn, som er å få nok energi og utvikle en intuisjon om hva som er bra og dårlig for dem.

Du kan gjøre dette med din oppvekst?

sunn mat for barn drikker juice