I vår tidligere publiserte artikkel om urter, skisserte vi kort de 5 tyskernes favoritter som vokser godt både i vinduskarmen og i hagesengen. I dag ønsker vi å fortsette temaet og presentere deg for andre populære kulinariske urter som gir hver rett en spesiell smak. Fra en mild søt smak til en typisk bitter til en eksotisk krydret, kan du oppnå alt og smigre ganen ved hjelp av riktig utvalgte urter. Men ikke bare det. Urtene kan dyrkes veldig enkelt, du kan til og med lage en liten urtehage selv. Deres frodige grønne fyller også en dekorativ funksjon på kjøkkenet eller ute i urtehagen og tiltrekker seg mye oppmerksomhet. Men deres fantastiske aroma skjemmer sansene og skaper en god atmosfære inne eller ute. Bare velg riktig sted for favoritturter og eksperimentere med disse nyttige krydderne.

Velsmakende

Den salte er en kjent urt som romerne også likte å bruke når de tilbereder måltider. Den har en spesifikk duft som du ikke kunne forvirre. To typer av dette krydderet er utbredt her, sommerkaramell (Saturejahortensis) og vintersmak (Saturejamontana). Forskjellen mellom de to variantene er veldig liten i smak, så vi snakker generelt om det krydrede krydderet. Oppriktig er dette klassikeren blant kjøkkenurter. Den kan brukes fersk eller tørket, den sterke aromatiske duften og krydret smaken kan beholdes i lang tid hvis den lagres riktig. Du kan kombinere den med rosmarin og timian og gi rettene et litt krydret notat.

Som navnet antyder, går det velsmakende godt sammen med bønner

urter Tilbered deilige retter med salt

Den helbredende kraften til salten er dokumentert i middelalderen. Krydderet kan forhindre flatulens og magesmerter, som te brukes det mot hoste.

 Den salte er også en viktig medisinsk urt

urter får frokosten til å smake bedre med salt

koriander

Koriander var og forblir en populær kulinarisk urt og en utmerket medisinsk plante på samme tid, slik at den ville være en uunnværlig del av hverdagen vår. I glemte tider var urten populær i India, Kina og Egypt og høyt verdsatt for sine medisinske egenskaper. De gamle grekerne satte pris på søte krydder og Hippokrates berømmet det som en urtemedisin.

Korianderen gir rettene en umiskjennelig smak

urter koriander brukes som krydder på kjøkkenet

I dag er koriander en uatskillelig del av asiatiske retter. Den passer fantastisk til salater og grønnsaksupper. Det gir dips en krydret tone og en spesiell ettersmak. Koriander greener kan også brukes til å lage smoothies. Sterke medisinske egenskaper tilskrives urten. Den essensielle oljen i korianderfrø hjelper med gastrointestinale problemer som flatulens og diaré. Bruken av denne medisinske planten har vist seg i avgiftning og kan lindre inflammatoriske prosesser i kroppen.

Koriander – en naturlig medisin og et typisk middelhavskrydder

Urter på kjøkkenet bruker koriander til tomatene

oregano

Oregano er også en av de typiske kulinariske urter som har medisinske egenskaper. Denne urten er utbredt i Middelhavsområdet, og den milde, pikante smaken er rost i middelhavsmat. De grønne bladene avgir en aromatisk lukt. Urten kan bli opptil 65 cm høy på et solrikt sted. Oregano brukes mye på kjøkkenet fordi det gir retter en spesiell smak. Denne urten er et must på pizza eller i tomatsauser, omeletter og bondefrokost. Det passer også godt til kjøtt- og fiskeretter, supper og sauser. Den helbredende kraften til denne urten ble oppdaget og brukt i antikken. Fra da til nå har oregano blitt brukt til å behandle smertefulle hemorroider og kvinners plager. Den medisinske urten har en antibakteriell, fordøyelsesmessig, appetittvekkende og soppdempende effekt.

Den typiske oreganosmaken er krydret til varm

kulinariske urter oregano med kjøtt og poteter

salvie

Vismannen kommer også fra Middelhavsområdene, men trives også godt her. Rundt 900 arter av Salvia er kjent over hele verden. Den virkelige salvie er en av de viktigste urter og medisinske planter i Tyskland. Salvie -te er en av våre favorittdrikker, den har en toning -effekt og er antibakteriell. De essensielle oljene i salvie har antiinflammatoriske og antispasmodiske effekter. Det er derfor husmødrene fortsatt bruker de medisinske urter i salviesmør og tilbereder forskjellige salviesauser. Deres sure, fruktige smak er umiskjennelig og foretrekkes i mange retter.

 Salvie lukter godt og har en bitter og krydret smak

Tilsett urtesalvie i fatet

timian

Vår ubestridte favoritt blant de kulinariske urter i dette innlegget er timian. Den nyter stor popularitet hovedsakelig i de sørøstlige områdene i Europa, i hele Middelhavsområdet, hvor urten faktisk kommer fra. Imidlertid var timian fortsatt spredt over Europa på 1000 -tallet. Krydderet er veldig populært innen kulinarisk kunst fordi det har en sterk, syrlig og krydret smak og gir rettene en søt, middelhavsnote. Timian har vært kjent som et middel siden antikken. Den gamle greske legen Hippokrates brukte den mot sykdommer i luftveiene. Denne urten har blitt ansett som et naturlig antibiotikum siden antikken og brukes ofte mot forkjølelse og magesykdom. Det hjelper oss å holde oss mentalt i form til alderdom, sier medisinske forskere og leger. Dens helbredende egenskaper gjør timian til en klassiker blant krydderne som hører hjemme på hvert kjøkken.

Hvis du vil gi maten en harmonisk smak, så bruk timian!

Tilbered kulinariske urter kjøtt med timian

Timian er uerstattelig for kikhoste, astma og kronisk bronkitt

Forbered urtebønner med timian

Du kan dyrke forskjellige kjøkkenurter i potter, esker og kar på balkongen

Urter salte gjør retten deilig

urter deilig rett med koriander

krydderurt bruk i matlaging

Urte salvie gjør retter velsmakende og annerledes

bruk kulinariske urter til å lage omeletter