Fotturer og fotturer gir utrolig mye moro, de leder deg vekk fra den overfylte, røykfylte byen tilbake i naturen. Du kan endelig puste frisk luft igjen, oppleve imponerende landskap, teste kroppens grenser og huske hvor små vi egentlig er i møte med morens natur. Fotturer er en fantastisk fysisk aktivitet som utvilsomt er morsommere, mer naturlig og givende enn å jogge over betong, løfte vekter i treningsstudioet eller bruke tonnevis med penger på personlige trenere. Det forbedrer sirkulasjon, muskler, utholdenhet, hjelper deg å gå ned i vekt og gjør deg glad. Bortsett fra reiseutgifter og utstyr, er fotturer også helt gratis. I dagens artikkel vil vi introdusere deg for noen av de viktigste fordelene med fotturer. Bare les videre!

Vandring for sjelen - en trekkingtur gjennom de vakre fjellene er så sunt

Hold deg i form med fotturer

En av hovedårsakene til at folk trener er å brenne kalorier og bli kvitt overflødig vekt. Selv om hver liten aktivitet i hverdagen brenner kalorier, selv om du sover og sitter, kan fotturer resultere i større samlet vekttap enn mange andre idretter. Dette er fordi kroppen bruker rundt 25% mer energi når han går over ulendt terreng og dermed brenner flere kalorier.

På grunn av særegenhetene ved fotturer og fotturer er det imidlertid vanskelig å anslå nøyaktig hvor mange kalorier du vil brenne i timen. Antallet påvirkes ganske enkelt av en rekke faktorer, inkludert terreng, høyde, hastighet, treningsnivå, varighet og om du har på deg en tung ryggsekk eller ikke. I gjennomsnitt forbrenner du rundt 300-600 kalorier i timen mens du går på skogsstier i moderat tempo.

Ytelsen og utholdenheten din kan også bli sterkt påvirket av utstyret du bruker når du går turer, spesielt skoene dine. I spesialdesignet Konsulentguide fra Sportscheck finner du tips om hvordan du finner de riktige utendørsskoene for dine trekkingturer.

Fotturer for sjelen - en trekkingtur gjennom fjellet, fotturer med ryggsekk er så sunt

Fottur forbedrer muskel- og beinstyrken

Det beste med fotturer er at det fungerer nesten alle store muskelgrupper i kroppen din sammenlignet med tradisjonell sport. Når du går oppoverbakke, er hovedmusklene i beina store – baken, quadriceps, hamstrings og kalver. Overraskende er disse musklene faktisk trent mer effektivt når du går nedoverbakke enn når du klatrer. Beinet og kjernemuskulaturen vil deretter jobbe kontinuerlig for å stabilisere ankler, knær og hofter. Bruk av vandrestav eller bæring av ryggsekk styrker også arm- og ryggmuskulaturen. Totalt sett forbedrer fotturer din styrke, stabilitet, balanse, koordinering og også holdningen din når du går, står og sitter.

Det er imidlertid ikke bare musklene som trent. Vandring forbedrer også beinhelsen. Selv om denne fysiske aktiviteten er veldig slitsom for nybegynnere, regnes den faktisk som en aktivitet med lav effekt. Dette er spesielt merkbart i forhold til jogging eller vektløfting, noe som kan påvirke leddene dine alvorlig. Vandring er derfor en ideell aktivitet for mennesker over 40 år, så vel som for eldre. Ved å tilbringe noen timer utendørs, utsetter du deg også for sollys, noe som hjelper kroppen din med å produsere vitamin D – et essensielt næringsstoff for kalsiumabsorpsjon.

Fottur for sjelen - en fottur gjennom fjellene hiken se landskapet er så sunt

Vandring for hjertehelse

Trekking og fotturer i store høyder (over 1200 m), der det er mindre oksygen i luften, tvinger kroppen til å tilpasse seg. Det produserer flere røde blodlegemer som tar opp oksygen i lungene og overfører det gjennom kroppen. I en nylig studie fant forskere at utholdenhetsløpere som trente to ganger i uken i høyder over 1200 m hadde 35% mer utholdenhet enn idrettsutøvere som trente på havnivå.

Denne fysiske aktiviteten er derfor veldig bra for vår kardiovaskulære helse. Det øker pulsen slik at kroppen din kan tilbakelegge lengre distanser raskere over tid. Regelmessig vandring senker blodtrykket, LDL -kolesterolnivået og blodsukkernivået og forbedrer dermed glukosetoleransen.

Hiken bidrar også aktivt til et sunnere immunsystem. En Japansk studie fra de siste årene har vist at noen timer i naturen øker antallet hvite blodlegemer med opptil 40%. Utrolig nok varer disse høye nivåene i opptil en måned. Fra dette kan vi se at kroppen vår er bedre rustet til å bekjempe mulige sykdommer forårsaket av virus, bakterier eller infeksjoner bare etter noen timer med fotturer eller trekking.

Å vandre for sjelen - en trekkingtur gjennom fjellet er så sunt. Frihet og nytelse

Fotturer for sjelen

Korte fotturer i skogen eller fjellene styrker ikke bare kroppen din, men forbedrer også din mentale helse. Forskere har i mange år visst at å tilbringe timer utenfor byens kjas og mas, reduserer risikoen for å utvikle psykiske lidelser sterkt. Noen timer i stillheten i naturen vil gi deg et stort serotonin -løft og minimere negative følelser (spenning, sinne og depresjon).

Studier viser også at fotturer forbedrer oppmerksomhet, problemløsningsevner og hukommelse. Det kan til og med oppmuntre til kreativitet. De fleste artister, forfattere, diktere og til og med oppfinnere er ikke tilfeldige for sine beste verk inspirert av naturen vært.

Ved å utfordre oss selv med store høyder og avstander og overvinne dem, styrker vi vår selvfølelse. Vandring har også vist seg å lindre søvnløshet og bidra til å skape et mer naturlig søvnmønster. Dette er fordi eksponering for sol, spesielt om morgenen, er avgjørende for nattproduksjonen av melatonin (søvnhormonet).

Praksis som japansk skogbading har med god grunn vokst i popularitet de siste årene. Så fotturer en eller to ganger i uken kan være en bekreftet mirakelkur for mange psykiske og fysiske helseproblemer.

hva venter du på? Ta tak i turskoene, vandrestavene og ryggsekken og dra til fjells!

Vandring for sjelen - en fottur gjennom fjellet fotturer med hele familien er så sunt