Høyteknologiske møbler designer ideen originale stoler lenestoler

Tanker om fremtiden til Carl de Smet – høyteknologiske møbeldesigner

Interiør 2012: Den belgiske designeren de Smet fra Noumenon har utviklet høyteknologiske møbler, hvis opprinnelige størrelse kan reduseres med opptil 5% slik at de kan transporteres og deretter forstørres igjen som “popcorn” ved å varme den opp.

I dette tilbudet, som fortsatt er i en teoretisk fase, komprimeres produkter laget av polyuretanformede minnepolymerer (SMP) i flate, lette plater, noe som betyr at de tar svært lite plass til de ikke er nødvendige. Når møblene er oppvarmet, vil de gå tilbake til sin normale form. Dette skjer takket være materialets “memory foam” -funksjoner.

“De er veldig lette, så de tar neppe plass når du må transportere dem”.

Høyteknologiske møbler designer ideen original stolsamling

 “Hvis et møbel blir skadet og deretter oppvarmet, forsvinner skaden. Hvis du transporterer produktet og det er skadet, spiller det ingen rolle, for det er ikke sluttproduktet, men minnet som er trykt på det. “

Ideen kom fra et vitenskapelig prosjekt for en parabolisk antenne for den ytre overflaten som kan skrives ut slik at lastvekten på et romskip kan reduseres. Så snart denne antennen blir utsatt for solens stråler, utvides den til full størrelse.

Dette prosjektet inkluderer formminneslegeringer (SMA) – metaller som oppfører seg på samme måte som polyuretanformede minnepolymerer (SMP), men er veldig dyre.

“Jeg ønsket å videreutvikle ideen for daglig bruk, så ikke bare bo på området høyteknologisk teknologi, og materialene er for dyre for det,” sa de Smet.

“Storskala polymerproduksjon er en billig løsning.”

Høyteknologiske møbeldesigner ideer om originalt mangfold

For øyeblikket må brikkene varmes opp i et stort, oppvarmet rom som en badstue for å nå den nødvendige temperaturen på 70 grader, men de Smet undersøker andre måter å utløse transformasjonen fra komprimert til utvidet form. For eksempel forsøkes det for tiden å programmere materialet slik at det vil gå tilbake til den registrerte formen så snart et elektrisk signal passerer gjennom det.

Skummet, som er sterkt nok til å ta på seg struktur, kan omdannes til møbler ved sliping av massive blokker eller ved sprøytestøping

Høyteknologiske møbler designer idé originale stoler

“[For øyeblikket] er produktet programmert til å ekspandere ved 70 grader på grunn av logistikken til transporten,” sier de Smet. “For eksempel om sommeren, når lastebilen sitter fast i et trafikkork, varmes rommet inne med opptil 50 grader. Vi vil ikke at møblene skal sprekke som popcorn! “

Skum lenestol i bygningen til Buda -verkstedet i Kortrijk, Belgia

Høyteknologiske møbeldesign ideer originale stoler design

De Smet representerte prosjektet gjennom en lenestol i skum i bygningen til Buda -verkstedet i Kortrijk, Belgia. Denne utstillingen er en del av interiørdesignbiennalen 2013..

Intervju av Dezeens sjefredaktør Marcus Fairs med de Smet

Høyteknologiske møbler designer ideen originale stoler marcus messer

Marcusmesser: Fortell oss om Noumenon -prosjektet

Carl de Smet: Dette er et forskningsprosjekt som startet for fem -seks år siden og som omhandler et spekter av intelligente materialer, polymerer, som har evnen til å endre form. Dette betyr at du midlertidig kan bestemme en form, og når materialet når en viss temperatur, forvandles det til sluttproduktet.

Marcusmesser: Hva slags materiale er det? Det ser ut som et slags skum!

Carl de Smet: Det er et slags minneskum. Skum kan ha forskjellige tettheter; det normale skummet er veldig mykt, svampete. Men det er løst, noe som betyr at du kan bruke det som et strukturelt hjelpemiddel. Og når den varmes opp og endrer form, blir den myk igjen.

Marcusmesser: Er det et materiale du har oppdaget selv, eller et som allerede ble oppdaget, og du har funnet bruk for det?

Carl de Smet: Disse materialene dukket opp for 20 år siden, men vi er endelig i gang med å bruke dem i større skala til designformål.

Marcus Messer: Er det noe du oppdaget ved et uhell??

Carl de Smet: Nei, vi oppdaget det ikke ved et uhell. I 2002/2003 startet jeg et forskningsprosjekt med formminne -legeringer (SMA); Dette er metaller som er veldig godt kjent. Tanken var å lage en parabolisk antenne for plass. Tanken var å bringe en begrenset form ut i verdensrommet sammen med et romskip. Du slipper disse ut i den kalde luften, og når du utsetter dem for solens varme, vil den spre seg og ta form av en antenne. Jeg likte ideen om å designe visse typer objekter som har performativ oppførsel. Jeg ønsket å utvikle ideen videre og få den brukt i hverdagen. Som du vet, er polymerer rimelige å produsere i store mengder. Det er grunnen til at jeg forsker på plast. “

Marcus Messer: Så fortell oss hvordan denne oppfinnelsen kan brukes til å lage et produkt. Her har du stilt ut en modell av lenestol.

Carl de Smet: Dette er en lenestol, men hovedtanken er at den er (kjøpt) i en profilform. Du kjøper vanligvis en pakke, og så kommer du hjem og historien utvikler seg som alle kjenner i disse dager: den typen Ikea; Du setter alt sammen; de setter alt sammen selv. Men i vårt tilfelle gjør materialet den endringen. Materialet skaper verket. Formen er ganske enkelt der som en minnefunksjon av materialet.

Marcus Messer: Vel, du lager stolen, du komprimerer den og knuser den, det er riktig?

Carl de Smet: Ja.

Marcusmesser: Hvor mye mindre enn originalstørrelsen kan produktet få?

Carl de Smet: Den kan være opptil 20 ganger mindre. Når du tenker på formen, er dette en cellestruktur og det er luft i strukturen. Du kan deretter knuse denne strukturen. Da blir objektet til en plate.

Marcus Messer: Hva tjener du på det? Jeg kan tenke meg at møblene kan transporteres mye lettere.

Carl de Smet: Det er lett, og det tar ikke plass når det gjelder transport. Når den er skadet og oppvarmet, forsvinner skaden. Hvis du transporterer pakken og noe skjer, spiller det ingen rolle, for det er ikke sluttproduktet, men minnet som har blitt absorbert.

Marcusmesser: Hvordan får du det knuste produktet tilbake i full størrelse?

Carl de Smet: For øyeblikket kan det oppnås med varme, men vi leter etter nye applikasjoner som gjør dette mulig hjemme, fordi ikke alle har en badstue hjemme hvor møbler kan plasseres.

Marcus Messer: Så du må sette møbelet i et veldig varmt rom?

Høyteknologiske møbler designer ideen originale stoler pipeskum

Carl de Smet: [For øyeblikket] er den programmert til å ekspandere ved 70 grader på grunn av transportens logistikk, sier de Smet. “For eksempel om sommeren, når lastebilen sitter fast i et trafikkork, varmes rommet inne med opptil 50 grader. Vi vil ikke at møblene skal poppe som popcorn! Først tror du temperaturen er høy, men når du tenker på transport, er det minimum. “

Marcusmesser: Hvordan er produktet laget? Med en kvern?

Carl de Smet: Du kan gjøre det med en kvern, men du kan også gjøre det med sprøytestøping. Det er en type polyuretan, eller PU. I bilindustrien er feil skinn laget av PU. Så vi kan gjøre det som feil tre eller feil skinn. Dette er bare slutten på sprøytingsprosessen. Det avhenger av injeksjonen og hvordan du gjør det.

Ergonomisk design – egnet for barn

Høyteknologiske møbler designer ideen originale stoler barn

Marcus Messer: Hva er den vitenskapelige prosessen som gjør at produktet kan absorbere denne formen?

Carl de Smet: Hvis du ser på polymerene under et mikroskop, vil du se en type spaghettipasta. Innenfor dette skjemaet oppretter du kjemiske kryssforbindelser, og dermed fikser du skjemaet og utløseren. Hver gang du komprimerer eller strekker den, husker den tverrforbindelsene og tilkoblingspunktene.

Hvit skumstol       Høyteknologiske møbler designer ideen originale stoler hvite