AIA National Healthcare Design Awards for Modern Architecture deles ut årlig av følgende organisasjoner: American Institute of Architects (AIA) og Academy of Architecture for Health (AAH). De tildeler de syv beste bygningsfasilitetene som er bra for menneskers helse. Samtidig er de veldig representative for innovasjonene på dette området og på globalt nivå.

Den moderne arkitekturen innen helsevesenet

Alle de utvalgte bygningene har noen funksjoner til felles. Den moderne arkitekturen er gjenstand for gjennomtenkte, veldig moderne konsepter som harmonisk kombinerer estetiske, sivile, urbane og sosiale aspekter. Konkurransen har fire forskjellige kategorier og noen underordnede. Den første kategorien (A) er for prosjekter som allerede er fullført og koster over $ 25 millioner. Kategori B er for de som allerede er bygget, men er verdt mindre enn 25 millioner. Den tredje kategorien (C) hedrer prosjekter som fremdeles må godkjennes av klienten. Kategori D deler ut priser for innovasjoner innen planlegging og design. Flere prosjekter, både bygde og ennå ikke ferdige, kan søke her.

Kategori A

Harvey Pediatric Clinic utsikt langt borte

Harvey Pediatric Clinic i Rogers, Arkansas av Marlon Blackwell Architects

Dette er den første kategori A -bygningen som mottar en pris. Det ligger i et boligområde som utvikler seg raskt. Bygningen er en abstrakt figur, og dette utseendet står i kontrast til området rundt. Overflødig materiale, de ikke spesielt sterke individuelle formene og de nøytrale nyansene er typiske for dem.

Metallpanelene i cayennepepperfarge omslutter hele sørsiden av bygningen. Denne enkle inngrepet får det til å se veldig særegent og unikt ut – typisk for moderne arkitektur.

Pasienter kommer inn i bygningen via en blå trapp som er opplyst av brede vinduer. Rundt 16 undersøkelsesrom er arrangert rundt en enkel, ringformet gang.

Meridian Health utsiden

Meridian Center for Health in Seattle av NBBJ

Den andre bygningen i kategorien A har også et unikt utseende og er derfor et slående eksempel på moderne arkitektur. Det ligger i Seattle og huser 3 helseorganisasjoner. Det tilbyr billige og gratis tjenester for barn og voksne. De viktigste designelementene inkluderer åpen planløsning, den dramatiske trappen i lobbyen og et stort antall team- og fellesrom..

Kategori B.

Mercy Virtual Care Center i Chesterfield, Missouri av FORUM STUDIO

Det første av de to prosjektene i denne kategorien er Mercy Virtual Care Center i Chesterfield, Missouri fra FORUM STUDIO. Denne bygningen er et katolsk prosjekt. Ved å velge en bygning av moderne arkitektur, viser kirken sin egen dedikasjon til den fremtidige utviklingen av helsevesenet. Designet utvisker grensene mellom arkitektur og natur, takket være den autentiske tilnærmingen til håndtering av materialer og rom. Fargepaletten domineres av nyansene av stein og glass. Den skapte atmosfæren inspirerer til innovasjon, samarbeid og pasientrettet behandling.

UC San Diego Jacobs utsiden

UC San Diego Jacobs Medical Center i La Jolla

En annen bygning mottok en pris i denne kategorien moderne arkitektur – UC San Diego Jacobs Medical Center i La Jolla, California, av Cannon Design. Bygningen illustrerer grensesnittene mellom teknologi og medisin. Bygningen huser tre sykehus som spesialiserer seg på kreftbehandling for kvinner og barn, samt spesielle behandlinger. Tårnet representerer kjernebygningen til det nye campus, arbeidet som er spesielt innovativt og fremtidsrettet.

Kategori C

inngangsparti-ahi

Advokat Lutheran General Hospital Cardiac Catheterization Suite i Park Ridge, Illinois, opprettet av Philips Design og Anderson Mikos Architects

Kategori C -prosjekter handler om renoveringer. Når det gjelder Advocate Health Care Heart Institute, vil de gjøre litt mer for pasientens sikkerhet og komfort. Etter renoveringen er det et transradialt rekreasjonsområde her. De nye laboratoriene utstråler mer sikkerhet og pasientene føler seg mye mer avslappet i dem.

Bayshore Dental utenfor

Bayshore Dental i Whitefish Bay, Wisconsin av Johnsen Schmaling Architects

Her ser vi det ambisiøse redesignet av en forlatt bygning. Det har blitt omgjort til et kunstverk av moderne arkitektur. En liten tannlegepraksis var plassert der. Bygningen er preget av sofistikert arkitektur. De nøye utførte detaljene formidler følgende: Du kan jobbe effektivt i hverdagen uten problemer.

Operasjonsrommene er oversvømmet av lys og har også vertikale grønne paneler og lyse striper. Alle disse designelementene gir liv til den sentrale gangen i bygningen. Møblene er hovedsakelig laget av eik. Fargen og den grønne fargen på panelene utgjør hele fargepaletten i klinikken. Dette skaper en avslappet atmosfære som er perfekt for den til tider engstelige pasienten.

Kategori D

Ambulatorisk-kirurgisk-anlegg-Uganda-tegning-utsiden-visning

Ambulatorisk kirurgisk anlegg i Kyabirwa, Uganda av Kliment Halsband Architects

Den moderne arkitekturen i Afrika ble representert og tildelt i den siste priskategorien. Det er Ambulatory Surgical Facility i Kyabirwa, Uganda av Kliment Halsband Architects. Dette er en uavhengig poliklinikk. Den fungerer også som en modell som er lett å etterligne. Her er det lettere å sikre tilgang til medisinske tjenester. Bygningen består av tre funksjonelle elementer. Resepsjonen har vært plassert i en paviljong, og spesialistlegekontorene er arrangert rundt venteområdet for pasientene. En annen paviljong var utstyrt for aktiviteter før og etter operasjonen. I en tredje er det to operasjonsrom og tilhørende rom. Alt er plassert under en struktur av solcellepaneler som er inspirert av banantrærne i området.

Moderne arkitektur – nær naturen, organisk og veldig individuelt – det er slik vi opplever det i disse begrepene. Det er sannsynligvis en fornuftig holdning til moderne konstruksjon og derfor ganske egnet for helsefasiliteter.

Tekst- og bildekilder: http://www.archdaily.com

Harvey Pediatric Clinic i Rogers, Arkansas av Marlon Blackwell Architects

Harvey Pediatric Clinic inngangsparti

Harvey Pediatric Clinic -gangen

Harvey Pediatric Clinic trapphus

Mercy Virtual Care Center i Chesterfield, Missouri

utsiden missouri

Mercy Virtual Care Center utsiden

Mercy Virtual Care Center utenfor

Mercy Virtual Care Center inne

Mercy Virtual Care Center innvendig utsikt

Meridian Center for Health i Seattle

Meridian helse

Meridian Health utsiden 2

Meridian Health pasientavdeling

meridian innside

UC San Diego Jacobs Medical Center

UC San Diego Jacobs utsiden 2

UC San Diego Jacobs utsiden 3

innvendig rom UC San Diego Jacobs

Advokat Lutheran General Hospital Cardiac Catheterization Suite

passasjerom og undersøkelsesrom

operasjonsrom ahi

skap etter op

Resepsjonsområde med seter i enden av gangen

Bayshore Dental

Bayshore Dental inni

Ambulatorisk kirurgisk anlegg

Ambulatorisk-kirurgisk-anlegg-Uganda