Jak dobry jest olej rycynowy dla Twojej skóry? Korzyści i skutki uboczne!

Wszyscy wiemy, że olej rycynowy jest szeroko stosowany jako środek przeczyszczający. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że olej rycynowy jest obecnie wykorzystywany w kosmetyce skóry i twarzy. Zanim dowiemy się o zaletach tego oleju dla skóry, najpierw zrozumiemy, czym jest ten olej. Olej rycynowy to olej roślinny pozyskiwany z nasion rośliny Ricinus communis. Roślina ta jest powszechnie uprawiana w tropikalnych obszarach Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Indie, jako kraj tropikalny, są jednym z największych producentów i eksporterów oleju rycynowego/nasion. Jest to półprzezroczysty płyn o żółtym odcieniu i jest niezbędnym składnikiem szerokiej gamy artykułów gospodarstwa domowego, od malowania po środki czyszczące. Mówi się, że ten olej ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i nawilżające, co czyni go jednym z właściwych produktów kosmetycznych.

Olej rycynowy dla Twojej skóry

Korzyści z oleju rycynowego na twarz i skórę:

Olej rycynowy jest naturalnie wypełniony witaminą E i niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, dzięki czemu jest bardziej odżywczy dla skóry niż jakiekolwiek inne oleje. Niektóre z jego zalet są wymienione poniżej

  • Przeciwzapalny:

Olej rycynowy odgrywa istotną rolę w leczeniu stanów zapalnych, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych, ponieważ zawiera kwas rycynolowy, niezbędny kwas tłuszczowy. Badania wykazały, że kwas rycynolowy ma zdolność zmniejszania bólu i obrzęków. (1) Naukowcy twierdzą, że olej rycynowy stosowany miejscowo na skórę wykazał znaczące rezultaty w leczeniu łuszczycy i reumatoidalnego zapalenia stawów.

  • Anti-aging i zapobiega zmarszczkom:

Olej rycynowy zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki na skórze. Wolne rodniki są głównymi sprawcami starzenia się skóry. Te wolne rodniki są również odpowiedzialne za niszczenie poziomu kolagenu w skórze. Wraz z ubytkiem kolagenu z twarzy pojawiają się zmarszczki i linie. Regularne stosowanie oleju rycynowego zapobiega starzeniu się i zmarszczkom na twarzy.

  • Leczy trądzik:

Nadmiar sebum wydzielanego z gruczołów łojowych blokuje pory skóry, które powodują trądzik. Zaskórniki i wypełnione ropą pryszcze to inne problemy, z którymi boryka się wielu nastolatków i młodych ludzi, które negatywnie wpływają na ich samoocenę. Olej rycynowy może zdziałać cuda w leczeniu trądziku. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe oleju rycynowego pomagają zwalczać przerost bakterii po nałożeniu na twarz, po prostu nakładając kilka kropli oleju rycynowego na skórę i utrzymuj ją w tym stanie przez 15 minut. Proces ten odblokowuje pory i pochłania wszystkie niechciane zanieczyszczenia, zmniejszając w ten sposób dodatkowo występowanie trądziku. (2)

  • Naturalny nawilżacz:

Olej rycynowy składa się z jednonienasyconych tłuszczów, takich jak kwas rycynolowy, które działają jak naturalny humektant. Humektanty pomagają w utrzymaniu wilgoci i zawartości wody przez zewnętrzną warstwę skóry. Będąc niedrogim olejem, olej rycynowy może być używany jako naturalny środek nawilżający. Olej rycynowy jest gęsty, dlatego mieszanie go z innymi przyjaznymi dla skóry olejami, takimi jak oliwa z oliwek, olej kokosowy lub olej migdałowy, może przynieść pożądane rezultaty.

  • Łagodzi oparzenia słoneczne:

Właściwości przeciwzapalne tego oleju mogą złagodzić ból związany z oparzeniami słonecznymi.

  • Promuje gojenie się ran:

Uważa się, że olej rycynowy wspomaga gojenie się ran. Nałożenie tego oleju na ranę tworzy wilgotne środowisko, które wspomaga gojenie się ran. Mówi się również, że olej rycynowy stymuluje wzrost tkanek, co zmniejsza ryzyko dalszej infekcji ran.

Jak używać oleju rycynowego do skóry i twarzy:

Olej rycynowy to bardzo gęsty olej. Dlatego może lub nie może być stosowany bezpośrednio na skórę lub twarz. Lekarze zalecają stosowanie oleju rycynowego w połączeniu z innymi lekkimi olejkami dla uzyskania lepszej konsystencji i łatwego wchłaniania w skórę.

1. Olej rycynowy z olejem kokosowym:

Olej rycynowy z olejem kokosowym do skóry

Mówi się, że jest to najlepsza kombinacja, jaką można zastosować. Olej rycynowy łatwo miesza się z olejem kokosowym, nie tracąc przy tym żadnych ze swoich istotnych właściwości. Ta mieszanka, po nałożeniu na twarz, ma potencjał zatrzymywania wilgoci na skórze i ma zdolność zmniejszania ciemnych plam.

Jak się przygotować i złożyć wniosek:

  • W misce dokładnie wymieszaj 60-40 oleju rycynowego i oleju kokosowego.
  • Delikatnie wmasuj tę miksturę w twarz i pozostaw na noc.
  • Kontynuuj ten proces przez 10-15 dni, aby uzyskać pożądane rezultaty.

2. Olej rycynowy z miodem:

Olejek Rycynowy z Miodem do skóry

Miód i olej rycynowy są uważane za naturalne humektanty. Połączenie tych dwóch zapewni Ci cudowną maskę na twarz, która pomaga w nawilżaniu skóry oprócz leczenia blizn potrądzikowych.

Jak się przygotować i złożyć wniosek:

  • Dokładnie wymieszaj równe ilości miodu i oleju rycynowego w misce.
  • Powstała mieszanka będzie na tyle gęsta, że ​​bez problemu posłuży jako maska ​​na twarz.
  • Powoli nakładaj tę mieszankę na twarz i skórę (tam, gdzie potrzebujesz nawilżenia) i pozostaw na 20-30 minut.
  • Zdejmij maskę, spłucz twarz letnią wodą i osusz.
  • Kontynuuj ten proces przez 15 dni, aby zobaczyć zmiany na skórze i twarzy.

3. Olej rycynowy i oliwa z oliwek:

Olej rycynowy i oliwa z oliwek do skóry

Jak wiemy, konsystencja oleju rycynowego jest tak gęsta, że ​​nakładanie go bezpośrednio na skórę lub twarz jest szkodliwe. Aby zmniejszyć teksturę, olej ten powinien być używany wraz z olejami nośnikowymi, aby zmniejszyć gęstość. Jednym z takich olejów jest oliwa z oliwek. Olej rycynowy w połączeniu z oliwą z oliwek wykaże niesamowite korzyści dla skóry. Ta mieszanka pomoże w leczeniu zaskórników, przebarwień i, co najważniejsze, blizn potrądzikowych.

Jak się przygotować i złożyć wniosek:

  • Dokładnie wymieszaj 1 łyżkę oleju rycynowego z trzema łyżkami oliwy z oliwek w misce.
  • Delikatnie wmasuj olejek w twarz lub skórę i pozostaw na 20-30 minut lub na noc.
  • Jeśli zamierzasz oczyścić twarz po 30 minutach, rozważ użycie pary, aby olejek wchłonął się w skórę w celu odżywienia.
  • Efekty możesz obserwować w ciągu tygodnia.

4. Olej rycynowy i masło:

Olej rycynowy i masło do skóry

To świetna kombinacja, która była praktykowana w dawnych czasach. Ta kombinacja jest używana jako maseczki do twarzy. Stosowanie oleju rycynowego na niektóre rodzaje skóry może powodować oparzenia i zaczerwienienia skóry. Masło zmieszane z olejem rycynowym pomoże zmniejszyć oparzenia i zaczerwienienia skóry. Mieszanka może być stosowana przez osoby o bardzo wrażliwej skórze.

Jak się przygotować i złożyć wniosek:

  • Weź równe proporcje masła i oleju rycynowego i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą pastę.
  • Nałóż pastę na skórę lub twarz i pozostaw na 20-30 minut.
  • Delikatnie zdejmij maskę, aby uniknąć podrażnień skóry. Teraz umyj twarz zimną wodą i osusz.
  • Jeśli nie odczuwasz żadnych skutków ubocznych, takich jak zaczerwienienie lub oparzenia skóry, kontynuuj stosowanie tej maski przez tydzień, aby zobaczyć pożądane rezultaty.

5. Olej rycynowy i olej migdałowy:

Olejek rycynowy i olejek migdałowy do skóry

Oleje nośnikowe są zazwyczaj mieszane z olejem rycynowym, aby zmniejszyć grubość, a także uniknąć podrażnień skóry. Jednym z takich olejków nośnikowych jest olejek migdałowy. Olejek migdałowy był jednym z głównych kosmetyków w garderobie naszych przodków. Połączenie oleju rycynowego i olejku migdałowego ma wiele zalet dla skóry.

Jak się przygotować i złożyć wniosek:

  • Weź równe proporcje oleju rycynowego i migdałowego do miski i dokładnie wymieszaj.
  • Delikatnie wmasuj olejek w twarz lub skórę i pozostaw na 20-30 minut lub na noc.
  • Jeśli zamierzasz oczyścić twarz po 30 minutach, rozważ użycie pary, aby olejek wchłonął się w skórę w celu odżywienia.
  • Efekty możesz obserwować w ciągu tygodnia.

Środki ostrożności i wskazówki dotyczące używania oleju rycynowego:

  • Ponieważ wiemy, że olejek rycynowy jest bardzo gęsty, nie zaleca się nakładania go bezpośrednio na skórę lub twarz, ponieważ może to powodować problemy skórne, które mogą prowadzić do zapalenia skóry. Dlatego należy go stosować razem z niektórymi olejami nośnikowymi.
  • Przed użyciem wykonaj test płatkowy na skórze. Uważaj na reakcje alergiczne przez 2-3 dni, a następnie zacznij używać tego olejku na skórze.
  • Po nałożeniu tego oleju użyj pary do twarzy, aby olej został wchłonięty przez twarz.

Skutki uboczne oleju rycynowego na skórę:

  • Zawsze lepiej jest wykonać test płatkowy, aby potwierdzić, czy jesteś uczulony na olej rycynowy przez okres od dwóch do trzech dni, aby potwierdzić alergię, a jeśli nie, możesz go dalej używać.
  • Wiele produktów na rynku ma równowagę oleju rycynowego z kombinacją innych składników, aby nie powodować skutków ubocznych i są uważane za bezpieczniejsze niż czysty olej rycynowy.
  • Wysypki skórne, swędzenie i obrzęk to częste zgłaszane działania niepożądane. Jeśli wystąpi którykolwiek z tych efektów, lepiej zasięgnąć porady lekarskiej.

Końcowe przemyślenia:

Dzięki korzyściom wymienionym w tym artykule olej rycynowy wraz z niektórymi olejami nośnikowymi może zdziałać cuda na skórze i twarzy, a także może zapewnić wszystko, czego potrzebujesz, aby Twoja skóra była promienna. Chociaż stosowanie oleju rycynowego może mieć pewne skutki uboczne na skórze zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, używaj oleju rycynowego w zaciszu swojego domu, zgodnie z powyższymi wskazówkami i czerp wszystkie korzyści, jakie ma do zaoferowania. Wypróbuj powyższe maski i daj nam znać, jak ten artykuł Ci pomógł!