Har du hørt begrepet “flexitarians”? Du er kanskje ikke klar over hva det betyr. Ordet fleksitær består faktisk av både ord, fleksibelt og vegetarisk. og beskriver et moderne kosthold der kjøtt bare blir spist av og til. Den såkalte fleksitære dietten består hovedsakelig av plantebasert mat, men kjøtt og andre animalske produkter er tillatt i moderate mengder. Så hvis du spiser hovedsakelig plantebasert mat, men ikke vil gi opp kjøtt helt, kan et fleksitært kosthold være riktig for deg. Så vil du bli fleksitær? I det følgende gir vi mer informasjon om det fleksitære dietten …

Hva er en fleksitær?

Fleksitær diett fleksitær diettmat

Kjenner du det fleksitære kostholdet?

Fleksitær fleksitær diettmat

Fleksitært kosthold

Det fleksitære dietten ble opprettet av ernæringsfysiolog Dawn Jackson Blatner for å hjelpe folk med å få fordelene av vegetarisk kosthold mens de nyter animalske produkter nå og da. På grunn av dette er navnet på denne dietten en kombinasjon av ordene fleksibel og vegetarianer. I denne forstand betyr fleksitæritet en fleksibel vegetarianer.

Vegetarianere gir fra seg kjøtt og noen ganger annen animalsk mat, mens veganere fullstendig begrenser kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter og all animalsk mat. Fordi fleksitere spiser animalske produkter, regnes de ikke som vegetarianere eller veganere.

Flexitarian Diet har ingen klare regler eller anbefalte mengder kalorier og næringsstoffer. Faktisk er det mer en livsstil enn en diett.

En sunn livsstil og et fleksitært kosthold går hånd i hånd

Fleksibel kosthold Sunn mat

Det fleksitære kostholdet er basert på følgende prinsipper:

  • Du spiser hovedsakelig frukt, grønnsaker, belgfrukter og fullkorn;
  • Planteprotein foretrekkes fremfor animalsk protein;
  • Kjøtt og animalske produkter er tillatt;
  • Mat er minst bearbeidet;
  • Sukker og søtsaker er begrenset til det maksimale.

Oppfinneren Dawn Jackson Blatner beskriver i detalj i boken sin hvordan man begynner å spise fleksibelt ved å konsumere visse mengder kjøtt per uke. Imidlertid er det ikke nødvendig å følge deres anbefalinger for å spise fleksitær. Den grunnleggende essensen av det fleksitære kostholdet er å spise mer næringsrik plantefôr og mindre kjøtt. Noen fleksitarians spiser imidlertid flere animalske produkter enn andre.

Med flexitarier -dietten trenger du ikke helt å være uten animalsk mat

Hva er et fleksitært fleksitært kosthold

Bli fleksitær

Hvis du vil tilpasse deg et fleksibelt kosthold, kan du spise så mye plantebasert mat som mulig og redusere inntaket av animalske produkter. Inkluder et stort utvalg av grønnsaker, belgfrukter, frukt og fullkorn i spiseplanen din og reduser mengden kjøtt og animalsk mat du spiser. Dette blir imidlertid helt naturlig hvis du følger en fleksitær spiseplan. For eksempel, hvis du spiser kjøtt og meieriprodukter til hvert måltid, kan du prøve å begrense dem til en gang om dagen. Hvis du allerede spiser lite animalsk mat, må du redusere inntaket til en gang i uken eller bare ved spesielle anledninger. På lang sikt bør rundt 10-15% av kaloriene som forbrukes komme fra animalske produkter.

Kjøtt, fisk og meieriprodukter er tillatt fra tid til annen

Hva er fleksitær diett flexitarian diettmat

La overgangen skje sakte, slik at tarmmikrobiomet ditt får tid til å venne seg til økningen i fiber. Det gjør dette naturlig når du spiser mer plantebasert mat.

Lær å erstatte animalske produkter med plantebaserte produkter, for eksempel kumelk med plantebasert melk. Bruk næringsgjær i stedet for parmesan, soya eller mandel yoghurt i stedet for melk yoghurt. Du kan bruke tempeh som erstatning for kjøttdeig. Du kan også lage eggerøre med tofu. Noen klassiske oppskrifter kan bare tilberedes fra plantebaserte matvarer.

Imidlertid bør plantebasert mat være den største delen av ditt fleksitære kosthold

Fleksitær fleksitær diett plantefôr

Hvis du vil bli fleksitær og kjenner det fleksitære dietten i detalj, så les dette Bok av Dawn Jackson Blatner og nyt et balansert kosthold og en sunn livsstil!

Dawn Jackson Blatners bok om det fleksitære dietten

Fleksitær diettbok Fleksitær diett

Spis sunt og spis så mye plantebasert mat som mulig, men unngå kjøtt og andre animalske produkter. Så finn balansen selv!

Fleksitører blir fleksitære dietter