Den nå verdensberømte julestollen er rett og slett en del av julefestivalen og er en såkalt “Gebildebrot”. Det symboliserer Kristusbarnet innpakket i bleier og har blitt bakt og tradisjonelt konsumert til kjærlighetsfestivalen siden 1300 -tallet. Den deilige julekaken ble spesielt nevnt i Naumburg an der Saale i 1329 for første gang. Imidlertid er det ikke kjent nøyaktig hvor den originale Christstollen -oppskriften kommer fra. Denne julegodisen var absolutt kaloririk og bakt med mye smør helt fra starten. Så ikke for ekte veganer. Men slik at veganske juleelskere skal ha det like gøy i adventstiden og spesielt i julen, foreslår vi en superenkel og deilig juleoppskrift. Prøv dette og eksperimenter med andre ingredienser i henhold til dine egne preferanser og smak.

Vår veganske julestollenoppskrift

christstollen oppskrift tørr frukt melis

Ingredienser:

 •     1 1/3 kopp rosiner dynket over natten (200 g)
 •     1/2 kopp plantemelk (lunken!)
 •     2 2/3 kopper speltmel (280 g)
 •     1 1/4 ts tørrgjær (3,5 g)
 •     2 ss rørsukker / kokossukker
 •     1/4 kopp mandelmel (25 g)
 •     7 ss margarin, myk (100 g)
 •     1/2 liten organisk appelsin (juice og skall) (ca. 2 ss)
 •     1/2 liten organisk sitron
 •     en presse sitronsaft
 •     1 ss rom (eller mer appelsinjuice)
 •     1 ts pepperkakekrydder (eller andre krydder etter smak)
 •     en klype salt
 •     120 g marsipan, kjøpt i butikken eller hjemmelaget
 •     2 ss margarin, smeltet eller alternativt kokosolje
 •     Melis for støv

Velg alltid ingredienser av høy kvalitet til julestollen din!

ingredienser til christstollen oppskrift

Forberedelsen:

Første trinn: Bløtlegg rosinene over natten. Alternativt kan du koke dem i en kjele med vann i 30 minutter. Tøm deretter. Varm eventuelt melken i en liten kjele.

2. trinn: Tilbered gjærblandingen i en stor bolle ved å blande 1 kopp mel med gjær, sukker og plantebasert melk og sette til side.

3. trinn: Bland det resterende melet, mandelmelet, 7 ss margarin / kokosolje, appelsinskall og sitronsaft, rom, pepperkakekrydder og salt i en annen bolle. Tilsett denne deigen i gjærblandingen og elt den godt med deigkroker eller hendene. Til slutt brer du inn rosinene og elter igjen. Dekk bollen og la deigen heve i minst en time eller til deigen er synlig forstørret.

Du kan også legge til andre tørkede frukter i røren hvis du ønsker det

christstollen deigoppskrift

Fjerde trinn: Forvarm ovnen til 180 ° C vifteovn. Elt deigen på en melet benkeplate med hendene og rull den til et rektangel. Form marsipanen til en lang pinne og legg i den nedre halvdelen av deigen. Brett stollen ved å trekke deigen over marsipanen og trykke den sammen på den andre siden. Stekes ved 180 ° C i 15 minutter. Senk deretter temperaturen til 160 ° C og stek i ytterligere 45 minutter.

5. trinn: Ta den ferdige julestollen ut av ovnen, og til den er varm, pensel med margarin og støv sjenerøst med melis. Etter at du er helt avkjølt, pakkes den godt inn i folie eller i et kjøkkenhåndkle og legges i en boks for å modnes i noen dager. Denne veganske julestollen smaker deilig med te, gløgg eller kaffe!

Inviter dine nærmeste til noe deilig i desember!

vegansk christstollen oppskrift med marsipan

Ekstra tips: Og hvis du vil lage din egen marsipan selv, finner du oppskriften her.

Det er ideelt hvis du lagrer klossene litt lenger. Best ved temperaturer under 15 grader og med en luftfuktighet på ca. 60%. Det er best å kutte julestollen i to og spise den så snart som mulig etter kutting, slik at den ikke mister sin fantastiske aroma og ikke tørker ut. Du kan til og med legge til et lite eple i blikkboksen når du oppbevarer stollen for å få den perfekte konsistensen av deigen.

Vi ønsker deg en fredelig og deilig jul!

Julestollen oppskrift for veganer til jul

En julestollen kan også lages utmerket i form av en krans

christstollen oppskriftskrans

vegansk stollen baking oppskrift

Eksperimenter med ingredienser og dekorasjoner

christstollen oppskrift marsipan vegansk

vegansk christstollen oppskrift med marsipan  christstollen oppskrift vegansk stjerneanis kanelappelsin