Dill (vitenskapelig navn: Anethum graveolens) er et av de mest populære kjøkkenkrydder ikke bare på kjøkkenet vårt, men også i mange andre rundt om i verden. Vi kaller ofte dette krydderdill eller agurkurt. Den kommer opprinnelig fra landene i Midtøsten, ble deretter spredt på Middelhavskysten og brakt derfra til Vest -Europa. I dag vokser den vanlige dillen over hele verden, men den er spesielt populær i Middelhavsområdene og dyrkes i hver hage der. Du kan finne ut av oss hva du bør vite mer om dillkrydder og medisinske planter.

 Friske dillblader – et must på hvert kjøkken.

Dill friske grønne blader

Krydderet har en spesifikk, sterk smak og passer veldig godt til salater, eggretter og fiskeretter. I tillegg til timian og persille, er dill mye brukt på alle kjøkken i dag. I tillegg har det vært kjent lenge at dillen også har ubestridte medisinske egenskaper. Det sies at forbruket har en veldig positiv effekt på menneskers helse.

I mange land er det akseptert som et symbol på fysisk styrke og lang levetid. Du vil snart finne ut hvorfor dill er verdsatt som kjøkkenkrydder og medisinsk plante.

En urt og medisinsk plante som har vært populær i århundrer

Dill kjøkkenkrydder medisinsk plante grønne blader

  • Historisk informasjon om dillen og dens bruk gjennom århundrene

Det er interessante historiske data som beviser den lange eksistensen av denne urten og den medisinske planten. Dill var allerede kjent og verdsatt som en medisinsk plante i det gamle Egypt. Det antas til og med at noen få stilker med dill ble plassert i graven (for eksempel farao Amenhotep II 1400 f.Kr.). Den urteaktige planten ble også dyrket i det gamle Hellas og Roma og brukt til kulinariske og medisinske formål. Romerske gladiatorer smurte dillolje på huden før de gikk til kamp. Dette skal beskytte huden mot alvorlig betennelse ved skader. Anlegget ble også mye brukt i Europa allerede i middelalderen. På den tiden ble det hovedsakelig dyrket i klosterhager, ettersom munkene best satte pris på dets helbredende egenskaper.

 Dillstilker ble gitt til etterlivet som gravgods

Dill stilker i boksen med grønne blader

 Som kjøkkenkrydder passer dill fantastisk til forskjellige retter.

Dill kjøkkenkrydder

  • Dill: bruk på kjøkkenet

I dag dyrker du den urteaktige planten i din egen hage eller tar vare på den som et kjøkkenkrydder i en gryte på vinduskarmen. Dillfrø kan kjøpes i hvilken som helst matbutikk eller økologisk butikk hvor som helst. De møre dillspissene plukkes i sommermånedene, spesielt i juni og juli, frø og frukt er bare tilgjengelig på sensommeren og høsten.

Bruk også ofte dill i matlagingen?

Bruk dill friske grønne blader når du lager mat på kjøkkenet

I dag liker hver husmor å bruke friske blader og frø av den velkjente urteaktige planten til matlaging. Du forbereder en smakfull en av det Dill saus til fiskeretten. Av Potetsalat med dill og pepperrot smaker fantastisk og er veldig sunt. Og den deilige kvarkdippen passer utmerket til vegetabilske snacks, jakkepoteter og kjøtt av alle slag.Hvis du fortsatt lurer på hvordan du kan bruke dill i kulinariske termer, så les flere oppskrifter med dill her. Vi vil bare legge til en ting til: Matlaging med dill er alltid krydret og også veldig sunt.

 Hvilken oppskrift med dill har du allerede prøvd?

Bruk dillfriske stilker av grønne blader som et kjøkkenkrydder

 I medisinsk medisin brukes de grønne bladene og de tørkede frøene til den urteaktige planten.

Dillgrønne blader tørkede frø bruker medisinsk medisin

  • Dill som medisinsk plante

De medisinske egenskapene til dill har også blitt verdsatt i århundrer. Frøene og fruktene til denne planten brukes hovedsakelig til medisinske formål. De inneholder essensielle oljer og andre aktive ingredienser, samt proteiner, karbohydrater, kalium, kalsium og natrium. Av denne grunn har urten en beroligende, antikonvulsiv og antiinflammatorisk effekt. Dill brukes mot fordøyelsesproblemer, mageproblemer og flatulens. Nøyaktig teinfusjon av dillbladene hjelper mot magekramper og fordøyelsesbesvær. Selv enkelt dillvann har en fordøyelseseffekt. Dillinfusjon brukes ofte for søvnløshet og nervøsitet, fordi medisinsk plante også sies å ha psykogene effekter. Det forhindrer infeksjoner og har en styrkende effekt på immunsystemet, dvs. veldig positivt på den generelle helsen.

 En infusjon kan lages av de tørkede frøene, som hjelper mot ulike magesykdommer.

Dill tørket frø te

 Bivirkninger av denne medisinske planten er ennå ikke kjent, så du kan bruke den trygt. Den medisinske urten anbefales selv til ammende mødre. En til to kopper dillte om dagen kan øke melkeproduksjonen mens du ammer. Slik te styrker moren og har en positiv effekt på babyen. Men vårt råd er: Du bør fortsatt konsultere legen din før du forbereder og drikker dillinfusjon!

Men vi er sikre på de sunne egenskapene til denne medisinske planten. I prinsippet kan du ikke gå galt med å bruke dem!

Dill er en veldig nyttig urt og medisinsk plante.

Dill nyttig kjøkkenkrydder medisinsk plante

 Hvis du er Syltede agurker i et glass  Hvis du vil bevare den, trenger du noen få stilker av urten.

Dill stilker for å bevare syltede agurker i en krukke