Elisenlebkuchen er en tradisjonell tysk pepperkakekake som tilberedes uten mel. På grunn av den spesielle krydderblandingen har de tradisjonelle Nürnberg pepperkakene en unik smak. Nøtter, frukt og honning foredler dette julebakverket og skjemmer sansene. Hvis du vil bake dine egne melfrie eller glutenfrie pepperkaker, så les videre og du finner vår autentiske Elisen pepperkakeoppskrift nedenfor.

Stek melfritt Nürnberg Elisen Lebkuchen

Elisen Lebkuchen Oppskrift Bake Nürnberg Elisen Lebkuchen med sjokoladeglasur

Oppskriften på Nürnberg Elisen Lebkuchen kan variere avhengig av region. Tradisjonelle Elisen Lebkuchen kan være lett og sprø, samt tykkere og tøffere. Uansett det er det en av de mest berømte julegodene i Tyskland. Den er fra 1808 og er oppkalt etter datteren til en baker i Nürnberg.

Det som skiller Elisen Lebkuchen fra alle andre typer pepperkaker er det lave melinnholdet. I følge tradisjonen må den inneholde mindre enn 10% mel. Mange bakere er imidlertid stolte over å tilberede pepperkakene uten mel. Den er tilberedt med malte mandler og hasselnøtter og er smaksatt med den særegne kombinasjonen av tyske pepperkakekrydder.

Nedenfor er en tradisjonell Elisen pepperkakeoppskrift

Elisen Lebkuchen Oppskrift Bake tradisjonell melfri Nürnberg Elisen Lebkuchen

Elisen Lebkuchen smaker nøtteaktig og fruktig og lukter fantastisk av krydder. Du kan glasere den med melis eller sjokolade eller bare nyte den.

Elisen pepperkakedeig er mye mer flytende sammenlignet med andre typer pepperkaker. Siden deigen er myk og klebrig, blir disse informasjonskapslene tradisjonelt bakt på bakervarer. Disse er tynne, smakløse, sprø hveteskiver. Faktisk brukte munkene opprinnelig nattverdskiver for å bake disse kakene på dem, men i dag kan du bake Elisen Lebkuchen uten å bake wafers. Rull ned og finn ut hvordan du kan gjøre det hjemme også …

Nürnberg Elisen pepperkakeoppskrift

Elisen Lebkuchen Oppskrift Bake Nürnberg Elisen Lebkuchen

Bake Elisen Lebkuchen

Hvis du har en matprosessor, vil det være en lek å lage Elisen Lebkuchen.

Bare hakk nøttene, tilsett deretter sitronskallet og appelsinskallet og tilsett de resterende ingrediensene. I løpet av få minutter vil du ha en klebrig røre blandet og klar til å forme kakene dine. Det er virkelig så enkelt. Bare følg oppskriften på Elisen pepperkaker nedenfor …

Elisen pepperkaker med sjokoladeglasur

Nürnberg Elisen Lebkuchen Oppskrift Bake Elisen Lebkuchen

Nürnberg Elisen pepperkakeoppskrift

Ingredienser til deigen:

 • 2 kopper (200 g) mandelmel (finmalte hele mandler, ikke blancherte mandelmel) eller 200 gram (1¼ kopper) hele mandler med skall
 • 2 kopper (200 g) malte hasselnøtter eller 200 g (1½ kopper) hele hasselnøtter
 • 1½ kopper (300 g) blandet sitronskall og appelsinskall i terninger
 • 1½ ss pepperkakekrydder (se oppskriften nedenfor for en god hjemmelaget krydderblanding)
 • ½ ts bakepulver
 • ¼ ts salt
 • ½ kopp (100 g) brunt sukker eller 100 g kokossukker
 • ¼ kopp (85 g) honning
 • 4 store egg

Ingredienser til frostingen:

 • 1 kopp (130 g) melis
 • 2 ss vann
 • 1 ss rosenvann eller en annen spiseskje rent vann (3 ss totalt væske)
 • hakkede eller revne mandler – valgfritt

Hvis du lager en sjokoladeglasur:

 • ¾ kopp (130 g) mørk sjokoladeflis (ikke-meieriprodukter) eller sjokolade, hakket
 • 1½ ss kokosolje
 • hakkede eller splittede mandler – valgfritt

Nyt Elisenlebkuchen med en kopp te

Nürnberg Elisen Lebkuchen Oppskrift Bake tradisjonell melfri Elisen Lebkuchen

Du kan putte alle ingrediensene til deigen i en kjøkkenmaskin og blande godt sammen. Men hvis du bruker ferdigmalte nøtter, kan du alternativt elte deigen for hånd eller blande den i en stavmikser.

I en kjøkkenmaskin: Hvis du bruker hele mandler eller hasselnøtter, må du først male dem i en kjøkkenmaskin til de er finmalte og har konsistens som fine brødsmuler. Ha deretter de malte nøttene i en bolle.

Ha sitronskallet i kjøkkenmaskinen og slip det til det er finhakket. Tilsett omtrent en kopp malte nøtter og bearbeid i noen sekunder til du får en homogen blanding. Tilsetning av nøtter vil hjelpe sitronskallet til å bli finhakket uten å henge sammen.

Ha resten av malte nøtter i kjøkkenmaskinen sammen med krydderblandingen, brunt sukker, bakepulver og salt.

Tilsett honning og egg og behandle blandingen til den blir en tykk strukturert masse. Blandingen blir en tykk, klissete røre.

Slik skal Elisen pepperkakedeig se ut i kjøkkenmaskinen

Elisen Lebkuchen Oppskrift ved bruk av kjøkkenmaskinen Bake Nürnberg Elisen Lebkuchen

I en blandemaskin eller for hånd: Bruk ferdigmalet mandel- og hasselnøttmel. Hakk sitronskallet veldig fint for hånd. Kjør kniven om og over blandingen på skjærebrettet til den er veldig finhakket.

Pisk egg, sukker og honning i en stor mikseskål for hånd eller i en mikser. Tilsett de resterende ingrediensene og rør til du har en veldig tykk, klissete røre.

Du kan også lage denne Elisen pepperkakeoppskriften uten matprosessor

Elisen Lebkuchen Oppskrift Bake melfri Nürnberg Elisen Lebkuchen

Slik former du Elisen pepperkaker: Forvarm ovnen til 150 ° C. Forbered to bakeplater ved å kutte et stykke bakepapir for å passe. Finn en rund gjenstand med en omkrets på 63 mm (for små kjeks) eller 70-75 mm (for større kjeks) og tegn tolv sirkler på bakepapiret med en blyant eller en svart tusj. Snu papiret slik at sirklene er på bunnen og legg bakepapiret tilbake på kakeplaten.

Fjern skjeer røre eller bruk en kakeskje. Med fuktede hender ruller du deigen til kuler og legger en på hver sirkel som er synlig gjennom bakepapiret. Du må fukte hendene igjen etter hver 3. til 4. kjeks for å unngå at deigen setter seg fast når du ruller den.

Tegn sirkler på bakepapir i stedet for bakervarer

Elisen Lebkuchen oppskrift Forbered bakepapir Bake Nürnberg Elisen Lebkuchen

Slik flater du informasjonskapslene: Ha en liten bolle med vann klar, dypp fingrene i den og rist av overflødig vann. Bruk de våte fingrene til å trykke kakedeigkulen nedover slik at den fyller sirkelen godt. Fukt fingrene igjen for hver kjeks.

Stek kakene til kantene bare begynner å bli lysebrune: 18 til 20 minutter for de mindre kakene, 22 til 25 minutter for de større kakene. La kakene avkjøles helt før du glaserer dem.

Du kan glasere kakene med glasur eller sjokolade, eller nyte dem uten glasur.

Form Elisen Lebkuchen på pergamentkretsene

Elisen Lebkuchen Oppskrift Form og bake Nürnberg Elisen Lebkuchen

Slik glasurerer du informasjonskapslene:

Hvis du glasser kakene med glasur, rør sammen melis og vann / rosevann til det ikke er flere klumper. Dypp toppen av hver kjeks i glasuren eller pensle med en deigbørste og tøm overskuddet på risten. Du må kanskje påføre et andre lag med melis, slik at det blir tykt nok.

Pensle Elisen pepperkakene med melis

Elisen Lebkuchen Oppskrift Bake og glasur tradisjonell melfri Nürnberg Elisen Lebkuchen

Hvis du bruker sjokolade til å glasere informasjonskapslene dine, smelter du sjokoladen og kokosoljen i en silikon- eller plastbolle i mikrobølgeovnen. Ta sjokoladen ut av mikrobølgeovnen og rør for å smelte resten. Dypp toppen av kjeksene i den smeltede sjokoladen, bruk deretter en konditorpensel for å spre dem og pensle av overflødig kuvert slik at bare et tynt lag dekker toppen av hver kjeks. Forvarm sjokoladen i ytterligere 10 sekunder hvis den blir for tykk.

… eller med sjokolade. Begge variantene smaker ganske godt

Elisen Lebkuchen Oppskrift Tradisjonell melfri Nürnberg Elisen Lebkuchen med mandler

Dekorer hver kjeks med skiver mandel eller en hel mandel på toppen mens glasuren fortsatt er våt. La glasuren stivne i flere timer til den er helt ferdig, og lagre deretter kakene mellom ark med vokspapir i en lufttett beholder ved kjølig romtemperatur i opptil to måneder.

Denne Elisen pepperkakeoppskriften er til 36 små eller 24-26 store kjeks

Nürnberg Elisen Lebkuchen Oppskrift Stek melfri Elisen Lebkuchen

Lag pepperkakekrydder selv

Ingredienser til 30 gram / 4 ss pepperkakekrydder:

 • 1 ts malt nellik
 • 1 ts malt anisfrø
 • 3 ts malt koriander
 • 1 ts malt muskatnøtt
 • 1 ts malt stjerneanis eller fennikelfrø
 • 4 ts malt kanel
 • 1 ts malt ingefær
 • 1 ts malt kardemomme

Bland alle krydderne sammen. Oppbevares i en tett lukket liten krukke. Krydderblandingen kan oppbevares i omtrent 6 måneder.

god appetitt!

Nürnberg Elisen Lebkuchen Oppskrift Bake tradisjonelle Elisen Lebkuchen

Nürnberg Elisen Lebkuchen med sjokoladeglasur og mandler på toppen

Nürnberg Elisen Lebkuchen Oppskrift Bake melfri pepperkaker med sjokoladeglasur