Du kan finne en rekke informasjonsrike artikler om sunt kosthold på nettstedet vårt. Og det er helt forståelig, for vi i Freshideen -redaksjonen er hele tiden opptatt av å holde deg informert om nyheter innen sunt kosthold og å gi deg smarte tips for et sunt og lykkelig liv. I denne sammenhengen er temaet supermat veldig aktuelt for oss alle, og vi prøver å alltid være oppdatert. Du har sikkert lest artikkelen Superfoods for People Over 50, ikke sant? I dag ønsker vi å utvide informasjonen litt og rapportere om andre sunne matvarer som du må inkludere i menyen uavhengig av alder. Disse matvarene kan finnes i alle supermarkeder over hele landet året rundt og dra nytte av deres sunne egenskaper. De fullfører supermatlisten og hjelper oss med å holde oss i form og friske lenger.

Den sunne maten vi spiser har stor innvirkning på helsen vår.

Quinoasalat med brokkoli, søte poteter og tomater

– Sunn mat som vi ikke kunne leve uten: fersk frukt og grønnsaker

Vi starter listen over sunne matvarer med en eksotisk frukt, nemlig avokado. Smørfrukt er populært over hele verden, ikke bare på grunn av sin deilige smak, men også på grunn av de enumettede fettene som finnes i hver avokado.

Disse fettene er veldig bra for hjertet. Avokado er fylt med nesten 20 forskjellige vitaminer og mineraler, inkludert vitamin K, C, B og E, samt kalium og kobber. De kan hjelpe til med å regulere blodtrykk og kolesterolnivåer og har også en god anti-aldringseffekt på hele kroppen.

Spis avokado ofte, i en salat eller mellom måltidene, så ser du yngre ut enn du faktisk er.

Sunn mat avokado bra for hjerteets aldringseffekt

Spis spinat rå eller kokt, og vær sterk og ung!

Supermat av spinat kan spises rå eller tilberedt for å holde seg sterk og ung

Alle som ønsker å være og holde seg sterke nok i alle aldre må spise mye spinat. De grønne grønnsakene kan konsumeres rå i salater, men å koke eller dampe dem vil øke næringsverdiene. Spinat inneholder mer enn et dusin antioksidanter, vitamin A, C og K, samt magnesium, mangan, sink og selen. Det forhindrer kreft, hjertesykdom, diabetes og nevrologiske lidelser samtidig som det øker synet, beinhelsen, hudhelsen og immunsystemet.

De små fruktene av blåbærene er fulle av antioksidanter.

Sunn mat Spis blåbær fulle av antioksidanter hver dag

Alle ernæringseksperter omtaler blåbær som en supermat for mennesker i alle aldre. De små blå bærene inneholder kraftige antioksidanter og mye løselig fiber. De hjelper til med å optimalisere blodsukkernivået og redusere dårlig kolesterol. Blåbær inneholder mye vitamin C og K og mangan. Derfor anbefaler vi at du bare legger disse fruktene til havregryn, gresk yoghurt eller fruktsalat for å foredle smaken og forbedre helsen din samtidig.

Hvitløk kan ikke hoppes over når det gjelder sunn mat.

Hvitløk er sunt et naturlig antibiotikum, sunn mat antibakterielle effekter

Helsepersonell og eksperter på sunn mat er enige om ett punkt: Hvitløk er sunt, det er et naturlig antibiotikum. Hvitløk er også en av de mest effektive antialdringsmatene og har veldig positive effekter på mennesker i en viss alder (hvis du ikke gjør det) t må gå ut så ofte!). Den har antimikrobielle, antivirale og soppdrepende egenskaper, noe som gjør den flott for behandling av forkjølelse og infeksjoner. Andre fordeler med dette naturlige antibiotika inkluderer forbedret kardiovaskulær helse, lavt blodtrykk, kreftforebygging, regulering av blodsukker og hjelp med demenssymptomer.

 

Nøtter er sunne matvarer som gir oss mye energi.

Nøtter mandler hasselnøtter valnøtter gresskar frø quinoa chia frø sunn mat

  • Andre sunne matvarer: nøtter, fisk og co.

De som liker å bite på nøtter foran TV -en er bra for helsen, men bare hvis nøttene er i begrensede mengder. Regelen her er: nyt moderat! Enten rå eller bakt, tørket eller blandet – du kan legge dine favorittnøtter til salaten og få mye energi av dem. De er rike på proteiner, omega-3 fettsyrer, samt antioksidanter, vitaminer og mineraler. Nøtter er 100 prosent sunn mat og kan senke dårlig kolesterol, fremme vekttap, redusere betennelse. Men det betyr ikke at deres sunne egenskaper er oppbrukt. Nøtter kan forhindre hjerteinfarkt og slag og hjelpe fordøyelsen.

Ekstra tips: Bare pass på at du ikke spiser mer enn en håndfull nøtter om dagen, siden disse inneholder mye energi.

 Laks er en godbit blant sunne matvarer.

Sunn laksmat ekte delikatesser veldig sunt for hjerte og hjerne

Ingen kan (og vil ikke) bare spise frukt og grønnsaker hele dagen og prøve å føle seg fornøyd med dem. Når det gjelder sunn mat, har vi også en skikkelig godbit – fisk! Nærmere bestemt kan vi anbefale laks tilberedt i henhold til forskjellige oppskrifter. Denne fisken smaker ikke bare deilig, den er rik på omega-3 fettsyrer. Det senker blodtrykket og forhindrer hjerteinfarkt. Laks er også bra for hjernen, huden og øynene, og kan bidra til å forhindre kreft. Den inneholder også viktige B -gruppe vitaminer (B 6, B 12), inkludert selen og kalium.

 Mørk sjokolade smaker godt, forbedrer hjernefunksjonen og gjør deg glad.

Sunn mat Mørk sjokolade for kjennere er deilig bra for hjernen og sjelen

Nå kommer noe for ekte kjennere – mørk sjokolade! Ja, det hører også med på vår liste over sunne matvarer! Den populære troen på at sjokolade kan være usunn, er ikke sant! Bare 30 til 60 gram mørk sjokolade om dagen kan bidra til å senke blodtrykket og dårlig kolesterol, forhindre hjertesykdom, beskytte huden mot den lyse solen og forbedre hjernens funksjon. Den mørke sjokoladen inneholder fiber, jern, magnesium, kobber, kalium, fosfor, sink, selen og mangan. Alt dette gjør dem uunnværlige i hverdagen. Det forbedrer også humøret ditt takket være frigjøringen av endorfiner som det forårsaker. Du føler deg mer komfortabel og i toppform!

Gresk yoghurt med jordbærstykker smaker deilig og kan spises når som helst på dagen.

Sunn mat Gresk yoghurt med jordbær smaker deilig er sunt

Når det gjelder sunn mat, er det ingen måte vi kunne glemme den greske yoghurten. Det er flott for fordøyelsen ettersom det er forsterket med probiotika og inneholder også viktige proteiner. En annen viktig ting: Gresk yoghurt inneholder langt mindre sukker, salt og karbohydrater enn vanlig yoghurt. Siden tarmhelsen er avgjørende for absorpsjonen av alle andre næringsstoffer, er probiotika et must hvis du vil opprettholde din generelle helse.

 Noe for vegetarianere?

Sunn mat for vegetarianere Quinoafrø sunt og velsmakende

  • Sunn mat for vegetarianere

Den absolutte favoritten blant vegetarianere og veganere er quinoa. De små frøene har mange sunne egenskaper fordi de er rike på antioksidanter, vitaminer, mineraler og fiber. Quinoa anbefales også for personer som er glutenfølsomme fordi denne supermat er helt glutenfri. Quinoafrø inneholder også mye vitamin 12, magnesium, mangan, jern, fosfor og kobber. Tilsett regelmessig quinoa til forskjellige retter, desserter og salater, og du kan enkelt slippe kiloene. Quinoa styrker også beinene dine, det fortsetter å hjelpe mot kreftforebygging, tarmhelse og diabetesforebygging.

 Spis en bolle havregryn med bær og nøtter om morgenen, og du vil føle deg full av energi og godt humør hele dagen lang.

Sunn mat om morgenen spiser en bolle havregryn med bær og nøtter

Vi avslutter vår liste over sunne matvarer med en god frokostide, ikke bare for vegetarianere. Havregryn inneholder mye protein og løselig fiber, mangan, fosfor, sink, jern og vitaminer fra B -gruppen. Dette er den ideelle frokosten om morgenen, og du kan berike din servering av havregryn med frisk eller tørket frukt eller nøtter. Havregryn er utvilsomt sunt, det forbedrer fordøyelsen, senker kolesterol og blodsukker, fremmer vekttap. Spis en bolle havregryn med gresk yoghurt om morgenen for å legge til smak og næringsverdi.

Nyt måltidet og vær sunn og passe lenger!

Nøtter er sunne og rike på energi, men du må nyte dem moderat.

Sunn mat Nøtter Valnøtter Hasselnøtter Mandler Cashew Gresskarfrø

 Quinoa er helt glutenfri.

Sunn mat Quinoa helt glutenfritt veldig sunt

 Slik ser en sunn frokost ut – gresk yoghurt med chiafrø, nøtter og banan. HM deilig!

Sunn mat sunn frokost Gresk yoghurt med chiafrø nøtter og banan skåret i biter