Hva vet du egentlig om røykpunktene til de forskjellige matoljene? Hvordan og når du skal bruke dem, avhenger av dette og også av deres smak. Røykpunktet er den høyeste temperaturen oljen kan varme opp. Hvis du overskrider dette, ødelegger du egenskapene til oljen og alle produktene som behandles med den. Lær mer om det i den følgende artikkelen.

Olivenolje er den sunneste matoljen

olivenolje matolje sunt liv

De forskjellige spiselige oljene og deres røykpunkter

oliven olje

Olivenolje er sannsynligvis den mest foretrukne og populære av de spiselige oljene. Den kan ha forskjellige farger avhengig av hvilke oliven den er laget av. Nyanser kan variere fra gul til grønn. Røykpunktet til denne oljen avhenger også av typen.

Med noen varianter er det mulig å varme dem opp til 230 ° C. Du kan lage mat med disse. De ekstra jomfruelige variantene har imidlertid et lavt røykpunkt – rundt 180 ° C, og de er egnet for salater og bør helst ikke utsettes for termisk behandling. Dette er ikke til nytte heller, fordi det vil miste egenskapene. De to andre skal heller ikke brukes til steking.

Har du prøvd avokadoolje??

avokado god olje lever sunt

Avokado matolje

Neste på vår liste over spiselige oljer er denne laget av avokado. I likhet med selve frukten har den en jevn smak og aroma. På grunn av det høye røykpunktet (261 ° C) kan det brukes til steking og baking.

Vi kjenner sesamoljesmaken fra det asiatiske kjøkkenet

sesam sunt liv olje

sesamolje

Hvis du vil gi kjøkkenet ditt en asiatisk teft, kan du bruke sesamolje. Røykpunktet er mellom 177 – 220 ° C. Jo mørkere sesamolje, jo høyere røykpunkt. Så de lettere typene bør brukes til krydder av salater og retter og de mørkere – til steking.

Solsikkeolje er et tradisjonelt og sunt alternativ

flott solsikke sunt liv

Solsikkeolje

Dette er en av de mest populære spiselige oljene, og den er hentet fra frøene til solsikker. Røykpunktet til de raffinerte variantene er ganske høyt – rundt 210-225 ° C og de andre er 107 ° C. Den raffinerte solsikkeoljen kan brukes til alle typer bakervarer og matlagingsoppskrifter. Den uraffinerte varianten kan derimot brukes til salatdressing.

Sørg for å prøve en eller flere oppskrifter med druefrøolje!

sunt liv med drueolje

Druefrø olje

Langsomt går vi videre til listen over spiselige oljer som brukes sjeldnere. For eksempel har matoljen laget av druefrø en veldig nøytral smak og kan derfor brukes til praktisk talt alle typer matlagingsoppskrifter. Røykepunktet er 200 ° C.

Risolje er nøytral og sunn

olje laget av ris sunt liv

Risolje

Risskallet brukes til å produsere denne oljen. Det vil bli fjernet og behandlet. Risolje er en av de veldig sunne spiselige oljene fordi den inneholder enumettede fettsyrer. Røykpunktet for risolje er ganske høyt – 254 ° C. Den kan brukes til alle typer matlagings- og bakervarer.

 Valnøttolje for bedre smak og helse

olje fra gode valnøtter lever sunt

Valnøttolje

I likhet med risolje er valnøttolje også rik på enumettet fett. Røykepunktet er i gjennomsnitt 160 ° C. Du kan bruke den til å prøve en rekke oppskrifter for baking og matlaging.

Lag deg en god salat med peanøttoljedressing 

valnøtter - ideer laget av olje - sunt liv

peanøttolje

Som sesamolje, brukes peanøttolje i asiatisk mat. Røykpunktet er litt høyere og ligger mellom 130-230 ° C. Dette produktet er også rikt på enumettet fett.

Kokosolje har mange sunne effekter på helsen vår

kokosolje lever sunt

Kokosolje

Alle som er interessert i en sunn livsstil, har sikkert hørt om kokosoljes store egenskaper. Men vi ville ikke bruke det til matlaging fordi røykpunktet er relativt lavt (185-205 ° C). Det er kanskje bare egnet for noen få bakervarer som ikke overstiger angitt temperatur. Hvis du har mageproblemer, kan du gjøre litt Kokosolje med kaffe å ta.

Ikke forsøm matlaging med smør på noen måte

matlaging med smør sunt liv

smør

Ofte blir den mest tradisjonelle av de spiselige oljene, nemlig smør, neglisjert. Dette kan brukes til baking eller steking, men aldri til steking eller andre bakervarer og matlagingsoppskrifter med svært høye anbefalte temperaturer. Røykpunktet er i gjennomsnitt 175 ° C.

Gheesmør er en mer moderne og, ifølge mange, sunnere smørvariant

ghi smør sunt liv

Ghee

Dette er et renset smør laget etter en indisk oppskrift. Med de forskjellige behandlingsvariantene kan røykpunktet også variere. Det kan være mellom 190 og 250 ° C. For å bruke ghee på en passende måte, gjør noen undersøkelser før du kjøper.

Det er best å ha forskjellige oljer innen rekkevidde og skrive ned de viktigste egenskapene. For hver bakervarer vil du ha forskjellige alternativer, avhengig av temperaturen. Eksperimenter med det og gi litt mer variasjon i smak og nyt de sunne egenskapene til maten din! Selvfølgelig kan du legge alle disse oljene til dine favorittsalater og finne ut hva som blir av dem!