Otyłość jest najczęstszą chorobą, która zmusiła świat do stania się jednym z najbardziej szkodliwych warunków dla ludzkiego ciała. Przyczyn otyłości jest kilka, od zaburzeń odżywiania po genetycznie rozwinięte nawyki żywieniowe i trawienne. Przyczyny przybierania na wadze u kobiet często wskazują na niezrównoważone cykle miesiączkowe, złą dietę, niewielką lub zerową aktywność fizyczną itp. Jedną z najczęstszych przyczyn nagłego przybierania na wadze jest ciąża. Powrót do swojego prenatalnego ciała jest osiągalny, ale wiąże się z wieloma trudnościami i dyscyplinami do utrzymania.

Przyczyny przybierania na wadze

Nagły wzrost ilości spożywanych kalorii może prowadzić do szybkiego wzrostu wagi. Wybory stylu życia, takie jak dieta, sen, ćwiczenia, mają znaczący wpływ na twoją wagę i mogą zdecydować się na napiwek nawet jednym błędem w przestrzeganiu zdrowego reżimu. W tym artykule omówiono kilka powodów, dla których przybierasz na wadze.

Powody przybierania na wadze, które sprawią, że zmienisz swój styl życia – Top 15

Otyłość jest istotnym czynnikiem ryzyka, który należy wziąć pod uwagę przy badaniu swojego zdrowia. Poniżej wymieniono możliwe przyczyny szybkiego przybierania na wadze wraz z rozwiązaniami i środkami zapobiegawczymi.

1. Brak snu:

Brak snu dla przybierania na wadze

  • Brak snu jest istotną przyczyną nagłego przybierania na wadze (1). Działa na dwa sposoby. Spanie późno w nocy sprawia, że ​​jesteś bardziej podatny na podjadanie i spożywanie kalorii.
  • Kalorie spożywane w nieparzystych godzinach w nocy stają się trudne do strawienia, a niestrawność może powodować przyrost masy ciała.
  • Innym skutkiem mniejszej ilości snu są zaburzenia równowagi hormonalnej, które występują w organizmie z powodu niewystarczającego snu.

Rozwiązanie:

Ćwiczenie uważności lub medytacji to świetny sposób na zapewnienie spokoju mózgu nawet po pełnym funkcjonowaniu w godzinach pracy. Medytacja pomaga umysłowi ukierunkować myśli i emocje w pozytywną energię, która pomaga uspokoić ciało. Praktykowanie medytacji przez 15 minut każdego dnia może pomóc w rozwiązaniu zaburzonych harmonogramów snu.

2. Stres:

Stres dla przybierania na wadze

  • Współczesny świat wymaga perfekcji, a ludzki wyścig szczurów często ma tendencję do zwiększania niepokoju.
  • Stres jest szkodliwy dla zdrowego stylu życia, ponieważ sprawia, że ​​jesteś bardziej podatny na zagrożenia.
  • Stres oznacza spożywanie bogatych w kalorie potraw zapewniających komfort, objadanie się przekąskami w nietypowych godzinach i spożywanie niezdrowych produktów tylko dlatego, że dobrze smakują(2).
  • Jedzenie stresowe często ma na celu pocieszenie umysłu, ale zwykle kończy się na tym, że jest powodem przybierania na wadze.

Rozwiązanie:

Kontrolowanie spożycia żywności podczas stresu jest trudnym zadaniem, ale jest lepsze niż ograniczanie rozwoju do punktu zerowego. Samoświadomość i uważność mają duże znaczenie w radzeniu sobie z przyrostem masy ciała związanym ze stresem.

3. Ciąża:

Ciąża na przybranie na wadze

  • Jednym z najczęstszych powodów ekstremalnego przybierania na wadze jest ciąża. Większość kobiet ma tendencję do znacznego przybierania na wadze w ciągu dziewięciu miesięcy ciąży.
  • Ciąża to czas odżywiania i pielęgnacji przyszłej mamy. Ma to tendencję do uwydatniania aspektu przejadania się w diecie.
  • Kobiety w ciąży potrzebują żywności o wartościach odżywczych, aby zapewnić zdrowe samopoczucie noworodka.
  • Zrzucenie ciężaru ciąży jest zadaniem możliwym do osiągnięcia po urodzeniu dziecka.

Rozwiązanie:

Okres poporodowy jest dla kobiety wyjątkowo ważnym okresem i należy wykazać wyjątkową troskę i staranność, aby chronić matkę i dziecko. Po kilku tygodniach, gdy ciężarny organizm wyzdrowieje, lekarze zalecają młodym matkom aktywność fizyczną. Dzięki odpowiedniemu treningowi fitness i odżywianiu się dietą nadwagę można stracić na rzecz stonowanej, wysportowanej sylwetki(3).

4. Miesiączka:

Miesiączka na przybieranie na wadze

  • Kobiety doświadczają specyficznych wzdęć lub stanów zapalnych w okresie przedmiesiączkowym.
  • Cykl miesiączkowy lub czas wokół niego jest niezamierzonym powodem przybierania na wadze.
  • Większość kobiet doświadcza wzdęć lub zatrzymywania płynów podczas cyklu miesiączkowego.

Rozwiązanie:

Waga uzyskana podczas cyklu miesiączkowego ma tendencję do ustępowania po zakończeniu okresu. Dopiero w wrażliwej porze miesiąca organizm nie jest w stanie przetworzyć niektórych płynów. W związku z tym zostają zatrzymane w organizmie, co powoduje nieoczekiwany przyrost masy ciała.

5. Żywność śmieciowa/przetworzona:

Żywność śmieciowa/przetworzona

  • Niewątpliwie jednym z najbardziej zagrażających powodów ekstremalnego przybierania na wadze jest spożywanie przetworzonej żywności.
  • Przetworzona lub niezdrowa żywność zawiera ogromne ilości olejów roślinnych i produktów rafinowanych, które nie mają zerowej wartości odżywczej.
  • Pozyskiwane surowce są tanie, a produkty te są wytwarzane tak, aby miały dłuższy okres przydatności do spożycia, co czyni je szkodliwymi do spożycia przez ludzi.
  • Produkty są często smaczniejsze lub ładniejsze dzięki dodatkom.

Rozwiązanie:

Całkowite unikanie śmieciowej lub przetworzonej żywności jest znaczącym krokiem w kierunku zdrowego odżywiania. Kalorie rosną w wyniku spożywania śmieci, a przetworzona żywność wymaga czasu, aby się rozluźnić. Aby rzucić niezdrowe jedzenie, należy zawsze wykonywać regularne ćwiczenia, aby upewnić się, że poziom cholesterolu jest pod kontrolą i spalić tłuszcz.

6. Cukier / Soda:

Cukier / Soda na tycie

  • Jednym z najbardziej zabójczych powodów szybkiego przybierania na wadze jest spożywanie napojów gazowanych i słodkich.
  • Cały cukier, który jest łatwo dostępny na rynku w postaci napojów gazowanych lub soków owocowych jest przetwarzany i wytwarzany z tanich surowców wysokiej jakości.
  • Cukier jest substancją silnie uzależniającą i musisz monitorować tempo spożycia cukru.
  • Napoje gazowane i soki owocowe są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia i są jedną z największych przyczyn otyłości.

Rozwiązanie:

Wyeliminowanie z diety przetworzonego cukru i zastąpienie go naturalnymi cukrami, takimi jak miód lub jaggery, to doskonały sposób na wyeliminowanie śmiertelnej substancji z codziennej diety.

7. Marketing agresywny:

Chipsy i napoje na przybranie na wadze

  • Większość firm w mediach, które nie dbają o zdrowie swoich konsumentów, stosuje odważne i bezczelne praktyki marketingowe.
  • Te narzędzia marketingowe stają się powodem do przekształcenia ogółu społeczeństwa w potencjalnych klientów podczas znakowania przetworzonej żywności, takiej jak chipsy i napoje gazowane.
  • Powiązanie tych produktów ze szczęściem lub poczuciem przygody to jeden z najczęstszych przykładów agresywnego marketingu.
  • W świetle tych przykładów niewłaściwy marketing przetworzonych i szkodliwych produktów jest kolejną możliwą przyczyną przybierania na wadze.

Rozwiązanie:

Świadomość praktyk kupowania artykułów spożywczych i produktów spożywczych pomaga nam kupować tylko to, czego potrzebujemy. Czytanie naklejek na produktach, które zawierają pełną listę składników, może być doskonałym sposobem na uniknięcie wkładania produktu do koszyka.

8. Genetyka:

Genetyka na przybieranie na wadze

  • Z pewnością genetyka odgrywa znaczącą rolę w określaniu otyłości osoby.
  • Otyli rodzice mają tendencję do posiadania otyłych dzieci w wyniku uwarunkowań genetycznych.
  • Nie jest to z góry ustalone, ani teoria nie jest w pełni dowodem, ale w większości przypadków genetyka jest przyczyną przybierania na wadze (4).

Rozwiązanie:

Nie ma prawdziwego rozwiązania na naprawienie śladu genetycznego poza codziennymi ćwiczeniami. Postępuj zgodnie ze zdrową rutyną, aby zapewnić przyszłym pokoleniom coś lepszego, z czym mogą się zmierzyć.

9. Leki:

Leki na tycie

  • Wiele leków farmaceutycznych jest powiązanych z byciem powodem przybierania na wadze.
  • Udowodniono, że leki takie jak antydepresanty zwiększają wagę.
  • Leki stosowane w cukrzycy mogą być również powiązane z powodowaniem przyrostu masy ciała.

Rozwiązanie:

Za zgodą lekarza przejście do alternatywnych źródeł medycznych, które są bardziej naturalne, pomoże Ci w niepotrzebnym przybieraniu na wadze, który towarzyszy spożywaniu leków. Wskazane jest, aby zmienić lek tylko za zgodą lekarza.

10. Zmiany hormonalne:

Zmiany hormonalne w celu zwiększenia masy ciała

  • Zazwyczaj kobiety w wieku 45-50 lat doświadczają okresu zwanego menopauzą, w którym przechodzą kilka zmian hormonalnych.
  • Te zmiany hormonalne powodują szybki przyrost masy ciała. Zmiany hormonalne powodują obniżenie metabolizmu, zwiększając wagę samic

Rozwiązanie:

Skonsultowanie się z ginekologiem, który przeprowadzi Cię przez proces menopauzy bez przybierania na wadze, jest najlepszym rozwiązaniem. Samodiagnoza i przepisane przez Ciebie leki wyrządzają Ci więcej szkody niż pożytku i nigdy nie powinny być przestrzegane. Zawsze musisz skonsultować się z lekarzem, szukając odpowiedzi na temat wagi.

11. PCOD:

Zespół policystycznych jajników w celu przybrania na wadze

  • Zespół/zespół policystycznych jajników to choroba, która występuje, gdy dochodzi do zaburzeń poziomu hormonów u kobiet.
  • Kobiety mają tendencję do wyrastania mniejszych torbieli w pobliżu jajników, co prowadzi do strasznej równowagi w poziomie hormonów, co skutkuje przyrostem masy ciała.
  • Istnieje kilka innych objawów PCOD, ale najbardziej znaczący jest przyrost masy ciała.

Rozwiązanie:

Skonsultowanie się z ginekologiem w celu odpowiedniego leczenia przybierania na wadze podczas PCOD to najlepsze rozwiązanie.

12. Niewydolność serca:

Niewydolność serca

  • Choć może to brzmieć przerażająco, szybki przyrost masy ciała w ciągu kilku tygodni może być oznaką niewydolności serca.
  • Gdy serce pracuje na niskim poziomie, zatrzymanie płynów staje się powszechne w organizmie, a ciało zaczyna przybierać na wadze.
  • Inne objawy mogą obejmować obrzęk żołądka, kostek i stóp.

Rozwiązanie:

Natychmiast skonsultuj się z kardiologiem i zbadaj pracę serca. Samodiagnoza lub przepisane leki mogą być śmiertelne w tak delikatnych sytuacjach, a profesjonalna pomoc medyczna powinna być priorytetem.

13. Rzuć palenie:

Przestań palić

  • Rzucenie palenia to jedna z najlepszych rzeczy, które możesz zrobić dla swojego zdrowia i stylu życia.
  • Palenie powoduje utratę apetytu i prowadzi do kilku dysfunkcji organizmu i zaburzeń trawiennych w organizmie.
  • Wiele osób stwierdziło, że przybrały na wadze po rzuceniu palenia.
  • W końcu przybrana waga zostaje stracona, a ciało jest zdrowsze i sprawniejsze.

Rozwiązanie:

Palenie jest niebezpieczne dla zdrowia i może powodować śmiertelne choroby, a także problemy żołądkowo-jelitowe związane z wagą i masą ciała.

14. Nerka:

Problemy z nerkami przy tyciu

  • Jednym z powodów przybierania na wadze w żołądku są problemy z nerkami.
  • Jeśli nerka nie działa prawidłowo, płyny zostają zatrzymane w organizmie, co powoduje, że przybierasz na wadze.
  • Problemy z nerkami mogą powodować obrzęk wokół brzucha i stóp.
  • Nerka przestaje być w stanie wypchnąć toksyny i płyny odpadowe z organizmu, co powoduje rozkład substancji w organizmie i przyrost masy ciała (5).

Rozwiązanie:

Jeśli zauważysz szybki przyrost masy ciała, musisz natychmiast skontaktować się z lekarzem w celu konsultacji. Problemy z nerkami mogą stać się poważne i należy pamiętać o zdrowym odżywianiu.

15. Uzależnienie:

Uzależnienie od przybierania na wadze

  • Uzależnienie od jedzenia lub innych substancji może prowadzić do przejadania się, objadania się, niezdrowego jedzenia itp..
  • Powody przybierania na wadze wokół żołądka obejmują nacisk na uzależnienia.
  • Substancje takie jak alkohol, kokaina, konopie indyjskie wywołują substancje uzależniające, które często prowadzą do bezmyślnego podjadania i objadania się.
  • Może prowadzić do powstawania zaburzeń odżywiania.

Rozwiązanie:

Rozpoznanie swoich uzależnień i praca nad ich oduczeniem to pierwsza część rozwiązania. Terapia to doskonały sposób na ukierunkowanie swoich nawyków na coś produktywnego.

Ten artykuł próbuje rzucić światło na kilka powodów przybierania na wadze. Niektóre pomysły są celowe, a inne nie, ale wszystkie powody stanowią bezpośrednie zagrożenie dla dobrego samopoczucia i zdrowia osoby i muszą być natychmiast brane pod uwagę.

Jeśli ta lektura była wystarczająco wzbogacająca, napisz do nas, co Ci się podobało lub nie podobało się w artykule. Podziel się nim ze znajomymi, aby zwiększyć świadomość na temat przybierania na wadze i środków, które należy podjąć, aby temu zapobiec.

Często Zadawane Pytania & Odpowiedzi:

Q1. Jaki jest powód przybierania na wadze?

Odp.: Przyczyn przybierania na wadze jest zazwyczaj wiele, ale niektóre z najczęstszych to brak ruchu, niewłaściwe nawyki żywieniowe i uwarunkowania genetyczne.

Q2. Co to jest zdrowa waga?

Odp.: Zdrowa waga to miejsce, w którym czujesz się najbardziej komfortowo. Zdrowa waga prowadzi do pełniejszego życia, wzbogaconego energią i entuzjazmem. Możesz obliczyć swoją wagę za pomocą BMI. Zdrowa waga osoby nigdy nie jest taka sama jak innej osoby. Zdrowa waga zależy od wielu czynników, takich jak płeć, wiek, wzrost, warunki ciąży itp..

Q3. Dlaczego powinienem schudnąć?

Odp.: Jeśli na podstawie obliczeń BMI stwierdzisz, że przechylasz się ponad krawędź i masz nadwagę, musisz rozważyć utratę wagi. Zdrowa waga wpływa na Twoje życie na wiele sposobów. Prowadzi to do dłuższego życia i sprawia, że ​​doświadczenie jest przyjemniejsze. Przy zdrowej wadze możesz być niezwykle energiczny i pełen życia. Nadwaga sprawia, że ​​jesteś podatny na wiele zaburzeń psychicznych, takich jak depresja itp..

Q4. Jakie są objawy niezamierzonego przybierania na wadze?

Odp.: Objawy obejmują zatrzymanie płynów, zwiększony apetyt i obrzęk ciała. Objawy te, jeśli utrzymują się dłużej niż jeden dzień, mogą być objawami związanymi z poważniejszymi problemami, takimi jak problemy z sercem i niewydolność nerek.

P5. Czy przyrost masy ciała może wpływać na jakość życia??

Odp.: Przyrost masy ciała może prowadzić do zaburzeń psychicznych, takich jak lęk i depresja. Oprócz zagrożeń psychologicznych, niezamierzony przyrost masy ciała może prowadzić do wahań nastroju, problemów z gniewem i innych fizycznych wad, takich jak zmęczenie i cienie wokół oczu.

P6. Jak trudno wyzdrowieć z otyłości?

Odp.: Wychodzenie z otyłości wiąże się z rozbiciem kilku pojęć dotyczących utraty wagi. Jest to ścisły proces, który wymaga poświęcenia, determinacji i dyscypliny. Nawet po sukcesie odchudzania utrzymanie wpływu jest zadaniem.

P7. Jakie zabiegi są dostępne, aby schudnąć?

Odp.: Leczenie, o które należy się ubiegać, zależy od przyczyny przybierania na wadze. Jeśli przyczyna jest tak powszechna, jak przejadanie się, czyste nawyki żywieniowe i odpowiednie ćwiczenia mogą pomóc Ci schudnąć. Ale jeśli przyrost masy ciała nastąpił w wyniku zaburzeń psychicznych, zalecany jest terapeuta.