Kondens på vinduet blir et problem i mange husholdninger så snart regntiden og vinteren kommer. Hvorfor er det egentlig et problem som bør løses? Fremfor alt øker dette risikoen for muggdannelse på vinduet. Dette er selvfølgelig ganske farlig for helsen til alle innbyggerne. Av denne grunn bør du venne deg til å unngå kondens og fjerne den regelmessig.

Kondens på vinduet er ikke et tegn på gamle vinduer

kondens på vinduet inni

Er kondens et tegn på defekte vinduer?

Er det faktisk et problem med vinduene som det dannes kondens på? Mange får panikk og er bekymret for kvaliteten på vinduene så snart det oppstår kondens på vinduet. Dette er helt unødvendig, fordi dannelsen av dette er helt normal.

Det er til og med et tegn på at du har virkelig lufttette og godt isolerende vinduer. I følge de fysiske reglene er det helt åpenbart at dette skal skje: Du har en varm overflate på innsiden og kald på utsiden. Det er situasjonen der kondens dannes. Så la oss fokusere på hvordan du kan unngå dette. Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror!

Unngå kondens, også unngå mugg

vinduene tørkes bort fra kondensvannet

Å tørke av kondens på vinduet er viktig, men hvordan gjør du det riktig?

Så snart du finner kondens på vinduet, må du tørke det av. Du bør bruke enkle, men samtidig passende verktøy. Du kan bruke klut eller tørkepapir. Start med vindusruter og flytt deretter forsiktig over til vinduskarmer. Rengjør også vinduskarmen, så vel som alle andre overflater som kan påvirkes. Det er viktig at du sjekker igjen og igjen at vinduet og området rundt det ikke har begynt å mugne. Jo før du vet dette, jo lettere blir det å fjerne formen. Forresten, vi har en nyttig artikkel om dette emnet på nettstedet vårt. I denne finner du informasjon om hjemmemedisiner for mugg. Kjemiske preparater er mye brukt i handelen, men de er helseskadelige.

Vanlig kryssventilasjon hjelper mye

ideer husholdningstips kondens hjemme ideer

Luft skikkelig

Korrekt ventilasjon er den beste måten å forhindre kondensdannelse på vinduet. Men mange av oss har misforståelser om hvordan dette faktisk gjøres. De fleste av oss vipper vinduet. Argumentene for dette er at det visstnok sparer energi. I dette tilfellet unngår du også at kald luft kommer inn i huset på en gang. Det andre argumentet er forståelig, mens det første – helt feil. Egentlig mister du like mye energi i løpet av få minutter med et åpent vindu som når det er på toppen av det. Det meste av varmen er i veggene. Når det gjelder fordampning av kondensvann, er denne strategien til og med kontraproduktiv. Akkurat det motsatte skjer og risikoen for at situasjonen forverres er enda større. Det du trenger å gjøre er å krysse ut huset to til fire ganger. Det betyr at du åpner vinduer og dører slik at det blir trekk i huset. Du vil merke at effekten av disse tiltakene kommer umiddelbart. Det vil også få mange flere positive konsekvenser.

Du bør også kontrollere generering av damp!

kondens på vinduskarmen

Identifiser fuktighetskilder

Et annet nyttig tips ville være å identifisere fuktighetskildene i hjemmet ditt. Noen kan nøytralisere vanlige tiltak. Det er mye damp, spesielt ved matlaging og bading. Å ha mange planter hjemme vil også øke luftfuktigheten. Tørking av klær hjemme og bruk av dampere gir også et lite bidrag til dette. Nedenfor er noen tips om hva du skal gjøre i de fleste av disse situasjonene.

Kondens er bra – slik kan vi fortelle at det er for fuktig!

kondens på vinduet husholdningstips ideer

Den gode luftsirkulasjonen hjelper mot kondens på vinduet

kondensvindu husholdningstipsTørking av klær

Et annet stort problem for å unngå kondens på vinduer er tørking av klær. Hvis du ikke har en tørketrommel, må du finne et annet alternativ. I virkelig frostige og regnfulle tider ville tørking av klær på balkongen ikke være mulig. Her har vi et perfekt tips mot fuktighet: Det er bærbare tørketrommel i form av telt. Disse er vanligvis for camping, men kan også tjene deg godt hjemme. Du kan henge klærne i dette. De vil tørke relativt raskt og det vil knapt fjernes fuktighet i prosessen. Å varme opp lokalene er en velkommen bivirkning.

Kondens er ikke et stort problem hvis du kan håndtere det

kondensvindu flotte husholdningstips

Riktig sirkulasjon av fuktig luft

Et annet mål er knyttet til riktig plassering av radiatorer. De best mulige flekkene er tydeligvis ikke i hjørnene og kantene. Du bør heller være i en god posisjon Luftsirkulasjon gjør det mulig. Dette er igjen et effektivt tiltak mot kondens på vinduet.

Du må tørke av kondensen regelmessig 

kondensvann husholdningstips inspirasjon

Oppvarming på vinduet

Det er tekniske tiltak, for eksempel vindusoppvarming. Den er tilgjengelig i forskjellige versjoner, og den kan tilpasse temperaturen på de ytre og indre overflatene til hverandre. Da vil det ikke dannes kondens. Men hvis du ikke synes de andre tiltakene er så kompliserte, vil du kanskje fokusere på disse i begynnelsen. Du kan da spare deg for de tekniske ressursene.

Tørking må ikke gjøres med porøse midlerkondensidéer for husstanden

Innse fordelene med å bekjempe vinduskondensasjon!

Til slutt vil vi forsikre deg om at kondens på vinduet egentlig ikke er et stort problem. Som du kan se selv, kan det løses ved veldig enkle tiltak. Så det er ingen måte du bør bekymre hodet ditt om det. Til slutt bør du ta dette som et godt råd om at du bør ta vare på å redusere fuktigheten i hjemmet ditt. Fordi ventilasjon og alle andre tiltak er absolutt bra for helsen til deg og alle andre som bor i husstanden din!

Ler og bruk kondensvannet til litt vinterkunst!

kondensidéer for husholdningstips

unngå kondens inne i vinduer

Sørg for at varmeenhetene dine har god luftsirkulasjon?

unngå kondens inne i husholdningstips

kondensvann flott for husholdningstips

unngå kondens

Nok et flott stykke arbeid i kondensen!

kondens på vinduet kunstideer

kunst og flotte husholdningstips kondensvann

Vi ønsker deg en fin vinter med lite kondens på vinduet!

gode husholdningstips - ideer for kondensvann

fantastisk inspirasjon - tips for kondensvann