Den etterlengtede aspargesesongen kommer snart

I følge mange forskeres oppfatning ble asparges først dyrket i Hellas for rundt 2500 år siden – navnet er laget fra gresk og betyr bokstavelig talt “stamme”. I begynnelsen ble grønnsaken brukt i naturmedisin på grunn av dens mange helsefremmende egenskaper. Ulike oppskrifter for tilberedning av asparges kan fremdeles finnes i den eldste kokeboken som er kjent for verden i dag – “De re coquinaria” (Om matlagingskunsten), som ble skrevet på 300 -tallet av den romerske forfatteren og gourmet Caelius Apicius. Asparges regnes som en delikatesse som er populær blant unge og gamle over hele verden, den er preget av en lett og behagelig smak og kan ikke lett sammenlignes med andre grønnsaker!

Asparges tid – bare for gourmeter, vær så snill!

asparges sesongoppskrifter forberedelse

Asparges har sin opprinnelse i det østlige Middelhavet, i Frankrike ble den først dyrket i 1400; omtrent hundre år senere begynte også engelskmenn og tyskere å plante grønnsakene. Asparges opplevde sin storhetstid og fikk betydelig betydning, spesielt under Louis XIVs regjeringstid.

– den søte og til tider pikante aspargesmaken gjorde et dypt inntrykk på solkongen, og det var derfor denne typen grønnsaker ble kalt “kongelig grønnsak” fra det øyeblikket. I dag kan ferske asparges kjøpes i butikker fra slutten av april til rundt 25. juni og serveres rundt om i verden som tilbehør til ulike deilige førsteklasses retter.

Aspargesorter som har fortryllet verden i århundrer

asparges sesong grønnsakssorter

I utgangspunktet er det rundt 3000 varianter av asparges, men i de fleste tilfeller er bare tre av dem tilgjengelige på markedet – hvite, grønne og lilla asparges. Den hvite fargen på asparges skyldes det lave innholdet av kolofyll og kommer fra det faktum at denne typen grønnsaker dyrkes under jorden. Nederland er den ledende produsenten av hvite asparges. Den lilla aspargesen, eller fremdeles kjent som fransk asparges, er ganske liten sammenlignet med den hvite og grønne aspargesen (bare 5 til 8 cm høy) og har en ganske fruktig smak. Den såkalte Grønn amerikansk eller britisk asparges er den vanligste takket være den lave prisen. Det er mange forskjellige måter å tilberede asparges på – grønnsakene kan stekes, kokes eller grilles eller du kan til og med nyte det grove forbruket av asparges!

Aspargesesong – den unike grønnsaken er bra for helsen din

asparges stek deilig mat

Asparges er ganske rik på vitamin K, A, C og folsyre, og den gir deg også vitaminer fra B -gruppen (B1, B2, B3 og B6), fiber, mangan, kobber, fosfor, kalium, magnesium, jern og protein! 180 gram asparges inneholder 43,2 kalorier og 4,66 g. protein!

Spis sunt og nyt den unike smaken

Spis aspargesesongen ordentlig

Folsyre spiller en vesentlig rolle for helsen og riktig funksjon av det kardiovaskulære systemet – det antas at det daglige forbruket på ca 400 mcg. dette vitaminet av vitamin B -komplekset reduserer risikoen for kardiovaskulær sykdom. En enkelt del asparges om dagen gir deg rundt 66% av folsyredosen du trenger! Asparges brukes også til behandling av leddgikt og revmatisme, og grønnsaken fungerer også som et hudvernmiddel – det forhindrer solskader og hudforurensning og reduserer aldring. Vitamin K sikrer blodpropp og styrker bein, alle vitaminene i B -gruppen regulerer blodsukkernivået og holder det på et normalt nivå. Å spise asparges fører til en bedre og raskere metabolisme og reduserer risikoen for tykktarmskreft. I tillegg hjelper asparges også i kampen mot medfødte funksjonshemninger – kvinner må konsumere mye asparges de første månedene av svangerskapet: folsyre og B -vitaminene er av stor betydning for korrekt separering av celler i den menneskelige organismen og derfor også for DNA -syntesen.

Aspargesesong – fra slutten av april til slutten av juni kan du kjøpe ferske asparges på markedet

asparges sesong grønne asparges

Aspargesesong – hvite asparges er dyrere enn grønne, men har også større næringsverdi

asparges sesong hvite asparges

Den lilla aspargesen er ganske liten sammenlignet med de andre variantene

asparges tid fiolett deilig siderett

Aspargesesong – asparges bør rengjøres grundig før tilberedning

asparges rengjør matlaging

Aspargesuppen tilbys på alle restaurantene i aspargesesongen

asparges sesong asparges suppe våren

Hollandaisesausen med en skvett sitronsaft går hånd i hånd med aspargesene

Spis asparges sesong saus

Asparges tid – eksperimentere med oppskriftene og nyt forskjellige deilige retter

asparges sesongen velsmakende å spise

Asparges kan kombineres perfekt med kjøtt

deilig aspargesesong

Aspargesesong – fisk og asparges er også en unik kombinasjon

asparges sesongen spise fisk

Aspargesesong – retter med fisk og asparges regnes som førsteklasses mat

asparges sesong laks

Og selvfølgelig klassikeren i aspargesesongen – Wiener Schnitzel med poteter og asparges

asparges tid schnitzel

Asparges kan stekes i ovnen med poteter og bacon

aspargesovn

… eller til og med servere i form av en salt muffins

Stek aspargesesongen

Asparges tid – aspargesalaten er en populær forrett for store og små

asparges sesongsalat

Hvem som helst kan tilberede spaghetti med asparges hjemme

asparges sesong spaghetti

Asparges tid – når du tilbereder asparges, avhenger alt bare av din personlige smak

aspargesbiter

Ta aspargesruller på jobb?!

aspargesbrød