For å vinne en kamp må du kjenne motstanderen din veldig godt. Når det gjelder å kjøre bort martens, ser det ikke annerledes ut. Hvem er disse dyrene, hvordan kan de bringe dem inn i huset og hagen vår, hvorfor er de så dårlige og hva kan gjøres for å holde dem unna. Dette er spørsmålene vi vil svare på på en klar og nyttig måte i denne artikkelen.

Martens er ikke så ille i naturen

Marten på en eng med snøklokker

Hva slags martens må vi mest håndtere??

Det er noen i naturen forskjellige typer martens og ikke alle føler om kulturen vår og byen vår. eller bygdelivet tiltrukket. I huset og hagen din, for eksempel, vil du svært sjelden måtte forholde deg til en edel mår eller en furumar.

  Disse er for det meste i skog. Denne typen martens tilhører ikke gruppen av såkalte kulturtilhengere. De oppholder seg i sitt naturlige habitat og forårsaker ikke skade på den menneskelige husholdningen. Det er en bestemt type martens som skal fordømmes for det dårlige bildet disse dyrene har. Det er steinmåren, som er kjent med det botaniske navnet “Martes foina”.

Bur er en effektiv måte å holde martens unna

fanget mår - god idé

Hvor er martens vanligvis å finne?

Martens i huset – mest på loftet

Vanligvis er det eierne av større hus med loftsetasjer som må kjøre bort martens. Mange biler blir også angrepet, og dyret kan forårsake mange skader der. På landsbygda påvirkes landbruksbygninger spesielt ofte av problemet. Martens biter seg gjennom livet og hardere materialer som gummiisolasjon, kabler og tre er egentlig ikke et problem for dem. Alt de gjør, er gjort på en ganske høy og skummel måte for de fleste innbyggere. I det hele tatt har de noen foretrukne områder, men konklusjonen er at ingen i byen eller i landsbyen på en eller annen måte er trygge for denne faren.

Martens finner alltid tilbake. Du må blokkere veien. 

Marten midt i et flott hus

Martens i bilen

Ifølge mange mennesker utgjør martens ikke en alvorlig trussel før de angriper bilen. De er irriterende og ubehagelig for noen mennesker rundt i huset, men de kan forårsake virkelig skade på bilen deres. Hvis du ikke fjerner faren i tide, kan det også føre til større økonomisk skade. De kunne finne permanent bitt slanger og kabler. Dyrene fortsetter å angripe de samme stedene, og hvis du parkerer bilen på samme sted igjen og igjen, blir det et permanent problem. Det du kan gjøre i dette tilfellet er å bytte parkeringsplasser fra bilen din en stund til du har løst martens -problemet. Det er forøvrig ikke funnet noen forklaring på hvorfor disse dyrene i det hele tatt tiltrekkes av biler. Dette har sannsynligvis noe å gjøre med at de synes varmen som forlater motoren er spesielt attraktiv.

Ikke alle typer martens invaderer hjem

Marten kjører bort med hvitt på nakken

Kjør vekk martens: hva og når du skal gjøre noe?

Første tiltak for å redusere skadene om sommeren

Martens sprer seg veldig raskt, og de føler det umiddelbart når et nytt territorium blir fritt. Disse dyrene parrer seg om sommeren, og det er spesielt sannsynlig denne sesongen fordi de vil bli funnet i større antall rundt hjemmet eller bilen. Om sommeren er det derfor mer etterspørsel etter tiltak for å avskrekke dyrene og holde dem unna så mye som mulig. Du bør prøve å etterligne menneskelig tilstedeværelse og dermed i det minste drive bort martens til en viss grad. Noe sånt som at du kan spille musikk, diffuse sterke dufter i lokalene, la flomlysene være på hele natten.

I hagen kunne martens klatre opp plantene og trenge inn i huset

Ugress og andre planter driver bort mårene

Metoder for å fange martens

Hvis du vil kjøre bort martens permanent, må du først analysere krisesituasjonen i huset eller bilen din nøye. Det er alltid et ly der dyrene kan komme inn på uønskede steder. Disse bør låses slik at det ikke kommer flere prøver etter utvisning. Som regel antas det å være praktisk talt umulig å kjøre bort martens om sommeren. Denne sesongen parer de seg, og selv om du kan få den bort, vil nok et annet familiemedlem være i nærheten og finne veien inn ved første mulighet. Om vinteren er dette imidlertid mindre sannsynlig. Vi anbefaler at du tar med en spesiell jeger til dette formålet. Sammen kan de analysere hvor dyrene kommer fra og sperre av de riktige stedene. På dette stadiet med å kjøre bort martens er det spesielt viktig at du deltar selv. Du kjenner huset ditt best og kan også si deg selv hva slags lyder og hvor du hører dem hele tiden. Denne informasjonen, sammen med jegerens erfaring, vil mest sannsynlig bidra til en effektiv løsning. Da må spesialisten du har hentet inn installere en felle så profesjonelt og presist som mulig. Du velger en standard løsning i form av en eske. Ulike tapper kan plasseres i disse. For det meste tiltrekkes martens med et egg.

Små martens kan være veldig søte 

Marten på et hvitt teppe

Blokker veien igjen

Etter å ha blitt fanget, slippes dyrene ofte ut i skogen. Imidlertid har de en utrolig evne til å orientere seg, og de kan finne veien tilbake til deg veldig raskt. Derfor må man prøve å unngå denne faren. Det kreves forskjellige metoder her, avhengig av om det var hovedkvarteret eller et midlertidig oppholdssted for dyrene. I det andre tilfellet er territoriet ikke merket, og det er ganske enkelt å gjøre tilgangen vanskelig som mulig. Å tette hull på taket er det første du må gjøre. Du må også fjerne eventuelle hjelpemidler som gjør at martens kan klatre opp på taket. Disse kan til og med være planter høye nok til at dyret kan bruke det som klatrehjelp. Martens er bare ikke så tunge for å trenge noe solid å klatre på.

Hvis huset ditt har blitt “hovedkvarteret”, må du rengjøre det grundig, helst ansette et selskap for å gjøre det, og sørge for at all støy er borte.

Martens liker å bite i kabler

Marten river en kabel