CO2 -fotavtrykket, hus med null utslipp, bildeling – prinsippet om bærekraft er nå integrert i alle våre liv. Vi har uansett handlet i økologiske supermarkeder, resirkulert og sortert søppel i mange år. Vi tar hensyn til vannforbruket, resirkulerer og sparer råvarer. Og selv på den vakreste tiden på året legger vi stor vekt på miljøkompatibilitet. En klimanøytral ferie – det er en?

Kompensasjon for flyging

Kan det skje hvis vi flyr til drømmedestinasjoner over hele verden og brenner parafin samtidig? Sett på denne måten er en klimanøytral ferie neppe mulig, selv om det alltid er mulighet for å gjøre miljøvennlige gjerninger på en miljøvennlig måte. Hvis vi for eksempel flyr til Kanariøyene, ville det være fornuftig å gjøre noe for vår egen “CO2 -kompensasjon”. Tilbydere liker Atmosfair beregne CO2 -forbruket, beregne en kompensasjon og donere det beregnede beløpet til klimabeskyttelsesprosjekter.

klimanøytral ferie billig flyfly

Et lite regneeksempel:

  1. En person flyr ruten Frankfurt-Lanzarote-Frankfurt.
  2. Dette skaper en skadelig klimaeffekt på 1.582 kg CO2.
  3. For å oppveie denne skaden vil 37 euro bli donert.

Casas Bioclimáticas på Tenerife

Men bortsett fra det, er det også interessante prosjekter som er forpliktet til først å muliggjøre klimanøytrale ferier og for det andre kontinuerlig å optimalisere dem. Og det trenger ikke koste så mye. Anta at du sikrer deg en billig flyreise til Tenerife med lavprisflyselskapet SunExpress og tilbring ferien i et bærekraftig og fortsatt rimelig organisk boligprosjekt. Du kan finne en på Tenerife. Det er besøkbart og best av alt, du kan ha en fantastisk ferie der. Navnet hans: Casas Bioclimáticas med beliggenheten i det vitenskapelige Instituto Tecnológico y de Energías Renovables.

klimanøytral ferie fornybar energi

I dette byggeprosjektet finansiert av øyas regjering, kan du tilbringe ferien i et av de 25 passive fritidsboligene designet av forskjellige arkitekter. Klimanøytral, CO2-nøytral, med en strand bare noen få minutters gange unna og med eksklusiv arkitektur som noen ganger får deg til å tenke på sci-fi-filmer, Bauhaus eller, i ett tilfelle, til og med “Ringenes Herre”. Hele boligkomplekset er selvforsynt med vindturbiner og solceller i nærheten, som til og med driver sitt eget, energikrevende avsaltingsanlegg for produksjon av saltvann.

klimanøytrale ferieflygende solsystemer fotovoltaikk

Forskning og virkelighet – når ferierende møter forskere

Til tross for det varme klimaet, blir støyende klimaanlegg konsekvent dispensert, og intelligent kjøling av husene brukes i stedet. En bekk renner deretter gjennom stua i et av passivhusene, mens andre z. B. har underjordiske luftkamre og sjakter. Den daglige leien per fritidsbolig er rundt 130 til 180 euro i høysesongen om sommeren. Under oppholdet registreres oppførselen til ferierende i huset via sensorer og dermed blir data om energiforbruk samlet inn.

Alt er optimalisert for optimal klimakompatibilitet. Men forskerne har lagt merke til i årene at feriestedet har vært i drift som ideene deres og ønsker og krav fra feriegjestene noen ganger er i strid med. Mange er vant til å holde et vindu åpent fra tid til annen – selv om dette vitenskapelig sett er overflødig eller til og med skadelig for energibalansen.

klimanøytral ferie casas bioclimaticas teneriffe

Dårlig for klimaet, men en ferie må: leiebilen

Siden komplekset er noe fjernt sammenlignet med de konvensjonelle turisthotellene og fritidsboligene, bruker mange turister leiebil. Daglige shopping må gjøres, turer til øya skal gjøres. Det er en spesiell tjeneste for førstnevnte, men du vet det: Tradisjonelt foretrekker du å gjøre noe slikt selv – hvis du ikke har en butler. Likevel er vurderingene til Casas Bioclimáticas i det vitenskapelige samfunnet gode.

Prosjektet blir sett på som banebrytende i utviklingen av klimanøytrale feriekomplekser – i tillegg til ferierende er det også utviklere fra hele verden som ønsker å finne ut mer og bli inspirert på stedet på Tenerife. Miren Iriarte, instituttets talskvinne, ser frem til disse besøkende så vel som til feriegjestene, for tross alt bidrar begge så forskjellige grupper som multiplikatorer til å bære ideen om klimanøytralitet ut i verden. Samtidig bringer de inn nye ideer og gir gjennom ferien alene forskjellige nye data som muliggjør ytterligere optimalisering av feriekompleksets CO2 -fotavtrykk.

    klimanøytral ferie tenerife casa bioclimatica rodriguez gil

klimanøytral ferie teneriffe casas bioclimaticas