Dårlig søvn kan være nervepirrende og gjør deg syk permanent. Det er vitenskapelig bevist at mennesker som ikke sover hele natten, ikke er produktive i løpet av dagen. Dette fenomenet kan skyldes stress, sykdom eller støy på soverommet. Men selve sengen kan også være skyld i dårlig søvn.

Det er også mulig at madrassen ikke passer deg. Det samme gjelder forresten puten og dynen. Og selv sengetøy kan påvirke søvnkvaliteten, tross alt kan et behagelig materiale øke trivselen. Investering i sengetøy av høy kvalitet er derfor verdt og med riktig omsorg for materialet du skal bruke få verdifulle tips her, nyt det lenge. Men tilbake til den viktigste faktoren når det gjelder sunn søvn: madrassen. Du finner nyttige tips nedenfor for å hjelpe deg med å finne veien når du kjøper en ny madrass.

Når du legger sengen din, så sover du

For en god søvn er den riktige madrassen avgjørende. Omfattende råd er avgjørende, med både spesialbutikker og internettportaler som et passende kontaktpunkt. Om noen sover best på en hard overflate eller på en veldig myk madrass, avhenger helt av individet. Det er ingen regel eller norm som skal følges. I tillegg kan denne preferansen endres i løpet av livet, slik at du i midten av tjueårene fortsatt kan ligge relativt hardt, mens du i midten av førtiårene foretrekker en mykere overflate. I tillegg til madrassens materialkomposisjon spiller de forskjellige hardhetsgradene en avgjørende rolle. Den beste måten å teste dem på er å prøve dem ut.

Jente våkner og strekker armene på sengen

Nivåer av hardhet er avgjørende for en sunn søvn

Fasthetsgraden er avgjørende for at madrassen passer deg. De er basert på din individuelle kroppsvekt, men også på det du personlig foretrekker. Hardhetsgraden er en anbefaling fra madrassprodusenten. I utgangspunktet bør du alltid sørge for at madrassens form klemmer kroppen og støtter den. Det betyr: Den må ikke være så myk at du synker ned i den, men heller ikke så hardt at ryggraden skyves oppover og du har følelsen av å bli utsatt. Som en retningslinje gir madrassprodusentene følgende:

  • Hardhetsgrad 1 for en kroppsvekt opptil 60 kg – H1 eller "myk"
  • Hardhetsgrad 2 for en kroppsvekt opptil 80 kg – H2 eller "middels fast" henholdsvis. "medium"
  • Hardhetsgrad 3 for en kroppsvekt på 80 kg eller mer – H3 eller "fikset"
  • Hardhetsgrad 4 for en kroppsvekt fra 110 kg – H4 eller "ekstra fast"
  • Hardhetsgrad 5 for en kroppsvekt fra 130 kg – H5 eller som XXL -madrass

Mange produsenter bruker ikke engang hardhetsgrad 5. For mange setter H4 en stopper for tilbudte madrasser. Det er også mulig å bruke en topper på en passende madrass for fysisk støtte.

Kvinnelig hånd som trekker hvite ark

Bilde 1: В © istock.com/stockar Bilde 2: В © istock.com/AntonioGuillem