Vi starter denne uken med spesielt gode nyheter. Kongeparet Bhutan, Jigme Khesar og Jetsun Pema, venter en ny baby. Dette blir den andre unge tronarvingen. Familien har allerede en gutt.

Kongen delte nyheten under sin årlige tale

snakk butankongen

En spesiell kjærlighetshistorie

Det andre barnet er ventet i året som kommer. Nyheten ble delt på Bhutans nasjonaldag. Ved denne anledningen holdt kong Jigme Khesar sin største offisielle tale for året. Ved anledningen kunngjorde han også at han ventet et andre barn. Kong Jigmes barn er igjen fra hans eneste kone, Jetsun Pema.

Dette er noe spesielt fordi polygami er tillatt i Bhutan. Men kongen sa flere ganger at han under ingen omstendigheter ønsket å gifte seg med en annen kvinne.

Det første barnet til kongeparet Jigme og Jetsun

Butan etterfølger til tronen butan

En annen etterfølger til “drage barnet”

Hans første sønn er allerede 3 år gammel. Navnet hans er overraskende Jigme Namgyel Wangchuk, han er en ekte Druk Gyalpo, som betyr “drage barn” på tysk. Kjønnet til den kommende babyen er fremdeles ikke kjent. Konservative regler er fremdeles gjeldende i dette landet når det gjelder krav fra kjønnene til tronen. Hvis det andre barnet er en jente og en bror blir født etterpå, ville den broren ha prioritet.

Det lykkelige kongeparet

Butanestatens kongefamiliebilde

Reglene for tronen i andre monarkier

For øvrig har denne regelen fremdeles ikke blitt avskaffet i mange monarkier. Det skjedde for eksempel i Storbritannia i 2013. En slutt på diskriminering på grunn av kjønn kom i 2013 med den såkalte “Etterfølgelse til bakken“sett. I dette dokumentet ble det skrevet at retten til et sete på tronen vil være uavhengig av kjønn. De første som ble rammet er prins Louis og prinsesse Charlotte. Den eldre søsteren går fremdeles foran broren, som ble født senere, selv om han er mann.

Uansett vet vi fortsatt ikke om noe snart vil endre seg i denne retningen i Bhutan heller. Tross alt hersker en klok konge der.

Druk Gyalpo, på tysk “Dragon King” er tittelen på kongen av Bhutan

landstat butan

Kong Jigme Khesar ville aldri ha en annen kvinne, selv om han har lov til det

butanland av kongen og dronningen

Offisielt møte mellom prins William, Kate Middleton og den bhutanske kongefamilien

megan markle willian butane country royal family