Siden forrige onsdag 10. april har hele verden blitt fascinert av den siste store vitenskapelige sensasjonen i vår tid. Et stort internasjonalt team gjorde gjennombruddet innen romforskning og presenterte de første bildene av det sorte hullet for allmennheten. Over 200 forskere har jobbet med prosjektet “Event Horizon Telescope” i årevis. Det er nå klart at vi skylder en ung kvinne mye for innspillingene. Din enorme ytelse gjorde det mulig for prosjektet å bli en suksess. Uten den 29 år gamle Katie Bouman hadde imidlertid den vitenskapelige sensasjonen sannsynligvis aldri eksistert! Du vil finne ut med en gang hvem som egentlig står bak de første bildene av det sorte hullet!

Katie Bouman er en ung, hyggelig og veldig talentfull forsker.

Katie Bouman ung hyggelig talentfull forsker

  • Hvem er Katie Bouman?

Katie Bouman er en stjerne på sosiale medier i dag. Imidlertid er doktorgraden i informatikk veldig beskjeden, selv om hun har bidratt mye til suksessen med EHT -prosjektet. Din vei til suksess leder gjennom akademiske studier og mange års forberedelse. Amerikaneren kommer fra West Lafayette, Indiana og studerte først elektroteknikk ved University of Michigan, og fullførte deretter sin mastergrad ved Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Der ledet hun et stort prosjekt støttet av et team fra MIT Computer Science and Artifical Intelligence Laboratory, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics og MIT Haystack Observatory. Katie Bouman fullførte deretter sin doktorgrad i elektroteknikk og informatikk ved Harvard University.

 Hun jobbet mye for suksessen.

Katie Bouman ung forsker jobber mye for å lykkes

Under studietiden ble hun en del av prosjektet “Event Horizon Telescope” og utviklet algoritmen som var i stand til å komponere dataene fra teleskopene. Dette gjorde det første bildet av det sorte hullet i galaksen Messier 87 mulig. Hun er nå assisterende professor i informatikk og matematikk ved California Institute of Technology og giftet seg nylig.

Katie Bouman skrev om dette bildet: “Jeg ser vantro på det første bildet jeg noen gang tok av et svart hull mens det blir rekonstruert”.

Katie Boumans første bilde Black Hole kan nesten ikke tro det

 Forestillingen til Katie Bouman og hennes arbeid med EHT -prosjektet

Kort tid etter at det første bildet av det sorte hullet i galaksen Messier 87 ble publisert og raskt sirkulerte, ble det også klart at Katie Bouman sto bak det historiske bildet. Hun har mottatt ros for sin opptreden på sosiale medier rundt om i verden. Imidlertid forble hun ydmyk og fortalte det motsatte CNN, at dette bare var mulig gjennom teamarbeid. – Ingen av oss kunne ha gjort det alene. Det var bare mulig takket være mange forskjellige forskere fra mange forskjellige disipliner, ”sa Katie Bouman. Hun la ut et bilde på Facebook hvor hun sitter foran den bærbare datamaskinen og kan nesten ikke tro at bildet av det sorte hullet allerede er på skjermen hennes.

Dette bildet gikk raskt rundt i verden.

Dette bildet gikk raskt rundt i verden.

Dette er et fenomen i verdensrommet. Det ligger i sentrum av galaksen Messier 87, 55 millioner lysår unna. Dette sorte hullet har en enorm masse og er 6,5 milliarder ganger tyngre enn vår sol. Å få et sant bilde av det sorte hullet er ikke en lett oppgave, men det var ønsket og målet for hele det vitenskapelige teamet.

Katie Bouman utviklet algoritmen som multipliserer måledataene fra tre forskjellige teleskoper, og derved øker nøyaktighetsnivået. Hver ny måling supplerte de manglende dataene og bidro til å rekonstruere bildene. Den enorme avstanden på 55 millioner lysår var et problem, og derfor er åtte individuelle observatorier på fire kontinenter slått sammen for å lage et superteleskop. Det første bildet av det sorte hullet var derfor en laginnsats, men er hovedsakelig basert på Katie Boumans algoritme og noen få andre. Imidlertid er et komplett bilde laget!

Katie Bouman er begeistret for sitt vitenskapelige arbeid og er optimistisk om fremtiden.

    Katie Bouman ung hyggelig talentfull forsker

All innsats var verdt det!

Arbeidet til Katie Bouman og 200 andre forskere har gitt resultater. Algoritmen deres fungerer, og forskerne var i stand til å beregne bildet av det sorte hullet. Følgende sammenligning, som Bouman uttrykte det i 2016, avslører hvor vanskelig det var: “Å skildre det sorte hullet i sentrum av Melkeveien er som å prøve å få øye på en grapefrukt på månen”. Dette lyktes imidlertid utmerket. Nå ønsker den unge forskeren til og med å lage videoer av sorte hull. Hun føler seg motivert for det neste trinnet og fungerer som en inspirasjon for millioner av forskere over hele verden. “Så lenge du er spent og motivert til å jobbe, skal ingen føle at de ikke kan gjøre det,” sa Katie Bouman.

Katie Bouman ung hyggelig talentfull forsker