Mistelten (Viscum album) er en bemerkelsesverdig plante som er sfærisk og eviggrønn. Det regnes som en semi-parasitt og har et bredt spekter av bruksområder både i naturopati og i julepynt. De gamle grekerne, druidene og romerne kjente allerede plantens helbredende krefter og æret dem som hellige. I middelalderen ble mistelten høyt verdsatt for å jage bort hekser og vampyrer og ble ofte hengt på dører og vinduer. I noen år nå har en vakker, romantisk skikk blitt populær i dette landet – kyssing under mistelten. Nedenfor finner du ut hva den eksakte betydningen av dette er og hvilke mange helbredende effekter misteltein har.

Mistelten – en populær julepynt

vakre juledekorasjonsideer med misteltein

Mistelten som kjærlighetens budbringer

Den vakre skikken fra Storbritannia og USA kom til oss i Tyskland. Det sies nå også her: Hvis du kysser under mistelten i julen, vil du forbli sammen i kjærlighet for alltid. Mistelten er hengt på en dørkarme og sies å bringe lykke og fred til elskerne. I Skandinavia for eksempel forsones ektepar eller kjærester med et kyss under misteltenen.

I tillegg, i henhold til den gamle skikken, må en kvinne som er under grenen under ingen omstendigheter nekte å kysse. På denne måten kan beundreren hennes vise henne følelsene sine romantisk og energisk, offentlig.

Romantisk skikk til jul

skikk av kjærlighet å kysse under mistelten

Det sies at røttene til denne skikken kommer fra germansk mytologi. Den lumske Loki, ildguden, var sjalu på den elskede sønnen til gudene Odin og Frigg – lysets gud, Baldur, og sendte ham inn i dødsriket med en misteltein. Tross alt brakte tårene til moren, gudinnen Frigg, ham tilbake til livet og siden har misteltein blitt en hellig plante som alle æret. Siden den gang skal gudinnen ha kysset alle levende vesener under mistelten av glede for sin redde sønn.

Mistelten – en forvirrende magisk plante

Å elske lykke og fruktbarhet er bare noen av misteltenes magiske krefter. Selv de keltiske prestene, druidene, kjente plantens helbredende og magiske potensial. Det er ikke for ingenting at den eviggrønne planten også kalles druidsfot i tillegg til tordenbusken og heksekosten. Maristettengrener ble kuttet fra treet med en gylden sigd og brent i en spesiell seremoni. Fordi mistelten ikke berører jorden, ble de ansett som hellige uten denne verden. I tillegg er mistelten grønn selv om vinteren og bærer sine hvite pseudobær. Ikke rart at planten er et symbol på gjenfødelse og en ny begynnelse for vintersolverv.

De hvite bærene av mistelten anses å være lett giftige

misteltein hvite frukter juledekorasjon

En semi-parasitt med bemerkelsesverdige egenskaper

Botanikere kaller til og med misteltein for semi-parasitter, fordi planten ikke vokser på bakken som de fleste, men høyt oppe i trærne. Den gjør sin egen fotosyntese takket være sine eviggrønne blader, men lever av næringsstoffene til treet som den vokser på. Hvordan er det mulig? Mistelteinfrøplanten er i stand til å feste seg bærekraftig til trebarken og gjennom den for å komme inn i kvistens indre. Mistelten trenger inn i vannets kanaler på treet og lar på denne måten den parasittiske planten trives. Misteltein vokser relativt sakte og er faktisk beskyttet av loven i Tyskland. Du kan bare kjøpe disse fra spesialforhandlere og ikke kutte dem ut av trær. I Europa er løvtre -mistelten hovedsakelig funnet – spesielt på poppel, lind, bjørk, selje og fjellaske. De er svært sjelden funnet på eik, noe som gjorde dem til de mest verdifulle eksemplene selv i Druidenes tid.

Evergreen misteltein høyt over jorden

misteltein busk parasitt

Og hvordan kommer mistelteinene så høyt på tregrenene? Det er ikke lynnedslagene som er ansvarlige, slik forfedrene trodde, men fuglene. Trosler og hakkespetter elsker de små hvite pseudobærene til mistelten og spiser dem gjerne om vinteren. Etter å ha spist, pusser de deretter frøene med nebbet på trebarken eller skiller dem ut i trehimlen. Så mistelteinfrøene er akkurat der en misteltein kan vokse senere.

Helbredende naturens mirakler

misteltein frøplantebark

Ekstra tips: Hvis mistelten vokser på frukttrærne dine, kan det være ganske upraktisk fordi det er slik frukten ikke vil trives. I dette tilfellet ville det være godt å fjerne mistelten. For å gjøre dette, bør du kutte den riktige grenen der mistelten vokser omtrent 10 cm fra den. Forsinkelsen til mistelten er omtrent så lang og bør også fjernes helt fra treet.

Du kan deretter bruke den utskårne mistelten som en stemningsfull julepynt

misteltein med hvite frukter

Litt giftig medisinsk plante med stort potensial

Hemmeligheten bak mistelens helbredende egenskaper ligger i de aktive ingrediensene den inneholder – viskotoksiner og lektiner. Disse aktiverer immunsystemet og har antiinflammatoriske, vanndrivende, hemostatiske og beroligende effekter. Mistelplanten brukes til høyt blodtrykk, smertefulle ledd og til og med som en ledsagende behandling for kreftpasienter. I Tyskland kan du få mistelteinpreparater på apotek uten resept. Det er til og med forskjellige teblandinger som er beriket med misteltein og lærer den generelle støtten til organismen.

Overlevende på høye trær

misteltein på trær

Til jul kan du lage stemningsfull julepynt med den magiske mistelten. Du kan få masse inspirasjon til dette nedenfor. Julekrans, misteltekrans eller dekorasjon av kamin – alt er mulig. Forøvrig er kunstig misteltein like god og har et passende dekorativt preg.

Ekstra tips: Du bør være spesielt forsiktig med barn og kjæledyr. Ingen deler av anlegget må være innen rekkevidde.

Dekorativ misteltein er også trygt for barn og kjæledyr

misteltein juledekorasjon kaminhylle

Til og med juletreet kan pyntes med mistelten

ideer til juledekorering til misteltein

Festlig julepynt med planter

julepynt med misteltein  atmosfærisk julepynt misteltein  julekrans -misteltein

julekrans mistelten ideer

vakker julepynt med misteltein