Angoraull kommer fra pelsen til angorakaniner. Fiberen har en veldig tynn, fin diameter og en skinnende effekt. Angora er myk og luksuriøs som kashmir, og den blandes ofte med andre typer ull. Du kan finne ut mer om denne luksuriøse typen ull nedenfor.

Hva vet du om angoraull?

Angora ullfibergarnegenskaper for angoraulltyper

Kvalitet Angora Ull – Egenskaper og bruk

Angora ullfibergarnegenskaper for angoraull

Hva er angoraull?

Angoraull eller fiber refererer til loen som angorakaninen produserer. Selv om navnene deres er like, er angorafiberen forskjellig fra mohairet, som kommer fra angorabukken. Angora fiber er også forskjellig fra kashmir, som kommer fra kashmir geit. Angora er kjent for sin mykhet, tynne fibre og det strikkere kaller glorie (fluffiness). Det er også kjent for sin silkeaktige tekstur. På grunn av den hule kjernen i angorafiberen, er den mye varmere og lettere enn ull.

En angora fiber av god kvalitet er omtrent 12-16 mikrometer i diameter. Det blir matt lett, selv på dyret selv, hvis det ikke blir stellet ofte.

Myk som kaniner

Angora ullfiberegenskaper til angorakaniner

100% angoragarn brukes vanligvis som aksenter. De er ganske merkbare, med et behagelig utseende og føling som ligner pels ved berøring. De har størst glorie og varme. Angorafibre blandes vanligvis med ull for å gi garnet elastisitet, ettersom angorafibre iboende er ikke-elastiske. Blandingen reduserer mykhet og glorie, samt prisen på det ferdige produktet. Kommersielle strikkegarn bruker vanligvis 30-50% angora for å skape litt glorie, varme og mykhet.

100% angora garn

Angora ullfibergarnegenskaper

Angora ullfibergarnegenskaper for angoraull

Hva er egenskapene til angoraull?

Det er lett. Angorafibre er hule, noe som gjør dem veldig lette, men ikke forstyrrer varmen.

Angora er varm. Det kan til og med være varmere enn vanlig saueull fordi de hule fibrene fungerer som en ekstra isolator.

Angoraull er veldig lett å føle.

Angora blandes vanligvis med mer elastiske fibre for å gi den litt elastisitet.

Hvit angorakanin

Angora ullfibergarnegenskaper til angorakaniner

Hvor kommer angoraullen fra?

Angoraull kommer fra angorakaniner, som finnes nesten utelukkende i Kina, med noen få unntak i Europa, Chile og USA.

Kosende myke strikkevarer laget av angoraull

Angora ullfibergarnegenskaper til tekstiler av angoraull

5 forskjellige typer angora

Det er fem forskjellige raser av Angora -kaninen: tysk, engelsk, fransk, sateng og gigant. Hver rase angorakanin produserer en litt annen type ull.

Engelsk angoraull: Den engelske Angora er den minste av Angora kaninrasene og har ekstremt fine beskyttende hår, som generelt er grovere enn andre kaninraser og beskytter pelsen til dyrene. Beskyttelseshår brukes vanligvis ikke til den endelige tekstilen.

Fransk Angora ull: Franske Angorakaniner har tykkere vakthår, noe som betyr at underlaget er ullere, men fordi de filler naturlig kan fibrene rundt vakthårene lett plukkes. Dyret har en stor glorie pels, det vil si at det har ekstra lo, og pelsen til den franske Angora er derfor veldig egnet for håndspinnere.

Angorakaniner har tykke beskyttende hår

Angora ullfibergarn Angoraullsegenskaper til angorakaniner

Sateng angoraull: Satin Angora produserer ikke så mye ull som den franske og engelske Angora, men pelsen er veldig skinnende og fiberen er flott for spinning.

Giant Angora ull: Den gigantiske angoraen er den største rasen av angorakaniner, og den produserer mest fiber hvert år. Den gigantiske angoraen smelter imidlertid ikke naturlig, så pelsen må klippes.

Tysk angoraull: Tyske angoras ligner veldig på gigantiske angoras ved at de produserer en stor mengde ull og ikke filler naturlig.

Angora ullegenskaper til angorakaniner

Hvordan oppnås angoraull?

Angoraull fås i Europa, Chile, Kina og USA. Høstingen skjer opptil tre ganger i året (omtrent hver fjerde måned) og samles ved å plukke, klippe eller samle felling.

Angorakaniner smelter tre eller fire ganger i året, og angoraullen samles i løpet av smeltesesongen. Når angora høstes, blir kaninene plukket eller klippet på angoragårder. Plukking sikrer et minimum av beskyttende hår, og pelsen blir ikke så matt under plukkingen som når den samles fra kaninens bur. Imidlertid er det tidkrevende å plukke en kanin, og derfor klipper noen bønder kaninen i stedet. Selv om dette fører til en litt mindre høykvalitets fleece, siden det beskyttende håret er inkludert, tar det mindre tid og fører til mer fleece. I tillegg avler ikke alle angora felling, og hvis kaninen ikke filler naturlig kan den ikke plukkes. For eksempel smelter ikke tyske angoraer.

Kaninene trenger stell minst en eller to ganger i uken for å forhindre at pelsen blir matt.

Angoraull fås i Europa, Chile, Kina og USA 

Angora ullfiberegenskaper angora kaniner angora geiter

Hva er formålet med angoraull?

Strikk

Angoraull er en populær fiber for strikkevarer, da det gir plagget eller tilbehøret sin luksuriøse haloeffekt eller et mykt utseende. Siden angora ikke er veldig elastisk, blandes den imidlertid vanligvis med andre fibre som alpakka eller saueull for ekstra strekk og volum.

Angoraull er en populær fiber for strikkevarer

Angora ullfibergarnegenskaper angora kaninstrikk

Hjemmedekorasjon

Angora kan også brukes til hjemmepynt, alt fra puter til tepper. Angora egner seg godt til pyntegjenstander og blandes ofte med andre fibre da det er veldig dyrt alene.

Angora er også egnet for hjemmetekstiler

Angora ullfibergarnegenskaper angora kanin angora stoff

Hva er forskjellen mellom angoraull og mohair?

Hovedforskjellen mellom mohair og angora er at angoraull kommer fra angorakaninen mens mohairull kommer fra angorabukken. Begge er veldig sterke og spenstige og har en silkeaktig og myk tekstur.

Angora ullfibergarnegenskaper angora ullfrakk