Verden vår blir mer og mer tett befolket og behovet for energi øker. Med økende energiforbruk påløper imidlertid ikke bare flere kostnader, men fremfor alt er klimaet også forurenset. Dessverre kommer det meste av energiforbruket fortsatt fra fossilt brensel med et høyt nivå av CO2 -utslipp. Sett på denne måten en dødelig “tap-tap-situasjon”. Takket være nyere teknologi, smarte strategier og en økende miljøbevissthet, både blant entreprenører og private forbrukere, er det imidlertid en økende trend mot energibesparelser og energieffektivitet. I de følgende linjene kan du finne ut nøyaktig hva det betyr og hvordan du faktisk kan spare mer energi hjemme.

energieffektivitet energiklasser sparer strøm

Hva betyr egentlig energieffektivitet??

I prinsippet betyr effektivitet optimal bruk med minimal innsats. Eller når det gjelder energieffektivitet – bruk så lite energi som mulig for å oppnå de samme (optimale) resultatene. Som en direkte konsekvens er det da merkbare energibesparelser på alle områder.

Bra for økonomien, bra for miljøet og også for hvert privat budsjett. Driftskostnadene reduseres umiddelbart, konkurransekraften øker og det økologiske fotavtrykket reduseres. Det er ikke for ingenting at begrepet bærekraft alltid går hånd i hånd med energieffektivitet, fordi det sparer ressurser og optimaliserer arbeidsprosesser.

Et godt eksempel på energieffektivitet i selskaper i forskjellige bransjer er de såkalte klimasoneseparasjonene. Disse implementeres på en innovativ måte ved bruk av energieffektive systemer og produkter som høyhastighetsdører og luftgardiner. Dette øker ikke bare energieffektiviteten, men optimaliserer også arbeidsprosesser. Et viktig plusspunkt er bedre ansattes helse.

Private forbrukere forbinder ofte energieffektivitet i hverdagen med EUs energimerke, som har eksistert siden 1994 og deler produkter inn i energieffektivitetsklasser fra A til G, hvor A står for det høyeste og G for den laveste effektiviteten. Så du kan velge lavere kostnader og færre klimagassutslipp når du kjøper husholdningsapparater.

energieffektivitet sparer strøm

7 tips for mer energieffektivitet i hverdagen

I tillegg til å kjøpe et energieffektivt husholdningsapparat, kan du gjøre mye mer for å spare energi i hverdagen. Du finner våre testede tips nedenfor.

# 1 – bytt til en grønn strømleverandør

Her kommer miljøet først, fordi grønn elektrisitet er klimanøytral. I dette tilfellet beregnes effektiviteten med minimering av klimaskadelige CO2-utslipp.

# 2 – bytt til lysdioder

LED -lys er klart det mest effektive kunstige lyset som finnes i dag. Dette sparer ikke bare CO2 -utslipp, men reduserer også strømkostnadene merkbart.

LED -lys energieffektivitet

# 3 – Unngå ventemodus hvis mulig

Det er vanskelig å tro, men ved å gå til ventemodus i husholdningen kan du spare opptil 120 euro i året og rundt 250 kg CO2. Derfor er det bedre å bruke en strømkontakt og slå av fjernsynet, PC -en, ruteren osv. Helt etter bruk.

# 4 – Kok alltid med lokket på

Du kan også spare mye energi når du lager mat ved ganske enkelt alltid å lage mat med lokket på kjelen. Fyll dette med veldig lite vann når du tilbereder grønnsaker eller egg. Dette betyr at kokevannet varmes opp mye raskere, og selvfølgelig trenger du også mye mindre strøm.

# 5 – Bruk konveksjonsfunksjonen når du baker

Hvis du bruker topp- / bunnvarmen i ovnen, bruker du mye mer strøm sammenlignet med konveksjonen. I det andre tilfellet angir du alltid en lavere temperatur og sparer energi i prosessen. Så, luftsirkulasjonsfunksjonen står tydelig for bedre energieffektivitet.

spare energi husholdningens klimaanlegg energieffektivitet

# 6 – Vaskemaskin full og ved 30 grader

Å la vaskemaskinen stå halvfull annenhver dag er ikke en god idé. For å spare strøm og ha mindre innvirkning på miljøet, anbefales det å bruke det sjeldnere, men i stedet fullt ut. Hvis mulig, unngå forvask og vask på 30 grader.

# 7 – Gjør deg uten tørketrommel oftere

Foretrekk klessnor og kleshest for å tørke tøyet. På denne måten kan du spare mye energi, fordi tørketrommel regnes som ganske store elektrisitetssugere. Hvis du fortsatt må, kan du kjøpe en kondensator med tørketrommel i klasse A..

Det er selvfølgelig mange andre tips som vil hjelpe deg med å bli mer energieffektive i husholdningen og i dagliglivet generelt. Gjør derfor ytterligere undersøkelser og bruk dem så ofte som mulig, av hensyn til budsjettet og miljøet.

smarthus energieffektivitet