Buldring er ikke den eldste klatretypen, men det er kanskje den mest moderne. Det krever ikke høye vegger eller intrikate knuter. Bouldering praktiseres i grupper med andre mennesker og kan føre til hyggelige sosiale kontakter. Buldring er den vanligste formen for innendørs klatring, spesielt i byer. Det er en fin måte å trene, lære eller bare ha det gøy. Vil du prøve det, og finn ut mer om det …

Hva er buldring?

Bouldering Klatring Fjellklatring Hoppehøyde

Bouldering er fjellklatring uten bruk av tau eller seler. Derfor er steinvegger kortere, vanligvis mindre enn 6,1 m høye. Selv om det ikke er nødvendig med utstyr i buldring, bruker de fleste klatrere klatresko for å sikre fotfeste og kritt for å unngå at hendene glir. Buldermatter bidrar til å forhindre skader fra fall, noe som er normen snarere enn unntaket, gitt at klatreren ikke støttes av noe tau.

Bouldering er fjellklatring uten bruk av tau eller seler

Hva er bouldering fjellklatring usikret vanskelighetsgrad

Du kan også øve på buldring i klatrehallen

Bouldering Klatring Klatrevegg Vanskelighetsgrad for nybegynnere

Kort historie med buldring

Bouldering ble opprinnelig grunnlagt som en metode for å perfeksjonere klatreteknikk for både sportsklatrere og fjellklatrere. Sporten hjelper ikke bare toppklatrere med å trene spesifikke bevegelser med minimal innsats, den hjelper også med å forbedre utholdenheten og øke fingerstyrken.

Siden 1900 -tallet har imidlertid buldring utviklet seg til en uavhengig sport, og individuelle buldring “problemer” (eller rom) er klassifisert i henhold til vanskelighetsgraden. For de vanligste “problemene” i dag brukes vanligvis enten V-skala eller skriftskala.

På 1900 -tallet etablerte bouldering seg som en sport i seg selv

Buldring Utendørs klatring Klatrevegg Vanskelighetsgrad

Boulderingproblemer er klassifisert i henhold til vanskelighetsgraden

Bouldering Klatring utendørs uten tau

Vanskelighetsgrad

Vanskeligheten med å buldre problemer kan vurderes på 2 forskjellige skalaer – skriftskalaen og V -skalaen. På denne måten blir buldringproblemer i det fri evaluert og sammenlignet. Klatringssentre kan imidlertid ha sitt eget system, for eksempel forskjellige fargede ruter for forskjellige vanskeligheter.

Vanskeligheten med å buldre problemer er vurdert på 2 forskjellige skalaer

Bouldering klatrevegg klatrevegg klatring usikret

Hver farge representerer et visst vanskelighetsgrad

Bouldering Klatring uten tau Vanskelighetsgrad

V -skala – Den vanligste skalaen i Nord -Amerika, Astralia og Oseania

V-skalaen brukes ofte i Nord-Amerika og Oseania. Den starter ved V0 og teller opp: V1, V2, V3 … og så videre. Selv V0 -problemer kan være krevende. Noen problemer på inngangsnivå har en “VB” -grad, noe som betyr at problemet er enklere enn V0. Den øvre enden av skalaen er åpen. Det tøffeste buldringsproblemet i verden er “Burden of Dreams”, som tilsvarer et vanskelighetsgrad på V17.

Et ” +” eller et “-” kan legges til etter karakteren, noe som gjør en V5 enklere enn en V5 +, men vanskeligere enn en V5-.

V-skalaen brukes hovedsakelig i Nord-Amerika, Astralia og Oseania

Bouldering Utendørs klatring Vanskelighetsgrad

Start med de enkleste rutene i klatrehallen

Bouldering Klatring usikret Klatrevegg Vanskelighetsgrad

Skriftskala – Den vanligste vurderingsskalaen i Europa og Asia

Det starter på 1, selv om problemer med karakterer under 3 er sjeldne. Og buldringproblemer som er rangert med 6 eller høyere vanskelighetsgrad, får et brev fra “A” til “C”. Pluss -tegn legges også til for å videreutvikle notatene. For eksempel er et 6A + -problem vanskeligere enn et som er klassifisert 6A.

Fontskalaverdier kan imidlertid konverteres til V-skalaverdier og omvendt. Burden of Dreams, V17 bouldering -problemet som er nevnt ovenfor, er en 9A på skriftskalaen.

Fontskalaen brukes av steinblokker i Europa og Asia

Bouldering klatrevegg vanskelighetsgrad

Kjøp behagelige klatresko

Bouldering klatrevegg vanskelighetsgrad

Og bruk kritt for klatring

Bouldering klatrevegg idrettshall

Øvelse skaper mestere

Bouldering Klatring uten tau Klatrevegg Vanskelighetsgrad

sikkerhet

Steinvegger er vanligvis ikke høyere enn 6,1 m, noe som gjør sporten mye tryggere enn gratis soloklatring. Likevel er mindre skader som forstuede ankler og håndledd vanlige blant steinblokker. Dette er fordi buldringproblemer vanligvis er mer komplekse enn andre klatredisipliner, noe som fører til hyppigere fall. For det andre faller fjellklatrere vanligvis til bakken fordi de ikke støttes av et tau eller et belay.

 Bouldering er tryggere enn gratis soloklatring

Bouldering Klatring Hopphøyde Klatrevegg Vanskelighetsgrad

For å minimere skader plasserer steinblokker kollisjonsklosser nær steinblokken for å tillate en mykere landing i tilfelle fall. Du kan også ha en eller flere spottere. Disse hjelper til med å omdirigere klatreren til putene. Steinblokker bruker vanligvis de samme høstteknikkene som brukes i gymnastikk. For å senke fallet, plasser deg selv slik at når du lander, blir støtet fordelt over hele kroppen din for å unngå knekte bein.

Det er også forskjellige fallteknikker som kan brukes for å unngå kroppsskade

Buldring, klatring, klatrevegg, vanskelighetsgrad, sikkerhetsmatter

Hva du kan forvente når du først prøver buldring?

Å lære seg steinblokker er en prosess. Det grunnleggende om bouldering inkluderer å lære sportsspesifikke kroppsbevegelser, for eksempel å holde hoftene nær veggen og ikke gripe overdrevent i håndtakene.

Det er også en mental komponent. Du må lære å roe tankene dine når du er høyt fra bakken. En innendørs buldrevegg gir en utmerket læringsmulighet for nybegynnere.

Bouldering er en intens sport som styrker muskler, sener og leddbånd

Hva er bouldering klatrevegg vanskelighetsgrad

Klatrehaller varierer avhengig av beliggenhet, men “problemene” er vanligvis fargekodet. Start med enkle problemer for å utvikle dine ferdigheter. Hvis treningsstudioet bruker vurderingsskalaene som er nevnt ovenfor, se etter de buldringproblemene merket “V0” eller “4”.

Klatrevegg opp til hopphøyden

Bouldering Sportsklatring Klatrevegg Vanskelighetsgrad

Forvent å bli sliten raskt. Bouldering er en intens sport som styrker muskler, sener og leddbånd som du neppe vil bruke på andre områder av livet ditt. Og det vil bare skje i tide.

Hvis du prøver for hardt i begynnelsen, kan det føre til skader som bare vil bremse fremgangen din. Så vær forsiktig og ha det gøy å gjøre det!

Du kan også øve på buldring med barnet ditt

Bouldering Klatring Klatrevegg Barn Vanskelighetsgrad

Nyt buldring med venner utendørs!

Bouldering Climbing Climbing Wall Rock ClimbingBuldring, klatring, sosialt samvær Bouldering fjellklatring usikret Bouldering Klatring usikret i naturen Vanskelighetsgrad Klatring av steinblokkerKlatring uten tau VanskelighetsgradBouldering fjellklatring usikret utendørs