Det er kaldt ute, hendene er nummen og føttene kan ikke mer føles. Det som da kan varme opp raskere og gi en koselig varme, som en peis. Sitter ved den åpne ovnen, ser de små flammene brenne ned og ser på de glødende tømmerstokkene og kjenner den koselige varmen over hele kroppen. Peisvarme er og er fortsatt en av de mest populære måtene å unne seg en varmekilde. Du kan ikke bare varme opp et hvilket som helst rom, uansett hvor stort det er, med din varme kilde, men også gjøre det til et favorittsted visuelt.

peiser etanol miljøvennlig stue rundt teppe

Et høydepunkt ikke bare på ferie – peishjørnet

Vinterferierende kjenner dette synet og følelsen: Sitter i en snødekt trehytte i hjørnet av peisen, drikker en varm grog og veden knitrer i peisen og avgir en utrolig vakker varme direkte inn i rommet.

Hvorfor skulle du ikke bare oppleve denne fantastiske følelsen hjemme også? Tross alt er det ikke så vanskelig å installere din egen peis, spesielt hvis du eier leiligheten eller huset. Utallige peisvarianter med forskjellig utstyr og til forskjellig bruk tilbys. Fra en liten komfyr med fem kilowatt varmekraft, for eksempel på kjøkkenet, eller til og med føydale peiser som kan varme opp hele hus og delvis kan mates med pellets. Rundt finn den perfekte peisovnen for å kunne, bør du ta deg litt tid og nøye inspisere utvalget. Tross alt er installasjonen av en peis i huset og leiligheten ikke bare ferdig og er vanligvis et permanent, engangskjøp og solid kjøp så lenge som mulig.

peiser utendørs familie hjem moderne design

Å kunne sitte ved peisen er et must!

Hvis peisen er i stua eller på kjøkkenet, bør du faktisk vurdere om du ikke skal sette opp og koble peisen på en slik måte at du kan sitte rett ved siden av den. Hvis du tar skorsteinene i fjellområder som Sveits, Østerrike eller Bayern som modell, kan du definitivt bruke varmen selektivt og målrettet. Ideen om peisen i stua rett foran sittegruppen eller sofasettet er også veldig hyggelig, men hvis du for eksempel hovedsakelig er på det store spisekjøkkenet og hele familien sitter der sammen er det ikke et alternativ å bygge en peis med sitteplasser rundt det samtidig. Varmen i en ovn kan ikke bare gi avslapning, men kan også gjøre det lettere å takle akutte sykdommer bidra og er derfor et verdifullt bidrag til en sunn livsstil, spesielt i den kalde årstiden.

peiser brensel rundt salongbord sofa kamin stue

En liten peis gjør det også

Hvis du ikke har så store rom eller hvis plassen ikke lar deg bygge inn en stor peis, kan du bytte den ut med en mindre variant. Det er peiser av nesten alle størrelser, ytelser og eiendommer som passer for alle rom. Det er viktig å vite på forhånd hvor nøyaktig en tilkobling for det respektive ytre skorsteinsrøret er tillatt og mulig. Skorstensfeier er de beste menneskene å snakke med. De kjenner forholdene der for eksempel en skorstein kan kobles til og installeres.

peiser brensel stue spisestue

Valget av peiser er gigantisk og alt er mulig fra klebersteinpeiser, kakkelovner til gassbranner og elektriske peiser. Selv den minste nisjen i leiligheten kan til slutt brukes til en peis hvis de grunnleggende kravene er oppfylt.

peiser bio etanol gass moderne design stue