Det vil ikke vare lenge før vinteren kommer til de siste trekkene og erstattes av det milde og solfylte vårværet. Som vi allerede har rapportert i de siste innleggene, føles hver kropp treg og tung etter vinteren. Av denne grunn tar mange mennesker den typiske våren detox dietter. Dermed fornyer de cellene sine og tar vare på en vakker, ny begynnelse av våren. En viktig del av kroppen er selvfølgelig huden vår, som er sprø og fargeløs selv etter vinteren. Varmluften har på ingen måte en god effekt på vår populære hud. Derfor tenkte vi på å skrive en artikkel om hudpleie, nemlig om hudpleie med urter. Tips om hvordan du lager din egen naturlige kosmetikk kommer snart. Vi streber etter å være nyttige og informative som alltid.

Hvis du vil lage naturlig kosmetikk selv, må du kjenne medisinske planter og urter godt 

Lag naturlig kosmetikk selv

Lag naturlig kosmetikk selv – hvilke urter passer?

Før du vil lage din egen naturlige kosmetikk selv, må du kjenne egenskapene til huden din godt. Generelt er det noen få grupper av urter som passer for alle hudtyper. Både intern og ekstern bruk av urter vil påvirke tilstanden til huden din.

Du kan berolige irritert hud med kamille, ryllik og calendula. Hormonelle hudproblemer kan reguleres med fennikel, munk pepper og clary salvie. Lavendel og myrt stimulerer sunn cellevekst.

Naturlig urtehudpleie er uten tvil det beste for huden vår

Lag naturlig kosmetikk selv urter for huden

Hudproblemer forårsaket av stress kan løses med sitronmelisse og merian. Med rødkløver og brennesle hjelper du kroppen med å skille ut giftstoffer, noe som er en viktig forutsetning for vakker hud. Venner av vakker hud er fortsatt villurtene smørbrød, rødkløver, trollhassel og selvfølgelig kamille og merian. Disse medisinske plantene kan vellykket brukes som infusjon, eterisk olje eller andre ekstrakter. Helt naturlige eteriske oljer er perfekte for hjemmelaget kosmetikk.

Urtsalver og kremer kan tilberedes raskt og enkelt hvis du følger noen få regler

Lag naturlig kosmetikk selv med urtesalver

Sunne våroppskrifter for huden

Hvis du allerede vet litt om urter og vil lage din egen naturlige kosmetikk selv, gjør du det beste for huden din. Huden, spesielt ansiktshuden, trenger regelmessig rensing, fuktighet og velvære. Derfor legger vi til noen naturlige urteoppskrifter som du enkelt kan lage selv.

Spesielt ansiktets hud trenger skånsom, daglig pleie 

Lag din egen naturlige kosmetikk rosevann

Urte ansikts toner

Svake urteinfusjoner er gode som ansikts toner. Hell 2 ts fersk eller 1 ts tørkede urter med 250 ml kokende vann og la det trekke i 15 minutter. Deretter skal væsken siktes. Når den er fylt i et glassbeholder, kan infusjonen holde seg frisk i opptil 4 dager.

Mange medisinske planter har gunstige effekter på huden vår

Urter eterisk olje

Avhengig av hudtype brukes urter for å lindre hudirritasjoner og irritasjoner 

Naturkosmetikk lager selv tørr hud

NB! Fet hud– rosmarin og myrte

         Tørr hud– Lavendel- og kamilleblomster

         Eldre hud– Marigold blomster og sitronmelisse blader

         kviser– Rødkløverblomster og blader av blader

Grunnstoffet i en urtekrem er enten den essensielle oljen eller en urteinfusjon 

Lag ansiktsmaske med naturlig kosmetikk

Havre honningmaske med kamille

Havre har en mild peeling effekt, mens honningen gjør huden glatt og smidig. En kamilleinfusjon har en betennelsesdempende og beroligende effekt. Masken er egnet for alle hudtyper. En svak infusjon kan lages av 2 ts fersk eller 1 ts tørket urt, som helles over med 250 ml varmt vann og får trekke i 15 minutter. Etter avkjøling, bland infusjonen med 4 ss havregryn og 2 ss honning for å danne en pasta. Denne pastaen påføres på den rensede huden og får lov til å virke i 20 minutter. Huden skylles deretter ut med lunkent vann.

Kamille vil bli hovedkomponenten i hjemmelaget kosmetikk 

Lag naturlig kosmetikk selv

Ryllik er ikke bare populær som te, men også som en gunstig ingrediens i naturlig kosmetikk 

Naturkosmetikk gjør selv ryllik tørr

Jojoba kakaosmørkrem med lavendel og myrt

Denne lyse kremen er også egnet for alle hudtyper. Først må vi lage en infusjon av 1 teskje friske lavendelblomster, 1 teskje friske myrtblomster og 250 ml kokende vann. Den får stå i 15 minutter, og deretter helles infusjonen i en ildfast form. 3 g kakaosmør tilsettes infusjonen og blandingen varmes opp i et vannbad.

Kviser, kviser og til og med byller kan behandles med urteinfusjoner 

Naturkosmetikk gjør deg frisk hud

Under konstant omrøring oppløser og absorberer kakaosmøret de sunne urteingrediensene. Tilsett 4 ss jojobaolje dråpe for dråpe og fortsett å røre kraftig. Blandingen fjernes fra ovnen og omrøres til kremen avkjøles og tykner. Denne kremen kan brukes i maksimalt 4 uker.

Forsiktighet! Hjemmelagde kremer og salver har kort holdbarhet 

Lag din egen naturlige kosmetikk lavendel ansiktskrem

Eteriske oljer kan erstatte infusjonene, men selv med disse må du være nøye med de gitte mengdene

Lag naturlig kosmetikk selv ryllik

Hudpleie for hudproblemer

Ved hudskader eller hudirritasjoner kan du selvfølgelig hjelpe deg selv med urtekrem og salver. Men først bør du rense det berørte området med sterkere infusjoner. For eksempel ved kutt er det ekstremt viktig å rengjøre såret først for å forhindre mulig infeksjon. For dette bør du bruke en sterk infusjon av horsetail og ryllik. Det har en antiseptisk effekt og stopper blødningen. Hvis man lider av akne, kan urteinfusjoner føre til forbedring igjen.

Du må alltid skille om du jobber med friske eller tørkede urter 

Lag naturlig kosmetikk selv hudpleie med camille

Urteinfusjoner kan oppbevares i kjøleskap i opptil fire uker og må deretter helles ut

Lag naturlig kosmetikk selv flaskeblomst

Infusjon av kamille eller løvetann vil rense huden og frigjøre porene igjen. Huden kan også lide av eksem. I dette tilfellet kan komprimering med kamilleinfusjon hjelpe og berolige det syke området. Sitronmelissinfusjonene lindrer psoriasis og slapper av de berørte områdene.

Kombinasjonen av lavendel og kamille er godt egnet for personer med tørr hud 

Naturkosmetikk lager selv tørr hud

Tilberedningen av urter er enkel, men også her bør du være forsiktig med plantene

Lag infusjon av naturlig kosmetikk selv

En vellykket urteinfusjon og litt honning styrker hudcellene og får ansiktet til å virke friskt og livlig 

Lag naturlig kosmetikk selv krúter infusjon

Hvis du er uheldig å oppleve en kokeinfeksjon, kan du bekjempe betennelsen med varme timiankomprimer og berolige den med kamille.

NB! En sterk infusjon er laget av 2 ts tørkede urter eller 4 ts friske urter og blader. Hell 250 ml varmt vann over de medisinske urter og la det trekke i 20-30 minutter. (Kun ekstern bruk)

La naturlig kosmetikk selv helle på

Lag naturlig kosmetikk havre selv

Lag naturlig kosmetikk selv myrthe