Som kjent har alle snakket om fornybare energikilder og bærekraft i lang tid. Vekk fra fossilt brensel som olje og gass, mot fornuftig energiforbruk og et minimalt økologisk fotavtrykk! Dette prinsippet bør ikke bare gjelde industri og trafikk, men også levende og hverdagsliv generelt. Det er derfor stadig mer ambisiøse mål og stadig høyere standarder blir satt på alle områder.

Effektivitetshus eller lavenergihus ble for eksempel ansett for å være den høyeste standarden i klimabevisst bygg i Tyskland på 1990-tallet. Deretter fulgte med stigende strømkostnader og raskt utviklende, innovative teknologier det såkalte passivhuset, hvis tekniske oppgraderingsvariant nå er nullenergihuset.

Det som egentlig er et hus med null energi?

Kort sagt, dette er hus som bruker null energi. Med andre ord, et hus med null energi er et hus der en balansert energibalanse oppnås. Fremfor alt spiller konstruksjonsmetoden en grunnleggende rolle-energieffektiv isolasjon og bygningskonvolutt, samt varmeisolerende vinduer på alle vinduer og dører. Eksperter anbefaler også å integrere en vinterhage i huset hvis det er mulig. Dette øker også livskvaliteten ved å gi ekstra lys og behagelig, fuktig luft. I tillegg hjelper en vinterhage med å spare energi og genererer en passende porsjon varme, noe som er spesielt verdsatt av alle innbyggerne i overgangsperiodene.

solcelleanlegg solsystem passivhus null energi hus

Hvordan genereres energi i et hus med null energi?

  • Med varmepumpe: Takket være dette systemet utvinnes varme fra utsiden og gjøres tilgjengelig for huset. Selvfølgelig er energien som genereres av et fotovoltaisk system best egnet her, fordi dette er den eneste måten å snakke om ekte bærekraft.

    En varmepumpe er best egnet for gulv- og veggvarme.

  • Solar termisk: Et slikt termisk solsystem konverterer solenergi til termisk energi og støtter også varmesystemet. Solenergi er spesielt nyttig når det gjelder tilberedning av varmt vann. Avhengig av takets orientering og helning så vel som kollektoroverflaten, øker også mengden termisk energi som genereres.
  • Fotovoltaisk system: Takket være denne teknologien blir solenergi til elektrisitet. Eventuelt overskudd lagres deretter i batterilagring for senere eller sendes videre til varmesystemet i huset.

null energi hus passivhus fotovoltaikk solenergi energieffektivitet

Null energi hus og smart hjem

Det raskt utviklende smarthus -konseptet går hånd i hånd med et hus med null energi. Fordi innovative smarthussystemer også generelt kan redusere strøm og energiforbruk merkbart. Den intelligente kontrollen med smarte radiatorer og termostater samt varmesensorer optimaliserer alle aktiviteter i dine fire egne vegger og beskytter lommeboken og miljøet samtidig. Det er til og med smarte hjemmeprodukter som genererer sin egen driftskraft selv eller de som gjør hjemmet ditt enda mer hjemmekoselig og komfortabelt og gir det bestemte. Hva med for eksempel med en søt solblomst på skrivebordet på kontoret eller på kommoden? Vi synes det er flott!

smart hjem energieffektivisering innovasjon null energi hus

Konklusjon:

Et hus med null energi betyr å tenke fremtidsrettet og leve bærekraftig. Dette reduserer kostnadene og beskytter miljøet. Slike hus setter høyere standarder for å bygge og leve og streber etter stadig høyere visjoner, for eksempel pluss-energi-huset. Dette huset omtales ofte som et lite kraftverk fordi det har en pluss energibalanse.

  Sett opp et smart hjem Spar energi Øk energieffektiviteten