Mange kan fremdeles ikke ta lidenskapen for å skrive poesi på alvor. Å skrive sjelfulle og bevegelige dikt er en sann kunst, fordi det krever mye følelse, kreativitet og fantasi fra forfatteren. 

Teknologien, som til slutt også betyr noe, bør ikke undervurderes. Hvis det tas for lite hensyn til teknologien, vil resultatet høres raskt ut til slutt "ostete", ostete eller overbelastet med klisjeer. 

I motsetning til den vanlige oppfatningen at poesi skriving bare er for naive skolejenter, håpløst forelskede romantikere eller fastlåste rappere, krever et stilig dikt mye konsentrasjon og teknisk talent.

Skrive dikt - tips for sjelfull poesi 4

Før du begynner å skrive, trenger du først et emne. Det i seg selv betyr en stor utfordring for det ene eller det andre. Mesteparten av tiden har du enten allerede en grov ide om hva du vil skrive om – eller så har du mange ideer og temaer som bolter rundt i hodet ditt og ønsker å bli satt på papir. 

I sistnevnte tilfelle er det nyttig å skrive ned alle disse ideene i en liste og legge dem til side hvis du går tom for ideer. Så snart et nytt emne tar plass i hodet ditt, kan du skrive det på listen og alltid ha mange inspirerende emner klare.

I tilfelle du allerede har forpliktet deg til et emne, bør du skrive ned den første glimrende ideen og legge til alle tankene som dukker opp. Etter hvert kan du sortere inntrykkene du nå har visuelt foran deg og sette dem i rekkefølge. 

Skrive dikt - tips for sjelfull poesi 5

Fra nå av støtter disse skrevne notatene hele skriveprosessen, fordi de fungerer som en støtte. Etter å ha behandlet temaet, bør man vurdere hvilken overordnet, abstrakt uttalelse diktet skal uttrykke. 

Hva skal den formidle? Hvilken stemning, følelse og atmosfære bør utløses hos leseren? Er det en grunn til det aktuelle diktet? Diktet er rettet mot et bestemt publikum? 

Tips: passer for festlige anledninger bursdagshilsener med rim som er ypperlige for å uttrykke eller formidle følelser. 

For å stimulere ideene dine, er det tilrådelig å gå til et bestemt sted hvor et spesielt stort antall eller spesielt intense sanseinntrykk venter på deg, for deretter å kunne bruke dem.

Skrive poesi - tips for sjelfull poesi 6

Det spiller ingen rolle om du setter deg ned i en ensom skogrydding eller i en travel gågate. Din intuisjon forteller deg hva tankene dine lengter etter skriftlig. Ankommet på stedet, kan du nå la alle lyder, farger, lukter og inntrykk påvirke deg. Dette vil hjelpe deg med å lage et levende og uttrykksfullt dikt.

Så skriv ned hva du ser, hva du hører, hva du lukter og hva du føler inni. Hvis du designer diktet ditt for en bursdag, og det er et Tekst til bursdagsinvitasjonen bør tjene, kan du få inspirasjon her.

Skrive dikt - tips for sjelfull poesi 2

Diktets oppbygning

Når råvaren er klar, kan du begynne å bygge diktet. Mange diktformer er tilgjengelige for deg. 

Den kan inneholde strofer, den kan deles inn i vers, den kan være kort eller lang, med eller uten rim. Skal hver strofe beskrive sin egen tanke, eller bygger linjene på hverandre? Tenk på den skyggefulle strukturen du hadde i tankene da du først tenkte på diktet ditt og henger deg langs det.

Rim – ja eller nei?

I poesispråket er rimopplegget sentralt. For noen mennesker er et rim en obligatorisk del av diktet. Det trenger imidlertid ikke alltid å være tilfelle. Faktum er imidlertid at å lage rim er en veldig krevende prosess. 

Mange rim er nå veldig utdaterte fordi de har dukket opp for ofte. Generelt bør du tenke nøye på ordene i et rim, fordi de må skape et helhetsbilde når det gjelder innhold, stil og rytme gjennom verset og hele strofe. Et tvungen rim gjør ikke et naturlig inntrykk på leseren.

Skrive poesi - tips for sjelfull poesi 3

Hvis du bestemmer deg for å bruke rim, bør du bare begynne å skrive de første linjene og prøve å finne et rimskjema automatisk. Fordi dette ofte viser seg når man skriver det ned. For de uerfarne presenterer vi noen populære rimordninger nedenfor: Parrimet er den mest brukte rimformen og følger strukturen AABB. Her er det første og andre samt tredje og fjerde vers rim. Det er også det omfavnende rimet, som er bygget opp som ABBA. Så det første og fjerde, så vel som det andre og tredje verset rim. Korsrimet brukes også ofte: ABAB. Det første og tredje, andre og fjerde verset rim. Et ganske sjeldent, men veldig utfordrende rim er halerimet. Den har ordningen AABCCB.

Skrive dikt - tips for sjelfull poesi 1

Bruk semantikk til å male bilder fra ord

Etter de foregående trinnene bør det første utkastet til diktet være på plass. Nå kan du tenke igjen om diktet tar opp følelsene og temaene du ønsket å innlemme i begynnelsen. 

Uttrykker de brukte ordene de tilsiktede intensjonene? Vekker diktet de riktige følelsene hos leseren? Hva utløser ordene mens du leser? Det kan hjelpe å tenke på hvilke spesifikke ordfelt eller stilistiske innretninger som passer diktet når det gjelder emne, atmosfære og innhold. Bruken av metaforer og sammenligninger gir et dikt stor innvirkning. At hvert skrevet ord har på teksttekster sin egen store betydning.

Hvert ord har sin egen betydning, som – avhengig av konteksten – fremkaller en viss assosiasjon hos leseren. Er de riktige ordene brukt for stemningen diktet er ment å uttrykke? Hvilke bilder dukker opp når du leser? Språket vårt er så mangfoldig og lekent at vi virkelig kan gi et snev av liv til diktene våre.