Gardiner og gardiner kan helt forandre et rom og forvandle det til en koselig atmosfære. Så de er en viktig del av interiøret, men ofte blir de neglisjert når det gjelder rengjøring. Når de er hengt opp, trenger de regelmessig vedlikehold akkurat som tepper og sengetøy. Men hvordan gjør du det riktig? Imidlertid vet mange mennesker ikke hvordan de skal ta vare på gardinene i hjemmet. Så lær hvordan du vasker gardinene og gardinene slik at de ser ut som nye igjen etter vask. Nedenfor er våre tips og triks for dette ….

Vask og stell gardiner – hvordan du gjør det riktig!

Vask gardiner tips og triks

Hvordan vaske gardiner og gardiner ordentlig?

Vask gardiner Pleieinstruksjoner Støvsugingstips og -triks regelmessig

Ukentlig vedlikehold av gardiner

Akkurat som du støvsuger tepper regelmessig, må gardiner og gardiner også rengjøres med en støvsuger ukentlig eller to ganger i uken. Bruk polstringsbørsten på støvsugeren til dette formålet. Så du kan støvsuge tunge gardiner. Av og til risting er mer praktisk for lette gardiner. Når du gjør dette, må du passe på flekker eller områder som trenger grundigere vedlikehold.

Vedlikehold gardinene dine ved å støvsuge dem regelmessig

Gardiner vasker delikate stoffer vakuumtips og triks

Vask gardiner i vaskemaskinen

Kontroller pleieetiketten før du legger gardinene i vaskemaskinen. Det skal stå om produsenten anbefaler håndvask, damping, støvsuging eller renseri. Så følg pleieinstruksjonene. Hvis det ikke er noen maskinvaskinstruksjoner, bruk kaldt vann og litt mildt vaskemiddel.

Vask gardiner: se pleieetiketten!

Vask gardiner Pleieinstruksjoner Tips og triks

Delikate blonder gardiner bør vaskes eller vaskes for hånd i en maskepose. Som et alternativ kan du vaske rene gardiner i et gammelt putetrekk for å forhindre skader.

Det er viktig å ikke overbelaste vaskemaskinen for å unngå overdreven krølling av gardinene. Sørg også for å fjerne alle gardinkroker.

Velg riktig vaskeprogram

Vask gardiner Pleieinstruksjoner Tips og triks Vaskemaskin

Hvis vaskemaskinen har et spesialprogram for vask av gardiner, bruk den tilhørende funksjonen. Hvis vaskemaskinen ikke har denne funksjonen, anbefaler vi at du vasker bomullsgardiner på en skånsom syklus på 30 ° med en sentrifugeringssyklus på 600 omdreininger i minuttet. Hvis du har fargede gardiner, ikke glem å legge en fargeklut på dem. Etter at vaskesyklusen er fullført, henger du opp gardinene for å tørke. For å unngå overdreven rynke, stryk dem så snart som mulig, helst når de fortsatt er litt fuktige.

Delikate gardiner kan også vaskes i vaskemaskinen

Vask gardiner i vaskemaskinen tips og triks

Hvite gardiner kan vaskes på 40 °, mens transparente syntetiske gardiner kan vaskes på 30 °. Imidlertid er lin- og silkegardiner mer delikate stoffer, og det anbefales å vaske dem for hånd eller velge et skånsomt vaskeprogram for delikate stoffer ved en maksimal temperatur på 30 ° og en sentrifugeringssyklus på ikke mer enn 400 omdreininger.

Før du legger silke gardiner i vaskemaskinen, må du sjekke om de faktisk kan vaskes, da tørrrens vanligvis anbefales for silke gardiner.

La vasket gardin tørke – legg på eller sett i tørketrommelen?

Vask gardiner i vaskemaskinen velg riktig vaskesyklus

Kan gardiner tørkes i tørketrommelen?

Hvis du har en tørketrommel, kan du også bruke den til gardiner. Men det er veldig viktig å ta gardinene ut av tørketrommelen før de er helt tørre. Så du kan stryke dem mens de fortsatt er fuktige og henge dem opp igjen.

Kjemisk rengjøring

Hvis det står på pleiemerket at gardinene skal rengjøres, må du ta dem med for rengjøring. Ikke prøv i dette tilfellet! Noen stoffer kan falme eller krympe hvis de ikke er tørrrenset ordentlig.

Noen ganger er renseri det eneste alternativet

Gardiner vasker delikate stoffer Tips og triks

Vedlikehold gardiner med en damprenser

Gardinrengjøring med damprenser er også en mulig variant du kan dra nytte av. Du trenger ikke å ta gardinene av stativet i det hele tatt. Derfor anbefales denne rengjøringsmetoden hovedsakelig for gardiner laget av tunge stoffer. Disse bør imidlertid vaskes i maskin i henhold til pleieinstruksjonene. Først da kan du bruke en damprenser med trekkfeste for å rengjøre gardinene. Start fra topp til bunn og følg produsentens instruksjoner.

Bruk damprensere på tunge gardiner

Vask gardiner Pleieinstruksjoner Tips og triks Damprensere

Du er godt bevæpnet med disse tipsene og triksene. Så fortsett og la gardinene og gardinene skinne med renslighet!

Gardiner skinnende av renslighet

Vask gardiner Pleieinstruksjoner Stue Gardiner Vask gardiner