Navnet jackfruit er en av mange anglicismer som brukes på tysk språk i dag. Vi kjenner også denne tropiske frukten som jackfruit eller jackfruit. Den vokser hovedsakelig i de tropiske områdene i Sør- og Sørøst -Asia. Massen kan nytes både moden og umoden, med hvert modenhetstrinn som tilbyr veldig forskjellige smak-, lukt- og teksturprofiler for forskjellige jackfruitoppskrifter.

Hele frukter og deler av treet brukes i tradisjonell asiatisk medisin, mat og kultur. Interessant nok er de lyse oransje kappene til buddhistiske munker nesten utelukkende farget med et pigment hentet fra treverket. Utenfor Asia har jackfrukten vokst til en skikkelig mattrend de siste årene, spesielt som kjøtterstatning i det veganske samfunnet. I dagens artikkel vil vi dele med deg 2 deilige jackfruitoppskrifter som kan gjøres på kort tid. Du kan også finne flere interessante fakta om den populære jackfruit her.

Jackfrukten er den største trefrukten i verden

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen gigantisk frukt eksotisk

Mange kjøttoppskrifter fra asiatisk mat kan lages med jackfruit i stedet

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen soyasaus jackfruit

Jackfruit vs Durian

Ved første øyekast er jackfrukten veldig lik den stikkende og stygg stinkende durian frukt. Imidlertid er denne likheten ikke bekreftet av vitenskapen. Mens durian-treet tilhører den mest blomstrende familien av mallow-familien, tilhører jackfruit-treet den overveiende fruktbærende familien til morbærfamilien. Jackfrukten er derfor nært knyttet til brødfrukt, fiken og selvfølgelig morbær.

Imidlertid har durian og jackfruit en viktig ting til felles – de er forbudt på mange offentlige steder på grunn av deres sterke lukt. Hvis du noen gang har kommet nær et durian -tre, vet du nøyaktig hvorfor så mange mennesker ikke liker lukten. Duften av jachfrukt er derimot en merkelig og intens kombinasjon av tyggegummi, ananas, banan og råte løk som raskt kan overvelde sansene.

Jackfrukten blir ofte referert til som en superfrukt, og ikke bare på grunn av den imponerende bruken. Det er også den største og tyngste trefrukten i verden og kan vokse til nesten 55 kg på en pinne. Som allerede nevnt, høstes jackfrukten på forskjellige stadier av modenhet, avhengig av tiltenkt bruk.

Til høyre en durian, til venstre en jackfruit

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen durian vs jackfruit

Fesenjan med jackfrukt og granateple

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen fesenjan med jackfruit

Umoden vs moden jackfruit – en oversikt over alle forskjellene

Når den er umoden, har den gulgrønne jackfrukten en fibrøs konsistens og tilberedes på samme måte som poteter i mange tradisjonelle eller moderne retter. Kjøttet er hardt, hvitt, med en nøytral smak og aroma. Derfor kan den absorbere krydder og sauser godt. De 2-3 cm lange, ovale frøene kan også tilberedes eller stekes og deretter nytes som mellommåltid mellom måltidene. Smaken deres ligner på kastanjer eller paranøtter.

På grunn av den ekstraordinære fibrøse strukturen er den umodne jackfruit et fantastisk kjøttalternativ. Vegetarianere og veganere kan nyte den eksotiske frukten i nesten alle retter som tradisjonelt bruker kylling eller stekt biff. Og det beste med det? Du kan klare deg uten de mange tilsetningsstoffene du finner i kjøtterstatningsprodukter i supermarkedet.

Den umodne massen er hvit og smakløs

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om eksotiske kjøtterstatninger for umodent fruktkjøtt

Når den er moden, har den gulbrune jackfrukten en sprø konsistens og spises bare rå. Kjøttet er skinnende gult og smaker fruktig og søtt, som en blanding av eple, mango, ananas og banan. Siden jackfrukten ikke er spesielt holdbar når den er moden, kan den ofte bare finnes i bokser i Tyskland. Det gir et velsmakende, eksotisk notat i nøttemelk smooties, fruktsalater, müsli, iskrem og andre desserter.

Når den er helt moden, smaker jackfrukten søtt og lukter søtt

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen jackfruit gul moden

Hvor sunne er jackfruitoppskrifter?

Selv om jackfrukt er populært som kjøtterstatning, er det ikke en spesielt god kilde til næringsstoffer eller proteiner. 100 gram masse inneholder bare 1,7 gram protein, 1,5 gram fiber og 95 kalorier. Selv om jackfrukt inneholder mye kalium (448 mg per 100 g), kalsium (24 mg per 100 g), vitamin A og C, er det også sukkerrikt (19 g per 100 g). På grunn av det lave fiberinnholdet, kan denne fruktosen føre til blodsukkernivåer, spesielt hos personer med diabetes eller skjoldbruskkjertel. Jackfruit inneholder knapt noen essensielle aminosyrer og regnes derfor som et ufullstendig protein. Personer med latex- eller bjørkepollenallergi bør unngå jackfruitoppskrifter, da de kan utløse en reaksjon.

Så mens jackfruit er deilig og allsidig, bør den bare nytes ved spesielle anledninger, da den ikke gir noen spesielle helsemessige fordeler. Moden hermetisk fruktkjøtt bør unngås, spesielt på grunn av sukkerholdig sirup. Umoden jackfrukt kan kjøpes fra de fleste asiatiske markeder. Bruk alltid latexhansker når du skjærer og oljer kniven din, ettersom latexsaften inni er svært vanskelig å vaske av.

Jackfruit er en deilig komplikasjon, men bare for i mellom

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen jackfruit big moden

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om det eksotiske kjøtterstatningen gul modent frukttre

Vegansk hyrdekake med umoden jackfruit

Shepherd’s pie, også kjent for oss som gjeterkake, er en populær engelsk rett som tradisjonelt tilberedes med hakket lam. Vegetarianere og veganer vil selvfølgelig gjerne klare seg uten det. Det er her den umodne jackfrukten spiller inn, noe som etterligner tekstur av kjøtt. Den følgende oppskriften inneholder ingen animalske produkter og smaker helt fantastisk. For å gjøre dette trenger du følgende ingredienser:

 • 400 g umoden jackfrukt
 • 1 gulrot
 • 1 stang selleri
 • 100 g sopp
 • 1 løk
 • 1 tomat
 • 2 fedd hvitløk
 • 250 ml grønnsakskraft
 • 6 store poteter
 • 3-4 ss vegansk smør eller 125 ml mandelmelk
 • oliven olje
 • laurbærblad
 • salt og pepper
 • Valgfri: vegansk ost

Vask og hakk grønnsakene og jackfruit, riv tomaten. Fres løk, selleri og gulrøtter i en gryte på svak varme i 5-7 minutter. Tilsett sopp og hvitløk og stek. Rør inn jackfruit, tomat, grønnsaksbuljong og laurbærblad. Smak til med salt og pepper. Kok opp og la det småkoke i ca 45 minutter til det er redusert. Fjern laurbærbladet og riv jackfrukten med en gaffel. Fordel jevnt i en ildfast form.

Forvarm ovnen til 200 grader. Skrell potetene, kok dem for å bli myke og renne av. Tilsett melk eller smør, smak til med salt og pepper og mos til en glatt puré. Fordel potetmosen jevnt over det første laget. Drypp med olivenolje, og stek deretter i 30-40 minutter til den er gyllenbrun. Dryss eventuelt revet ost og la den smelte i 3-5 minutter til. Nyt dampende varmt.

Tradisjonell gjeterkake med en forskjell

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen schäferkuchen med jackfruitkjøtt

Disse jackfruktoppskriftene kan lure selv dedikerte kjøttspisere

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen schäferkuchen shepherds pie

Sprø vårruller i filippinsk stil

Bedre kjent som turon på Filippinene, disse søte vårrullene er en populær gatemat der. Tradisjonelt er de laget med filippinske Saba -bananer. Siden denne eksotiske typen banan er vanskelig å komme hit, gir vi deg en oppskrift med plantains. Vanlige Cavendish -bananer blir bare for grøtaktige og nesten overveldende søte etter steking. Strimler av moden jackfrukt ligger inne i vårrullen, slik at når du bite av, smelter begge aromaene i munnen. Så for denne veganske oppskriften trenger du følgende:

 • 9 mellomstore vårrullskaker
 • 1 plantain
 • 150 g moden jackfruit
 • brunt sukker
 • liten bolle med vann
 • olje

Skrell plantainen, skjær den i tredjedeler og skjær den deretter i 3 biter. Riv jackfrukten på langs i strimler. Legg vårrullen på en ren arbeidsflate. Fordel brunt sukker på en tallerken, rull plantanene i den og legg den i midten av deigen. Fordel to til tre strimler jackfrukt på kokelinjen.

Rull opp vårrullen som en liten konvolutt. For å forsegle børstes kantene lett med vann. Forbered ytterligere 8 vårruller og sett til side. Ha oljen i en panne, dryss over litt brunt sukker og varm opp til ca 175 grader. Når sukkeret flyter opp til overflaten, steker du vårrullene i 2-3 minutter på hver side eller til de er gyllenbrune. Legg på et papirhåndkle for å suge opp overflødig olje. Nyt den varm med vegansk iskrem eller pisket krem. god appetitt!

Filippinsk mat inneholder ofte veldig mye sukker

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen turon vårruller

Du kan også hoppe over sukkeret helt

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen turonrullkaramell

Jackfruit -oppskrifter kan være både smakfulle og søte. Denne eksotiske frukten er den beste kjøtterstatningen for alle mennesker som ønsker å unngå animalske produkter i kostholdet. Så hvilke oppskriftsideer skal du prøve først??

Deilig velsmakende kjøtterstatning uten tvilsomme ingredienser

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøttbytterburgeren med zupfbraten

Burgere, donerkebab, durum og kebab kan alle lages med jackfrukt i stedet for kjøtt

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen burger doner jackfruit

Riktig tilberedt jackfruit er nesten det samme som kylling

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen dürüm med jackfruit kebab

Varm karri tradisjonell indisk stil

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen curry med jackfruit

Jackfruit canapes med sursøt saus

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen panert jackfruktsaus

Deilig sommersalat for veganere og ikke-veganer samtidig

Veganske oppskrifter på jackfruit og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningssalaten med jackfrukt deilig fargerik

California maki med jackfrukt og avokado

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen sushi med jackfruit

Disse meksikanske tacoene vil bli en favoritt på sommerfesten din

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen taco vegan jackfruit

Veganske jackfruitoppskrifter og interessante fakta om den eksotiske kjøtterstatningen vegansk pizza deilig