Ikke alt ugress er skapt like. Så mye som vi ønsker å forby disse robuste plantene fra våre hager og gårdsplasser, er noen av dem veldig sunne for oss, og de smaker til og med veldig velsmakende. I dag skal vi avsløre 12 “antatt” ugress som faktisk bør betraktes som nyttige planter. Disse er rike på vitaminer og mineraler og er ideelle for tilberedning av deilige salater, supper og gryteretter.

Sunt ugress og frisk frukt som en deilig salat

sunt salat ugress grådig

Alle de sunne ugressene fra listen vår kan også enkelt fryses og lagres til senere. Du kan enkelt finne de fleste i hagen, i skogen eller på mange brakkområder og enger. Du kan velge dem fra begynnelsen av april til slutten av oktober og dra nytte av deres verdifulle næringsinnhold og gode smak.

# 1 brennesle

ugress sunn nesle

sunt ugress nettle te detox kur

Noen ganger trenger du bare et perspektivskifte. Det er det samme med mange av ugresset, for eksempel brennesle. Når du ikke lenger oppfatter denne bemerkelsesverdige planten som ugress, vil du begynne å se og sette pris på dens mange fordeler. Nettle er rik på vitamin C, jern og kalsium og er en verdifull kilde til styrke og helse for store og små. Deres litt nøtteaktige smak gjør dem til en perfekt ingrediens for supper, sauser og gryteretter. Nettle te er også populær blant mange mennesker. Dens svært drenerende og antiinflammatoriske egenskaper er velkjente og til og med anbefalt av leger og farmasøyter.

# 2 løvetann

løvetann spiser sunt ugress

grønne smoothies løvetann ugress

Den populære løvetannen er ikke bare vakkert solrik, men også veldig sunn. Som en fersk ingrediens til salater og sideretter er den rett og slett uslåelig. Du kan trygt konsumere alle delene. Den hvite melken som kommer ut av stilkene bør imidlertid utelates. Løvetann fremmer fordøyelsen ved å hjelpe leveren og galleblæren til å fungere. Denne lukten smaker deilig selv når den er dampet og er en utmerket erstatning for spinat. Mye rikere på vitamin A og C enn salat, løvetann med blomster, blader og til og med røtter kan spises fra mars-april til oktober.

# 3 Giersch

Grådighet koker sunt ugress

Noen kaller også ugrasbukkfoten fordi den er veldig robust. I stedet for hele tiden å luke det, kan du lage gressgress eller bruke det som krydder for salater i stedet for persille. Giersch har et bemerkelsesverdig høyt vitamin C -innhold og kan spises rått selv i små mengder. Det er også ofte anbefalt av naturopater for gikt.

# 4 vaniljesaus blomst

vaniljesaus spiselig ugress

Denne filigran urten er også veldig rik på vitamin C, så vel som bitre og mineralske stoffer. De små, friske blomstene og bladene er perfekte som et tillegg til salatene dine eller til smørbrødet ditt. Varm og krydret i smaken, det er den perfekte erstatningen for rakett og karse.

# 5 Chickweed

sunt ugress

sunt ugress chickweed

Chickweed er like mild som selve navnet. Det ømme, frodige grønne ugresset kan bli funnet på brakkmark og åker til sent i oktober, så vel som i mange av våre hager. Planten er en rik kilde til kalium, magnesium og jern, samt vitamin A og C. En passende dose vegetabilsk protein er også inkludert. Lagt til supper og sauser, smaker chickweed nesten som erter. Rett og slett super sunt og super deilig!

# 6 Pimpinelle

pimpinelle sunt ugress

Ingen av ugresset som er oppført her, kan overgå Pimpinelle når det gjelder innhold av vitamin C. For dette er virkelig en ekte vitaminbombe. Det er ikke for ingenting at dette ugresset også kalles det lille blodgraset. Den har en sterk blodrensende og slimløsende effekt og kan ofte hjelpe mot halsbrann. Den møre planten nytes best som et friskt krydder i sauser, supper, salater, kvark eller som urtesmør.

# 7 vill hvitløk

sunt ugress vill hvitløk

Dessverre kan denne fantastiske ugresset bare bli funnet fra mars til mai. Da er det riktig tidspunkt å nyte den krydret hvitløksmaken. Deilige sauser, supper, pesto og urtesmør med vill hvitløk bør da være på dagsmenyen oftere. Men den populære ugressen skårer ikke bare med sin smak, men også med innholdet av viktige vitaminer og mineraler som magnesium og vitamin C. Vill hvitløk styrker også immunsystemet, har en antibakteriell effekt og får stoffskiftet i gang..

forsiktighet! Ikke forveksle det med giftige liljer i dalen! Selv om bladene ser like ut, har liljekonvallene ikke en hvitløksduft som vill hvitløk.

# 8 knapp urt (fransk urt)

buttonwort frenchweed ugress

En annen, enda større vitaminbombe blant ugresset er knappurt, også kjent som fransk urt. I tillegg til rikelig med vitamin C og A, inneholder urten også fosfor og magnesium, samt kalium og protein. Du kan spise alle deler av planten og tilberede den som du vil. For eksempel som erstatning for spinat i supper, sauser og salater.

# 9 Sorrel

surt sunt ugress

Du kan høste sorrel og tilberede den deilig til slutten av november. På grunn av det høye innholdet av oksalsyre har den imidlertid en litt sur smak, og det er derfor tilrådelig å bare konsumere de yngre, ømme bladene. Dette vil være veldig viktig, spesielt hvis du har en sensitiv mage. Som en rik, naturlig kilde til jern og vitamin C, anbefales sorrel spesielt for hudsykdommer. Det smaker godt i gryteretter og supper. Du kan også spise den rå i en salat hvis du ønsker det.

# 10 Gundermann

gundermann sunt ugress

Med sin aromatiske og syrlige smak er Gundermann den perfekte krydder på kjøkkenet, til alle slags retter. Den gode nyheten er at du kan høste dette ugresskrydderet det meste av året, selv under snøen. Gundermann er rik på silika, kalium og vitamin C og har en smertestillende og antiinflammatorisk effekt og stimulerer stoffskiftet. Alt smaker godt med dette krydderet – supper, stuinger, gryteretter og salater …

# 11 Den hvite gåsefoten

hvitt gåsefot sunt ugress

Disse ugressene er også kjent som åker og kan finnes nesten overalt. I mange land i Fjernøsten regnes den hvite gåsfoten faktisk som en verdifull grønnsakstype. Og med god grunn, fordi planten ikke bare er veldig sunn, men også veldig velsmakende. Ackermelde kan tilberedes like enkelt som spinat, men det er enda rikere på verdifulle vitaminer og mineraler. Unge blader og skudd er å foretrekke. På grunn av oksalsyren og saponinene den inneholder, bør du ikke overdrive det med forbruket av denne planten og bare nyte den i moderate mengder.

# 12 Hvitløksennep

Hvitløk sennep sunt ugress

Sist, men ikke minst, er det en annen ugress som kan betraktes som en alternativ kulinarisk urt. Du finner planten hovedsakelig i hekker eller busker i hagen eller i skogen. I likhet med vill hvitløk, har denne urten en veldig spesifikk hvitløkslukt, og alle dens deler kan trygt konsumeres, selv når den er rå. Frøbelgene er egnet for å lage sennep og røttene har en lett pepperrotsmak. Og ja, hvitløksrue er like sunt som alle andre ugress på denne listen!

Lag sunne salater, supper og gryteretter med disse deilige ugressene

Å lage sunt ugress

Hva med et deilig urtesmør med vill hvitløk?

vilt hvitløk urtesmør sunt ugress

Eller med en krydret suppe laget av brennesle?

brennesle suppe sunt ugress

Du kan finpusse disse med spiselige blomster og rømme

brennesle suppe med blomster sunt ugress

Brennesle som pesto? Ikke en dårlig idé heller!

luke sunn vegansk pesto med brennesle

Plukker friske pimpinelleblader ….

pimpinelle sunt å spise ugress

… og tilbered den som en pastasaus

ugress pastasaus

Kylling i en salat kan kombineres med feta og rødbeter

kylling salat med rødbeter ugress

Og den hvite gåsfoten er perfekt som tilbehør eller gryterett

hvit gåsefot koker sunt ugress

Løvetann er rett og slett deilig dampet med mandler og hvitløk

dampede løvetann med mandler

Eller foretrekker du den rå i en salat?

løvetann salat sunt ugress

Bare la din gastronomiske kreativitet gå fri og nyt disse flotte “ugressene”!

ugress løvetann sunn mat