Urkorn er definitivt på vei oppover. Gamle korn blir mer og mer populære og med rette. Fordi disse ikke bare er mye bedre, men også mye sunnere enn moderne korn. Dette faktum har vært mistenkt en stund, men det har allerede blitt vitenskapelig bevist av mange studier fra forskjellige organer. Du kan finne ut fra oss i dag hva som egentlig skiller de gode gamle ørene fra konvensjonelle korn og hvilke 7 historiske gamle kornsorter du bør inkludere i din daglige meny.

Gamle korn er ekte helsekamre

spise sunne gamle korn glutenfrie

Hvorfor er gamle kornsorter så populære?

Riktignok bør personer med cøliaki eller hveteallergi også klare seg uten disse rustikke korntypene eller i det minste søke grundig medisinsk råd. Men hvis du har glutenintoleranse, kan noen av disse kornene nytes med måte.

Fordi i forhold til de moderne korntyper inneholder de gamle mye mindre gluten, og noen, for eksempel original hirse, inneholder til og med ingen i det hele tatt.

Mest av alt er gamle korn svært gunstige for hjertets helse. Regelmessig inntak av brød, pasta eller grøt med dette kornet kan senke kolesterolnivået og blodsukkernivået betydelig og bærekraftig. Dette beskytter blodkar og hjerte og gir potensiell beskyttelse mot slag og hjerteinfarkt.

Den perfekte frokosten – gammelt korn med nøtter og friske bær

gammel frokostblanding sunn frokost

I tillegg inneholder gamle korn en betydelig mengde fettløselige antioksidanter som har antiinflammatoriske effekter i kroppen og beskytter cellene mot skadelige frie radikaler. Mineraler som jern, kalium og magnesium samt vitamin B og E er andre verdifulle ingredienser som forklarer de mange helsemessige fordelene med gamle korn.

La oss nå se nærmere på hvert av disse syv gamle kornene!

Einkorn

einkorn gamle frokostblandinger

Einkornhvete er kjent for å være den eldste korntypen. Den ble først sannsynligvis laget rundt 10 000 f.Kr. Dyrket i området mellom elvene Tigris og Eufrat. Hemmeligheten bak den karakteristiske gullgule fargen ligger i det høye innholdet av karotenoider som lutein. Disse viktige stoffene er spesielt viktige for å fremme syn og hudhelse. Selv om einkorn ikke er like produktiv som konvensjonelt korn, skårer det med robusthet og utmerket smak. Du kan ikke bare tilberede sunne brød og deilige bakevarer fra det, men også pasta, supper eller müsli.

Emmer (farro)

emmer farro gamle korn

Dette verdifulle gamle kornet tilhører også de historiske hvetesortene. Det var allerede kjent i Mesopotamia rundt 8000 f.Kr. De gamle grekerne og egypterne så vel som romerne brukte emmeren, også kalt farro, som en viktig stiftmat. Denne typen korn er rik på vegetabilsk protein og mange mineraler. I tillegg er det mye mer utholdelig for mennesker med glutenintoleranse sammenlignet med moderne hvete. Dette skyldes hovedsakelig at gluten i den har en helt annen sammensetning og er mye lettere for menneskekroppen å bruke.

Original stavet

gamle spelt gamle korn

Den originale stavemåten er også ganske rik på proteiner og mange mineraler. Selv om denne typen korn inneholder gluten, beskrives den som godt tolerert. Det verdifulle proteinet og det høye sinkinnholdet gjør dem til en viktig del av et sunt kosthold, slik Hildegard von Bingen (1098-1179) hevdet. Original spelt har en behagelig nøttesmak og er et utmerket alternativ til hvete. En av de mest populære variantene her i Tyskland er det svabiske bygningsområdet Spelz.

Urbyg

gamle kornsorter opprinnelig bygg sunt

Dette gamle kornet var mest populært rundt 3000 f.Kr. Og etablerte seg raskt som et alternativ til emmer og einkorn. Bygg er like rik på sunne næringsstoffer, men har mindre gluten. Av denne grunn har den lenge vært hovedsakelig brukt som fôr til husdyr og som ingrediens i øl, maltkaffe og brennevin. For øyeblikket er imidlertid primærbyg tilbake på moten og oppfattes av mange treningsfans og kokker som sunn, kulinarisk inspirasjon.

Eldgammelt rug (skogbelastet korn)

oppdage gamle korn

Samtidig krydret og søtt i smaken, er gammel rug en mindre kjent gammel kornsort. Likevel er det allerede en populær ingrediens i pepperkaker og brukes av noen bakere til duftende brød eller andre bakverk. For første gang ble det funnet gammel rug i Midtøsten rundt 8000 f.Kr. Dyrket. I dette landet kalles kornet ofte for skogkorn.

Teff (dverghirse)

teff dverghirse gamle historiske kornsorter

Også kjent som dverghirse, er dette gamle kornet, som alle andre hirsevarianter, helt glutenfritt. Imidlertid er det bedre å ikke spise den rå, fordi teff inneholder mye tanniner. I noen tilfeller kan disse føre til fordøyelsesproblemer ved inntak av rå hirse. De største voksende områdene for teff er i Øst -Afrika, spesielt i Etiopia. Den originale hirsen er perfekt til grøt og semulegryn samt til deilige orientalske flatbrød.

Khorasan hvete (Kamut®)

kamut khorasan gamle korn

Ikke for ingenting, også kalt Kamut® “Earth of Soul”, er Khorasan en korntype som er mer enn 6000 år gammel. Deres antatte hjem er Egypt. Dette gamle kornet inneholder 30% – 40% mer protein og mineraler enn hvete og har en umiskjennelig nøttesmørsmak. Det antas at Khorasan oppsto som en naturlig hvetehybrid. Ørene og kornene er merkbart større enn hvete og er derfor perfekte som tilbehør eller til gryteretter i stedet for ris.

Khorasan er et bemerkelsesverdig gammelt korn som høres nesten mytisk ut

gamle korn khorasan kamut

Ikke gå glipp av disse fascinerende gamle kornene. Stol på god organisk kvalitet og dra fordel av de mange vitale stoffene, som er et sunt pluss for kropp og sjel!

Stolte hveteører fra fortiden

khorasan kamut historiske korn

Slik ser høstet einkorn ut

Einkorn gamle korn

Spis emmerkorn riktig

farro emmer spise gamle korn sunne

Frodig grønn dverghirse

grønne stilker teff dverg hirse frokostblandinger

Og det er teffkornene og melet

teff gamle historiske frokostblandinger

Original spelt er også egnet for gryteretter og andre retter

ren spelt gamle historiske frokostblandinger

Feir at de historiske kornene kommer tilbake!

gamle frokostblandinger glutenfrie sunne