Ambrosia -anlegget sprer seg mer og mer for hvert år her i landet. Det ser veldig ydmyk og vanlig ut, men det er en stor fare for menneskers helse. Fordi dessverre er ambrosia -planten en av de sterkeste og mest aggressive allergenene i verden. I dag vil vi gjerne avsløre for deg hvordan du kan gjenkjenne ambrosia og hva du kan gjøre i et slikt tilfelle.

Om sommeren blir ambrosia -stilkene mørkerøde 

ambrosia planteknopper

Ambrosia artemisiifolia – opprinnelse, utseende og distribusjon

Også kjent som ragweed eller ragweed, tilhører planten den store solsikkefamilien. Deres opprinnelige hjem er Nord -Amerika. På midten av 1800 -tallet ble ambrosia imidlertid introdusert for Europa, og siden har det vært på sin raske seier.

På grunn av klimaendringer og internasjonal handel erobrer det eksotiske stadig større territorier, enda mer mot nord. I Tyskland har den aggressive neofyten tidvis blitt en skikkelig plage.

Selv om ambrosia -planten ofte forveksles med den vanlige krusen, kan den faktisk skilles tydelig fra den. Faktisk er bladene allerede dobbeltnålede og taggete, men hårete sammen med stilken. Krusen, derimot, har ikke slik hår og bladene er sølvgrønne på undersiden. Ambrosia -planter vokser vanligvis til å være ganske store, opptil 1,5 meter. Stenglene er tykke og tøffe, og blomstene ser veldig karakteristiske ut. Hver plante har hann- og hunnblomster samtidig. De første ligger ved tuppen av blomsterstandene og er gulaktige. De ser nesten ut som druer. Hunnene sitter lavere, i plantens bladaksler.

Ambrosia er allerede godt etablert i Europa 

ambrosia plante farlig allergi

Ambrosia artemisiifolia er en ettårig plante, men den har veldig værbestandige og spirende frø som er egnet for forplantning selv etter mange år. Noen ganger kan Ambrosia psilostachya også sees, som er en flerårig og kan spre seg gjennom røtter i flere år. Begge typer Ambrosia finnes hovedsakelig som ugress i åker og enger, samt på veikanter eller på brakkmark. Men de vokser heller ikke sjelden i våre hager og parker. Oftest bæres de av vinden eller spres av fuglefrø beriket med frøene sine.

Slik ser unge planter ut 

ambrosia plante

Hvorfor er ragweed -planten farlig?

I likhet med den gigantiske hogweed, bør ambrosia tas på alvor. Fordi det kan forårsake alvorlige klager for oss mennesker. Det handler om ragweed allergi, som fremdeles kalles “ragweed høfeber”. Dette er forårsaket av plantens pollen. De er så aggressive at selv folk som ikke er allergiske mot pollen kan lide av dem. Ifølge spesialiststudier skyldes dette hovedsakelig at pollen er veldig ørlite og kan trenge dypt ned i bronkiene. Sammenlignet med pollen fra andre gress, er disse av ambrosia fem ganger sterkere.

Man snakker om en sensommerallergi 

allergi ambrosia plante

Blomstringstiden til ambrosia -planten er vanligvis i juli og kan noen ganger vare til oktober. Dette betyr at det tyngste pollentallet på sensommeren og til og med på høsten er en reell plage for allergikere. Ambrosia pollen er også i stand til å reise ekstremt store avstander og kan fly veldig lenge og veldig høyt i atmosfæren. Det er derfor de lett kan krysse grenser og sprer seg raskt i mange europeiske land.

Hva bør gjøres med ambrosia??

For at vi alle skulle erklære krig mot farlig ugress, ville det være fornuftig å holde et øye med dem. Så hvis du finner et stort antall av dem et sted, bør du umiddelbart rapportere dem til de aktuelle myndighetene. Selv om det fremdeles ikke er noen plikt til å rapportere ragweed i Tyskland, som tilfellet er i Sveits, anses rapportering som hensiktsmessig. Dette er den eneste måten å ødelegge de invasive Ambrosia -plantene på riktig måte.

Eksperter vet nøyaktig hva de skal gjøre med plantene

ødelegge ambrosia -anlegget

Hvis du bare merker en enkelt plante i hagen din eller andre steder, kan du prøve å fjerne den selv. Hvis du er allergisk eller har akutte klager, bør du heller la det stå og ringe andre for å hjelpe. Ellers trekker du planten og røttene ut av jorden. Legg dem i en pose og kast det i husholdningsavfallet. Gjør alltid dette med ansiktsmaske og hansker. Fordi pollen ikke bare kan forårsake høysnue, tørr hoste og hodepine, men også kontaktallergi, noe som kan føre til eksem og ubehagelige utslett.

Du bør være spesielt forsiktig i blomstringsperioden

ambrosia plante pollenallergi

Noen naturopater bruker akupunktur mot ragweedallergi 

akupunktur mot ambrosia allergi

I alle tilfeller, hvis du oppdager en ragweed -plante i hagen, må du være årvåken og forsiktig. Handle som beskrevet ovenfor og vær ansvarlig og vis solidaritet med andre. La oss sammen gjøre alt for å bekjempe denne aggressive ugresspesten. Med det i bakhodet, ha en fin sensommer og vær sunn!

Planten er ikke så vanskelig å se 

farlig ambrosia plante

Unngå nærkontakt, spesielt hvis du er allergisk

ambrosia allergi symptomer

Ragweed pollen er mye verre enn andre allergener 

ambrosia plante allergitips

Ikke undervurder faren! 

ambrosia plante farlig

ambrosia plante blader stilk

ambrosia planteallergi

allergifremkallende ambrosia plante sommer

ambrosia plante blader

ambrosia plantefelt

ambrosia plantestamme