Har du sett denne merkelige, eksotiske frukten på det ukentlige markedet? Den bitre agurken ser ganske uvanlig ut og tiltrekker umiddelbart alles oppmerksomhet. Den har en oval, langstrakt form og et rynket skall som ser ut til å være dekket av vorter. Den bitre agurken er allerede kjent som en sterk medisinsk plante i gammel kinesisk medisin, og har også sitt gode rykte som supermat i dette landet. Nedenfor er noen av helsemessige fordeler med bitter agurk og hvordan du kan forberede dem.

Bitter agurk ligner våre innenlandske agurker, men de smaker veldig bittert

bitre agurk helsemessige fordeler

Bitter agurk – den bisarre eksotiske har alt

Momordica charantia, som bitter agurk vitenskapelig kalles, kommer opprinnelig fra India og Kina og har en lang tradisjon bak seg. Ikke bare kjente tradisjonell kinesisk medisin sitt store potensial som medisinsk plante, men den har også alltid hatt sin velfortjente plass i Ayurveda.

Selv da ble det laget te og infusjoner fra bladene, og selve frukten ble brukt på forskjellige måter. Planten er fortsatt kjent som bitter melon, balsampære eller goya agurk.

Modne frukter blir gule og oransje

bitter agurk sunne fordeler

Det er derfor bitter agurk er så sunn!

Bitter agurk er verdsatt for sine påviste blodsukkersenkende egenskaper. Dette ble allerede forklart i de gamle tradisjonene, men nylig også bekreftet av forskere fra University of Giessen i en vitenskapelig studie. Ikke bare med prediabetes, men også med type 2 diabetes generelt, bør den bitre agurken kunne hjelpe bærekraftig ved å påvirke blodsukkernivået. Denne svært viktige egenskapen til den eksotiske planten skyldes den høye mengden charantin. Det er et sekundært plantestoff fra gruppen av fytosteroler. Disse kjemiske forbindelsene forekommer fritt i naturen og er kjent for sine hypoglykemiske effekter.

En skikkelig helbredende gave fra naturen

bitter melon bitter agurk sunne fordeler

Men den bitre agurken kan gjøre enda mer. Hun er den perfekte allierte på veien til et sunt, bærekraftig vekttap. Saponinene og lipidene i den har en appetittdempende, forbedrer fettforbrenning og er et effektivt middel mot forstoppelse.

Te drikkes ofte fra plantens blader for et sunt vekttap

bitter melon te bitter agurk sunne fordeler

Bitter melon sies også å være effektivt mot virus. Det fungerer som et naturlig antibiotikum og øker kroppens forsvar. Ekstraktet så vel som selve massen kan hjelpe mot psoriasis og akne og favorisere fastere og skinnende hud. Den eksotiske frukten sies å ha kreftdempende egenskaper.

Sist, men ikke minst, må det huskes at bitre agurker er rike på vitamin A og antioksidanter og dermed ikke bare fremmer hud og syn, men kan også bremse aldringsprosessen til cellene. Du kan vanligvis kjøpe bitter agurk fersk på ukentlige markeder fra oktober til april. Disse er også tilgjengelige i form av kapsler eller ekstrakt som kosttilskudd på apotek.

Friske, ikke helt modne frukter

eksotisk frukt bitter agurk sunn

forsiktighet! Å spise bitter agurker i store mengder kan ha helseskadelige effekter. Barn har ikke lov til å innta frukten i noen form fordi den ganske enkelt kan være for sterk for dem. Gravide kvinner får heller ikke gjøre det, fordi det er stor risiko for for tidlig fødsel eller spontanabort. Tidligere ble bitter agurk til og med brukt som et naturlig abortmiddel.

Veldig viktig! Denne informasjonen kan ikke erstatte profesjonell ekspertise. De er kun veiledende og er ikke ment å fremme selvdiagnose eller selvmedisinering. Søk derfor råd fra legen din før du tar et kosttilskudd med bitter agurk eller inntar frukten.

Bitter agurk er egnet som ingrediens i ansiktsmasker

bitter agurk goya agurk sunn hud

Dette gjør huden mykere og renere

sunn hud med bitter agurkekstrakt

Hvordan tilberede bitter agurk?

I asiatisk mat tilberedes bitre agurker på forskjellige måter som grønnsaker. I prinsippet kan disse også spises rå, men de smaker ekstremt bittert. De bitre stoffene er bare tilstede i en minimal mengde når de fremdeles er umodne. Det er best å koke fruktkjøttet kort i saltet vann. På den måten mykes den bitre smaken mye. Du kan også behandle den bitre agurken i krydrede retter, steke den, bake den eller marinere den og server den som en krydret siderett.

Chipsene laget av bitre agurker smaker deilig

bitter agurkflis sunn

Før du forbereder, vaskes fruktene, kuttes og skrelles godt. De røde frøene til den bitre agurken fjernes. Noen ganger blir disse også malt og gjort til et krydder. I utgangspunktet, jo mer moden frukten er, jo mer bitter er den i smaken.

De eksotiske agurkene passer også godt til krydrede retter 

sunt å spise bitter agurk bitter melon

Bare prøv selv om den bitre agurken er noe for deg. Det er mulig at det eksotiske virkelig vil overbevise deg og vinne deg over med sin unike smak og mangfoldige positive egenskaper.

Ha det gøy med forberedelsene og en god, sunn appetitt!

bitter melon bitter agurk fordeler sunt

bitter melon frukt bitter agurk

skåret bitter agurk med frø

grønn bitter agurk sunne fordeler

moden bitter agurk sunnmoden bitter agurk med frø

bitter agurk frukt sunt