Pakistansk mat – en interessant kulturell oversikt over kulinariske kunst i Pakistan

Hvis du liker eksotisk mat, bør du definitivt prøve pakistansk mat. Dette var sterkt påvirket av den arabiske og indiske kulturen og kokkekunsten. Men det er ikke alt. Pakistansk mat har mange særegenheter. Alle disse påvirkningene resulterer i en veldig interessant blanding som vi nå vil introdusere for deg.

Hvor ligger Pakistan?

Hvor er Pakistan Kart pakistanske retter

krydder

Sterke, for det meste varme krydder kjennetegner dette kjøkkenet. I stor grad bestemmer de smaken på maten. Selv om bare noen få blir byttet ut, endres dette mye.

I likhet med indisk mat, brukes mange varme krydder i Pakistan.

Du må like smakfulle matvarer for å nyte dem. En bestemt varm pepper brukes. Den vi kjenner har en smak som er altfor mild.

Typiske krydder i pakistansk mat

Pakistansk mat, typiske krydder, orientalsk og indisk påvirkning

Andre typiske krydder er gurkemeie, karve, koriander og ingefær. Garam masala krydderblandingen brukes også. Denne inneholder koriander, kanel, ingefær, spidskommen og grønn kardemomme.

Hvilke ingredienser og krydder trenger du definitivt når du er Pakistanske retter vil lage mat?

pakistansk mat krydder og ingredienser for å lage pakistanske retter

brød

I Pakistan setter du deg ikke ned for et viktig måltid uten brød. Pakistanske folk spiser det som er kjent som rotibrød. Det er veldig sunt fordi det er laget av fullkornsmel. Det ser ut som pita, og det er bakt i ovnen eller på en spesiell kokeplate.

Rotibrød er navnet på det typiske brødet i Pakistan, som er veldig likt indisk brød

pakistanske retter retter pakistanske rotibrød

Pakistansk brød 

pakistansk mat typiske retter med brød

Populær mat

Biryani er uten tvil den mest populære retten i pakistansk mat. Den er laget av ris og kalvekjøtt eller lam. Du må legge til krydder av koriander, spisskummen, rød pepper, laurbærblad. Videre må du krydre med muskat, varm pepper og kardemomme.

Den pakistanske retten, Biryani

pakistansk mat typiske biryani -retter

Kitchari er en annen typisk rett i det pakistanske kjøkkenet. Her blander du røde eller gule linser med ris. I tillegg tar du løk, tomater, en potet. Den er krydret med spidskommen, ingefær, karri, koriander, gurkemeie og muskat. Smaken kan ikke sammenlignes med noe annet.

Kitchari – en rett laget med linser og ris

Kitchari pakistanske retter typiske retter

Tradisjonelle pakistanske retter

pakistansk mat typiske retter kitchari

Deilige desserter

Det er ikke mangel på gode desserter i det pakistanske kjøkkenet. De inneholder mange av krydderne som finnes i vanlige retter. Du fortsetter å bruke mye nøtter, brunt sukker og melk.

Pakistansk dessert med pistasjenøtter og mandler

Pakistansk mat typiske desserter med mandler og pistasjenøtter

drikkevarer

De fleste pakistanere er muslimer. Du drikker ikke alkohol på grunn av det. En innfødt variant av den tyrkiske Ayran vi kjenner er utbredt der. Om morgenen er denne yoghurtdrinken søt, og til lunsj – salt.

Den forfriskende yoghurtdrikken kan være søt eller salt

pakistansk mat typiske drinker søt eller salt lassi

mango lassi

pakistansk mat typiske drinker Mango Lassi

Dette er noen typiske eksempler fra pakistansk mat. Hvis du prøver disse, vil du være godt kjent med deres smak. Du vil definitivt like det, men ikke glem, det er mye mer å eksperimentere med!

Lammefat med chili og koriander

pakistansk mat typiske retter lam massaman curry

Pakistanske retter serveres med ris og yoghurt

Indiske og pakistanske retter serverer typiske krydder og mat

Kyllingrett med spinat med brød

pakistanske retter smaksatt med koriander

Dal Makhani – en deilig linserett med yoghurt

pakistansk mat typiske retter dal makhani pakistansk mat typiske retter aloo goshtPakistanske retter fra Orienten Pakistanske retter Chana Dal Vada CurryIndisk og pakistansk mat typisk mat pakistansk mat typiske retter Baghare BainganPakistanske kikerter Pulao Pakistanske retterpakistansk mat typiske retter kylling tikkapakistansk mat typiske retter med krydderEgg karry pakistanske retter typiske retterpakistansk mat typiske lamretter dumbay ki nihari