Sunt og deilig – fisk og sjømat

Fisken og de forskjellige typer sjømat er i de fleste tilfeller forbundet med havbris og solskinn, lange turer på stranden og den varme sommerfølelsen. Sjømaten, som er populær blant unge og gamle rundt om i verden, regnes som en deilig, men samtidig sunn og næringsrik delikatesseforretning. I Japan lever folk gjennomsnittlig lengst – gitt at deres spisevaner og interesser hovedsakelig bestemmes av fisk og sjømat, ris og soya, gir denne statistikken det største beviset på den høye næringsverdien av sjømat. Japanerne spiser 50 ganger mer fisk, 17 ganger mer ris og 3 ganger mer korn enn europeerne. I tillegg blir sjømat sett på som en diettmat – japansk mat inneholder 2 ganger færre kalorier sammenlignet med det daglige kostholdet til andre nasjoner. De siste årene har forskere oppdaget fossiliserte muslingeskall i en hule i Sør -Spania. Fra dette ble det konkludert med at selv neandertalerne, som Homo sapiens, spiste ikke bare kjøtt, men også sjømat for mer enn 150 000 år siden. Utrolig nok, ikke sant …?

Sjømattyper – hva vet du egentlig om sjømat??

sjømat typer deilig å spise

Sjømaten er ganske rik på mange viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler – den inneholder nesten like mye protein som kjøttet, men den er lavere i kalorier. I tillegg inneholder alle typer sjømat mange antioksidanter, viktige aminosyrer som akselererer stoffskiftet og blir derfor enkelt og raskt behandlet av kroppen.

Sjømaten gir deg de uerstattelige omega-3 og omega-6 umettede fettsyrene og har et høyt nivå av vitamin A, D, E og B, kalsium og jod. Sinken hjelper huden med å hydrere den på varme sommerdager. Sjømaten beskytter organismen mot kronisk lungebetennelse og virusinfeksjoner og har en positiv effekt på immunsystemet.

Kom deg nær den marine verden!

Du trenger bare sitron, hvitløk og persille når du tilbereder sjømat for å skape en unik smak som ikke vil bli glemt lenge etterpå. Hvis du legger til en skvett vodka eller hvitvin mens du lager mat, kan du bli kvitt den til tider tunge lukten av sjøen! Men hva liker du best fra det mangfoldige sjømatutvalget?

Sjømatstyper – kamskjell kjennetegnes ved sin utsøkte smak!

sjømatarter deilige blåskjell

  • Blåskjell er en av de mest populære sjømatspesialitetene og er den nest mest vanlige sjømaten (etter østers) fra verdens farvann. Rundt 25 000 arter av blåskjell er kjent for verden, med den sorte bønnemuslingen og den hvite boreren blant de mest verdsatte. Og hva kan vi si om de berømte kamskjellene? Uten dette ville fransk mat ha mistet sin umiskjennelige sjarm for lenge siden! Men hvordan ble navnet på denne blåskjellarten oppfunnet? I middelalderen samlet pilegrimer på Camino de Santiago muslinger fra stranden og hang dem på klærne som bevis på at de faktisk hadde besøkt det hellige stedet. Muslingene lever nå på havbunnen 5 til 40 meter dypt i vannet på Atlanterhavskysten i Frankrike og Spania.

Kreps kan kjøpes i butikker når som helst og tilberedes på en deilig måte

sjømatart kreft

  • Kreps er tilgjengelig i butikkene hele året – både ferske og frosne. Disse sjømatene er rike på fosfor og jern.
  • Østers bør rengjøres grundig med en børste før de spises – vask dem først, åpne dem deretter med en skarp kniv og til slutt vask kjøttet ganske godt igjen. Disse sjømatene smaker veldig godt, selv når de spises grovt med litt sitronsaft. De er en ekte delikatesse og regnes også som et afrodisiakum!
  • Vi kjenner mer enn 2000 reker i dag. Dublin Bay -rekene er de største prøvene, umiddelbart etterfulgt av kongereker (gigantiske reker) og tigerreker, som er de vanligste i Tyskland. Ved hjelp av litt hvitløk, hvitvin og olivenolje kan du gjøre denne sjømaten til en god rett. Men nøye rengjøring før matlaging er også obligatorisk her og bør ikke undervurderes!

Sjømatstyper –

Reker er raske å tilberede og etterlater en uforglemmelig ettersmak i munnen!

reker sjømat

  • Hummeren er den største kreftdyret – omtrent 163 arter er kjent i verden. Denne sjømaten er ganske behagelig i kaldt vann. I Canada ble den største hummeren i historien trukket ut av havet – med en vekt på 20 kg og i en alder av mer enn 100 år, fortryllet og forbløffet prøven hele verden på samme tid! Velg alltid de største hummerne på markedet for å få mer av det deilige kjøttet.
  • Blekksprut bor i de tropiske innsjøene og er en foretrukket marin delikatesse.
  • Tilberedningen av blekksprut er en reell utfordring for den uerfarne kokken; først må du lage denne sjømaten, så kan du enten steke eller bake den – alt avhenger av din egen smak!
  • Sepiaen foretrekker det varme salte sjøvannet; før du lager mat, må du sette dem i marinade.

Sjømatstyper – østers må alltid rengjøres

rengjøring av østers av sjømat

Med litt sitronsaft kunne man også glede seg over det grove forbruket av østers

sjømat arter blåskjell

Sjømatstyper – hummer er ganske velsmakende

sjømatarter hummer

Eksperimenter med oppskriftene og lag forskjellige Sjømatretter også

Nyt deilige sjømattyper

Sjømattyper – sjømaten er populær blant unge og gamle

sjømat fisk hummer

Blekksprut kan kuttes i skiver, paneres og deretter stekes

sjømatarter blekksprut

Sjøfrukttyper – salat med blekksprut 

sjømatarter blekksprut

Sjømatspaghetti er overalt

sjømat typer spaghetti