Den deilige aprikossesongen begynner endelig igjen! I juli og august er de velduftende, saftige fruktene i sesong i Tyskland. Disse er også tilgjengelig i butikkene tidligere, men kommer langveis fra og anbefales derfor ikke egentlig. For å virkelig dra nytte av denne fantastiske frukten når det gjelder smak og helse, bør du velge organisk kvalitet så regionalt som mulig. Du kan finne ut i dag hvorfor aprikoser er så sunne og hva du bør vurdere når du spiser dem.

Mørt og fløyelsaktig, aprikoser er en ekte fest for sansene

deilig aprikos sunn mat

Aprikoser – opprinnelse og voksende områder

Aprikosene (Prunus armeniaca) har vært kjent som en nyttig plante i mer enn 4000 år. Deres deilige, oransje-fargede masse smaker saftig, søt til litt syrlig og er full av viktige vitale stoffer. Fruktene kommer opprinnelig fra Sentral -Asia – Armenia, Nord -Kina og Nord -India.

Ifølge noen historiske opptegnelser skal Alexander den store ha brakt dem til Sør -Europa. Aprikosene fant senere også veien til Nord -Europa gjennom romerne. Spanjolene på sin side brakte de sunne fruktene til Amerika. Og så kan du nå nyte dem i mange regioner i verden der klimaet tillater det.

I utgangspunktet elsker aprikoser varmt til moderat klima og ganske lammende til sandjord. Det er ikke for ingenting de største dyrkingsområdene er i Tyrkia så vel som i Iran, Italia, Spania og Marokko. I Tyskland dyrkes aprikoser hovedsakelig i sør, der de typiske vinregionene ligger.

De gul-oransje druene er ekstremt sunne

ferske aprikoser til frokost

Aprikoser er blant de sunneste fruktene i verden

Fruktene er selvfølgelig de sunneste når de er ferske plukket. Derfor bør du kjøpe regionale varer når det er mulig, helst direkte fra bonden. Fordi dette ikke alltid kan være tilfelle, er tørkede aprikoser også et godt valg. Nedenfor lærer du mer om hva du bør vurdere når du kjøper tørket frukt.

Aprikoser er ekte vitaminbomber som også inneholder mange mineraler. Fruktene er rikeste på betakaroten (provitamin A). Dette omdannes i kroppen til vitalt vitamin A, som er av grunnleggende betydning for hår og hud. Det styrker også synet og beskytter mot UV -stråler. Aprikoser inneholder også vitamin C, som er avgjørende for immunsystemet og stoffskiftet, samt vitamin E, som har en antioksidant effekt. Frisk frukt tilbyr også noen B -vitamin (B1, B2 og B6) samt folsyre – som alle er ekstremt viktige for en sunn funksjon av nervesystemet.

Hold deg vital og sunn med aprikoser

sunne aprikosernæringsfakta

Når det gjelder mineraler, er de oransje fruktene ekstremt rike på kalium. De inneholder 280 mg av det per 100 g, noe som er ganske betydelig. Kalium regulerer ikke bare cellevekst og blodtrykk, men bidrar også til sunn muskelbygging. Det er ikke for ingenting at aprikoser, spesielt i tørket form, er en populær matbit blant idrettsutøvere. Andre mineraler som kalsium, fosfat og jern finnes også i de verdifulle fruktene, bare i litt lavere mengder.

Aprikoser inneholder også det som er kjent som salisylsyre. Dette ødelegger mange skadelige bakterier i mage -tarmkanalen og har dermed en gunstig rolle i menneskelig fordøyelse.

Små naturskatter

økologiske aprikoser frisk frukt næringsverdier

Ekstra tips: Tørket frukt er enda rikere på de ovennevnte mineralene. Under tørkeprosessen trekkes vann ut og mineralkonsentrasjonen øker. Bare vær forsiktig! Men disse inneholder også mye mer fruktose, noe som betyr flere kalorier samtidig.

Kan du spise aprikoskjernene??

Du kan ofte se pakkede aprikoskjerner i hyllene i mange helsekostbutikker eller økologiske supermarkeder. Disse anses å være en av de nye supermatene og blir spilt som veldig sunne. Men du må være veldig forsiktig og bare nyte utvalgte produkter fra trygge produsenter. Fordi aprikoskjerner ikke bare er aprikoskjerner. Det er de som er søte og de som er bitre. De bitre kjernene er ikke bare usunne, de er til og med giftige. Disse inneholder stoffet amygdalin, som omdannes til hydrogencyanid i kroppen. I noen tilfeller kan denne syren forårsake respiratorisk lammelse og til og med død. De søte, derimot, er ganske ufarlige fordi amygdalin finnes i svært lave mengder.

Aprikoskjerneolje lages av aprikoskjernene

aprikoskjerner sunne ernæringsverdier

Tørkede aprikoser – hvem er de gode for?

Som forklart ovenfor er den tørkede frukten enda rikere på noen næringsstoffer. Spesielt diabetikere og de som ønsker å gå ned i vekt bør imidlertid være forsiktige fordi de også inneholder mer sukker. I tillegg bør du generelt være forsiktig når du kjøper tørket frukt, fordi de i mange tilfeller blir behandlet med svoveldioksid. Stoffet er ikke akkurat sunt og kan forårsake alvorlige hosteanfall og kortpustethet hos allergikere. I tillegg ødelegger svoveldioksid de fleste næringsstoffene som aprikoser inneholder. Så les alltid emballasjen for å finne ut hvordan frukten ble tørket og om den er sulfurisert eller ikke.

Økologisk kvalitet er best, eller du kan tørke frukten selv

tørket frukt aprikoser plommer rosiner

Hvordan tilberedes aprikoser?

De deilige fruktene kan nytes på forskjellige måter. Frisk eller tørket som en sunn matbit for en liten appetitt eller i forfriskende, næringsrike smoothies. Du kan raskt og enkelt tilberede veganske energiboller med aprikoser eller lage en lett smoothieskål. Ulike typer kaker, is og terter er like enkle å lage og dekorere kreativt. I orientalsk og asiatisk mat kan tørkede og friske aprikoser finnes i mange solide retter. Disse gir rettene en særegen, litt syrlig tone og beriker den kulinariske opplevelsen på en spesiell måte.

Datoer, havregryn og tørket kokos er spesielt egnet som tilleggsbestanddeler

Lag energiballer av aprikosdater selv

Tilsett chiafrø, jordbær og nøtter

aprikos jordbær smoothie bolle

Sorbet eller frossen yoghurt med aprikoser

Lag aprikosis selv

Krydret kylling med aprikoser og koriander

Forbered aprikoskylling

Du kan også eksperimentere med disse sunne og deilige fruktene i alle sine varianter og sikre deg noe når du tilbereder mat. Ikke glem tipsene våre og ikke gå på kompromiss med opprinnelse og kvalitet. Dette er den eneste måten du kan dra fordel av de utallige fordelene med aprikoser optimalt.

Frisk salat med grillede aprikoser

sunn salat med grillede aprikoser

Hjemmelaget fruktsyltetøy med grovt brød

Lag aprikossyltetøy selv

Tilbered veganske proteinbarer selv

sunne proteinbarer med aprikoser

Mormors aprikoskake

Forbered sunn aprikoskake

Stek sunne og fruktige havregrynkaker

Forbered havrekjeks med aprikoser

Og hva med en hjemmelaget pudding med nøtter?

Gjør deg gretten med aprikoser

Aprikos smoothies er gode for fordøyelsen og godt humør

Forbered sunn aprikos smoothie

spise fersk frukt aprikoser fersken jordbær kirsebær

sunn mat ferske aprikoser