Einkorn er en av de eldste matvarer i menneskets historie. Den er rik på forskjellige ingredienser med veldig sunne egenskaper. Det er mange vitaminer og mineraler i einkorn – inkludert sink, magnesium, mangan, jern, kobber, kalium, selen, niacin og fosfor. Det er også alle slags organiske forbindelser der. Einkorn inneholder mye protein og kostfiber. Denne maten inneholder også mange vitaminer B6 og E, samt folsyre.

Det er best å kutte einkornbrødet med en gang i skiver!

Einkorn brødskiver - en kurv med

Historien om Einkorn

Einkorn er en av de første dyrkede planteartene av menneskets historie i det hele tatt. Årsaken til dette er dens evne til å reprodusere seg selv. På grunn av denne eiendommen er det også i begynnelsen av historien til mange forskjellige hvetetyper rundt om i verden.

Einkorn og andre lignende plantearter kan beskrives som villhvete, som er forløperne til de dyrkede.

De har blitt gjenoppdaget av helseforskning de siste årene og anses å være et spesielt verdifullt tillegg til vårt vanlige moderne kosthold. Einkorn er den eldste sorten og det latinske navnet på den er Triticum monoccocum L. Andre typer gammel hvete er også emmer, også kjent som Zweikorn (Triticum diccocum skap). Spelt Triticum spelta L er også veldig populær.

Einkorn – nummer 8 på bildet!

einkorn forskjellige hvetetyper

Behandlingen

Du har sikkert lagt merke til at denne verdifulle maten har en relativt høy pris. Dette gjelder også enkornbrød. Årsaken er delvis at behandlingen er spesielt kompleks. For at kornene skal bearbeides til mel, må de først frigjøres fra de harde skallene. På grunn av dette er mengden bearbeidet produksjon ikke spesielt stor. En annen ulempe med behandlingen er også en av de største fordelene med dette produktet: Einkorn kan ikke få vekst raskere med noen kjemiske eller andre moderne metoder. Dette sikrer at dette produktet ikke er spesielt økonomisk sett fra industriens synspunkt. På den annen side kan du være sikker på at einkornbrød er et rent og sunt produkt. Fordi den ikke absorberer forurensninger som de tunge kjemikaliene fra jorda.

Einkornbrød kan inneholde forskjellige deilige ingredienser

einkorn godt rundbrød

De sunne egenskapene til einkorn sammenlignet med andre hvetetyper

Hvorfor skal man egentlig foretrekke einkorn fremfor andre hvetetyper eller brød? Her er de viktigste fordelene på et øyeblikk. Sammenlignet med de andre hvetetyper, inneholder einkorn flere kostfiber. I tillegg er denne maten veldig nyttig for kroppsavgiftning. I motsetning til de andre hveteproduktene inneholder de store mengder riboflavin. Denne ingrediensen senker aldringsprosessen og fjerner frie radikaler fra kroppen veldig raskt. Einkorn hvete inneholder tre til fire ganger større mengder betakaroten enn hvete eller vanlig brødtype.

Teksturen til einkornbrød skiller seg vesentlig fra andre brødstyper

harde rundstykker - deilig einkorn

De sunne effektene på kroppen vår

Så hvordan fremmer forbruket av einkorn vår helse? Vi må understreke det faktum, som allerede er nevnt, at einkorn er veldig rik på avgiftningsmidler. I tillegg fremmes stoffskiftet sterkt. Hvis du spiser enkornbrød eller andre produkter laget av denne gamle hveten, vil du også forbedre din hormonbalanse. Beinene dine vil bli fastere, immunsystemet ditt vil øke og blodsukkeret ditt reduseres. Du kan redusere kolesterolnivået, og nyrearbeidet økes betydelig.

Du kan blande flere forskjellige brødtyper sammen

små rundstykker laget av deilig einkorn

Spesialfunksjonene til einkornbrød

Einkornbrød er ganske dyrt og vanskelig å lage selv. Når det er sagt, vil vi anbefale deg å prøve å bake den! Det finnes flere forskjellige oppskrifter på dette på internett. Dette brødet er generelt litt fastere og bør helst spises i form av toater etter den første dagen. Hvis du planlegger å beholde det lenge før du er ferdig, bør du kutte brødet i skiver på forhånd. Fordi etter 2-3 dager vil det være nesten umulig eller spesielt vanskelig for deg. Du kan finpusse smaken med forskjellige krydder. Ulike typer olje, egg, salt og til og med honning kan legges til i noen oppskrifter. Kombinasjonene med forskjellige frø og kjerner er også spesielt populære.

Å bake ensornbrød er en gammel kunst!

rundt brød som en idé laget av einkorn

Baking og andre oppskrifter med einkorn

Det finnes også forskjellige bakervarer med Einkorn. De spenner fra kaker, kjeks og pepperkaker til deilige paier. Men hvis du synes det er for vanskelig å bake med enkornmel, kan vi anbefale å lage einkornkjerner og legge til disse forskjellige rettene. Du kan lage dem med forskjellige typer grønnsaker. Einkorn -kjerner ville også være egnet for noen interessante salater. Tross alt er det nå einkornnudler – de er selvfølgelig en veldig enkel rett som kan tilberedes på få minutter og fremdeles er supersunn.

Slik ser einkornfeltene ut!

einkorn - felt med einkorn

Kornene som einkornmel tilberedes av må først fjernes fra skroget

einkorn skje full av kjerner

En flott illustrasjon av enkornhvete!

einkorn flott urtidé

Einkornbrød med deilige nøtter og frø – en god idé

einkornbrød med frø

I humør for deilige einkornnudler?

einkorn deilige nudler

Einkorn salat er en enkel og veldig sunn idé

einkorn salat idé

Einkorn kan tilberedes fantastisk med forskjellige typer grønnsaker

rettsidé einkorn

Einkorn mel kjeks – en sunn festlig idé

deilige kjeks einkorn

En annen god idé for einkornkake

deilige einkornbakverk

Hvis du har et vaffeljern, kan du enkelt lage slike vafler av einkornmel

Einkorn runde vafler - idé

einkorn flotte vafler - idé

Vafler laget av einkorn