Endelig er været stabilt og endelig kan du holde deg ute lenger. Selv i de store byene er den varme luften mettet av den søte lukten av de blomstrende trærne og buskene, og det ser ut til at verden er i orden igjen. Fra mai til juni blomstrer også den svarte elderen, som er tema for vår artikkel i dag. Den intense aromaen til den eldre kan brukes godt i eddik, vin, sitronade, desserter eller som te. Nedenfor tilbyr vi en hylleblomstoppskrift som kan brukes som grunnlag for mange retter og drinker. Vil du teste smaken på de løse blomstene? Fjern deretter stilkene og dryss dem over salater. Dypp de enkelte buskene i mel og stek dem på begge sider til de er gyllenbrune. Alle oppskrifter gir naturlig og sunn friskhet.

En god hylleblomstoppskrift bør beholdes godt og sendes videre 

Elderflower oppskrift med sitrontrekk

Hvilken hylleblomstoppskrift er alltid nyttig?

Hjemmelaget limonade med økologisk hyllebær tilbys på hver kafé i mai. Konditoriet har også sesongbaserte tilbud med hylleblomst, rabarbra og jordbær. Denne måneden kan vi også finne duften av hylleblomst i iskremen. Man skulle ønske at alle kunne nå denne sunne godbiten oftere.

Dette er fullt mulig med følgende hylleblomstoppskrift. Vi tilbereder en sirup som du kan tilberede bakevarer, desserter, iskrem, likør eller andre forfriskende og sesongbaserte delikatesser fra og med.

Du plukker hylleblomst og bær med saks og lar paraplyene være hele

Elderflower oppskrift sirup potten

Elderflower oppskrift på sirup

NB! Oppskriften lager ca 1 liter sirup

Ingredienser: 1 ubehandlet organisk appelsin, 1 ubehandlet organisk sitron, 25 g sitronsyre, 25 hylleblomst, 1 kg kokosblomstsukker

Det er best å kjenne en enkel oppskrift som kan brukes til å komplimentere andre matvarer og drikkevarer 

Hylleblomstoppskriftssirup som en sitronskive

Først bør du sortere ut hyllebærparaplyene og vaske dem veldig nøye

Elderflower oppskrift sirup flaske yweig kuttet av

Forberedelse: Først bør du rengjøre den møre hylleblomsten veldig nøye. Duften kommer fra pollen, så du bør helle blomstene forsiktig ut. Legg eldreblomstene i en ren beholder og forbered deg på neste trinn! Vannet, sammen med sukker og sitronsyre, kokes grundig for å lage sirupen. Vask, pensel og skjær sitron og appelsin i tynne skiver. Ta et rent glass og legg hylleblomsten og sitrusskivene i den.

I stedet for sukker kan du bruke honning eller agave 

Elderflower oppskrift sirup flaske forberedelse

Hell den fortsatt varme sukkerlaken over lagene og forsegle godt. Produktet skal trekke i tre dager i glasset ved romtemperatur og ristes av og til. Etter de tre dagene siktes sirupen og kokes igjen. Nå kan du lagre den aromatiske væsken i de ønskede beholderne og legge den til populære oppskrifter, skje for skje.

Ingrediensene skal trekke i tre dager med risting av og til

Elderflower oppskrift urtekvark

Det er alltid en god idé å dekke beholderen med en ren klut 

Elderflower oppskrift sirup flaske innhold

Hva gjør hylleblomsten og hylleblomstoppskriften så spesiell?

De herlig duftende bladene til den eldre har et bredt spekter av effekter på helsen vår. De sunne egenskapene til både blomster og bær er kjent. Og fordi planten er så gunstig, har den blitt kalt “folkemedisinskapet” lenge, lenge. Hylleblomstproduktene smaker fantastisk og bidrar til et balansert liv. Hylleblomst brukes mot forkjølelse, tørr hoste, revmatiske klager og også mot sykdommer i luftveiene. Kombinasjonen av hylleblomst med andre urter som blomstrer på samme tid, som lavendel, mynte og sitronmelisse, smaker spesielt aromatisk og sommerlig. Stort sett styrker hyllebæret immunsystemet og renser blodet.

Duften av hylleblomsten utfyller sitronsmaken perfekt 

Elderflower oppskrift med sitron

Etter at sirupen er ferdig kokt, må den lukkes veldig forsiktig

Elderflower oppskrift sirup flaske klut

Hva mer bør du vite om hylleblomst?

Hylleblomsten kan ganske enkelt tørkes og nytes som en varmende og svettefremkallende te. Doseringen er 2 teskjeer per kopp, og teen får stå i ca. 5 minutter med lokket lukket. Både te og sirup kan bli den mystiske substansen i mange desserter og brus. De som tåler alkohol godt, kan blande sirupen med litt snaps og drikke et lite glass etter hvert måltid for å hjelpe fordøyelsen. Mange barn liker alle kvarkretter blandet med en spiseskje hylleblomstsirup.

Du kan sette noe til side for direkte forbruk 

Elderflower oppskrift med sitron med blad

En hyldeblomstdrikk er en ekte og fremfor alt sunn forfriskning på de varme dagene som kommer 

Elderflower oppskrift sirup flaske friske blomster

Hyllebæret er nå veldig populært og kvalitetsproduktene koster mye i butikkene. Hvis du planlegger å behandle planten selv, må du huske at de rå bærene, så vel som de umodne bærene, fører til diaré og kvalme. De kokte fruktene og blomstene er ufarlige, men du bør ikke spise mer enn 2-3 ss om dagen.

Tørket hylleblomst kan blandes med sukker, og slik får du et hjemmelaget aromatisk sukker 

Elderflower oppskrift sirup flaske med eldersukker

Pana cotta, kvarkretter eller en enkel sommerkake – alt smaker sunt og forfriskende med hylleblomst 

Elderflower oppskrift urtekvark

En forførende konfekt kan lages av hylleblomst 

Elderflower oppskrift med sitronkonfekt

Fruktbrødet smaker også godt sammen med hyllebær

Elderflower oppskrift med sitron hyllebærbrød

Elderflower oppskrift sirup flaske konsentrat

Elderflower oppskrift med sitron forfriskning

Elderflower oppskriftssirup i flasker tett

Hylleblomstoppskriftssirup som base

Elderflower oppskrift sirup flaske